Babí léto dorazilo i do Oder!

Autor

Předposlední, čtrnáctý díl seriálu Kolo pro život zamířil 21. září na dálný východ republiky a světe div se, spolu s ním si tu po několika zamračených ročnících udělalo zastávku i babí léto v plné své parádě. Titulek reportáže by si zasloužil dodatečně vytesat do trofejí z pískovce, které si vítězové jednotlivých kategorií odváželi domů. Jednu z nich pro sebe uzmul i Jaroslav Kulhavý (Jaroslav Kulhavy Cycling Team), který se na poslední chvíli rozhodl postavit na start. Ženám kralovala znovu Klára Pavelková (SupGirls).

Babí léto dorazilo i do Oder!

Zaklínadlo Oderská Mlýnice funguje mezi bikery naprosto spolehlivě. Pro závodníky z celé republiky je tento podnik prestižním závěrem sezony, pro borce z širokého okolí severní Moravy je nejméně na úrovni mistrovství světa. Lovci bodů do celoročních soutěží Kolo pro život - Prestige Trophy Marathon a Team Prestige Trophy či dětského seriálu ČT Déčko Junior Trophy měli jednu z posledních možností pokusit se vyšplhat na žebříčku hodnocení co nejvýše. Ne všem však jde o body. Značnou část z 1300 přihlásivších přilákala nejen slunečná předpověď či kouzelné prostředí údolí řeky Odry za Klokočůvkem, ale především pověstná bouřlivá atmosféra se strhující diváckou kulisou, která k tomuto podniku patří jako futrál k muzikantovi.

Zázemí závodu opět poskytl areál tábora Spálovský mlýn, odkud úderem jedenácté hodiny vystartovali účastnici hlavní trasy B vypsané na 56 km s převýšením 1.455 m. V silně obsazené startovní listině chyběli pouze reprezentanti chystající se na nedělní maratonské mistrovství světa ve Švýcarsku. Rychlé úvodní zahřívací kilometry stále ještě v balíku vedli údolím podél oderského potoka. Ten se začal nekompromisně kouskovat do mnoha výkonnostních skupin na krátkém, ale o to prudším stoupání ke křížku nad Luboměří. O tom, že trať je sjízdná za každého počasí, si pořadatelé vyzkoušeli za osmnáct předcházejících ročníků nesčetněkrát. Zatímco například v předminulém ročníku se slušně řečeno jelo za mokra, letos se za koly závodníků jen prášilo.

Po absolvování přibližně první třetiny sobotní porce kilometrů se Béčkaři vraceli zpět do areálu, aby projeli prostorem cíle, kde se trať stáčí nekompromisně vzhůru do obávaného stoupání Mlýnice, které pojmenovalo celý závod. Necháváme se vtáhnout do děje. Už na prvních metrech nekonečného kilometrového asfaltového stoupání zažíváme pořádný hukot. Fanoušci bez jakéhokoliv ostychu závodníky neskutečně hecují mnohdy k heroickým výkonům. Hlasité povzbuzování „hop, hop, hop, hop“ doprovázené řehtačkami, bubnováním party kluků z Crash Drum, píšťalkami a dalšími všemožnými rámusidly je pro jezdce nezapomenutelným zážitkem a velkou vzpruhou. Zkrátka fandí vše, co má ruce a nohy. Člověk pak přestává vnímat jakoukoliv bolest a únavu a lehce podlehne pokušení neoficiálního „bufetu v kopcu“, kde doplní ionty některým z kelímků se zlatavým mokem, s nimiž rozjaření fanoušci hojně mávají před obličeji závodníků. Kombinace euforie na vrcholu každého vystoupaného kopce, smíchaná s adrenalinem a endorfinem, tvoří brilantně vyvážený koktejl, kterého si všichni dopřávali neomezené množství. Klasik by celé úsilí o dobití Mlýnice shrnul patrně nějak takto: V šílenství je rozkoš, zná ji však jen šílenec… Kdo podobné šlapání zažil, jistě ví, o čem je řeč.

Ani zbylých cca 30 kilometrů rozhodně nebylo zadarmo a trať se i dále vlnila po zpevněných lesních cestách, loukách i terénními úseky až do cíle. Druhé projetí brány bylo pro všechny bikery už definitivní. Přišel čas na odpočinek a nabrání sil u některého z mnoha stánků v areálu tábora, tentokrát obohaceného o několik druhů místních specialit, jako jsou frgály, korbáčiky či domácí perníčky.

Trasa C vypsaná na 33 km s 837 metrovým převýšením odstartovala z louky za areálem ve 12:30. Samozřejmě nebyla ochuzena o pověstný mlýnický kotel, do kterého se vydala záhy po startu, takže se Céčkaři ocitli v centru dění už po pár sekundách. Dále pokračovala stejným směrem jako úvodní část delší trasy, ale díky o hodinu a půl pozdějšímu času startu nedošlo k míchání závodníků obou tras. Zlatou medaili si na krk pověsili a nad hlavu pozvedli zhruba pětikilovou kamennou trofej Jan Dřevojánek a Aneta Hovorková.

Sportovní den na kole plný krásných zážitků, výhledů do přírody a ochutnávek krajových specialit si užili i účastnící nezávodní trasy D - Family jízdy spolu s mladými maratonci na trase ČD Cargo Junior Trophy.

Zážitky musí být intenzivní a právě takové Oderská Mlýnice nabízí, rozhodně stojí za to, tento jedinečný závod zažít. Tleskáme pořadatelům a všem dobrovolníkům z 2K-BIKE CLUB Odry, kteří stojí za skvělou přípravou a organizací od jeho prvního ročníku a také hlavnímu partnerovi závodu letošního ročníku Lesům ČR, který přivezl do zázemí pro děti i dospělé zábavný Stan lesní pedagogiky a účastníkům na trase nabídl Lesní občerstvovací stanici.

Nezbývá než se začít těšit na příští víkend do Ralska, kde se definitivně vyluští hádanka konečného pořadí celoročních soutěží Kolo pro život. Přihlásit se můžete až do středeční půlnoci on-line ZDE

 

 

Text: David Barták
Foto: Miloš Lubas

 

 

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé