Dešťovka v Plzni a noha na trati

Autor

Reportáž z dětských závodů ČT Déčko Junior Trophy v Plzni.

Dešťovka v Plzni a noha na trati

Na Plzeň Vávro, na Plzeň, tak tenhle citát z Povídek od Šimka a Grossmanna dal jasnou odpověď na to, kam zavítá dvanáctka letošní Junior Trophy. Ano, v městě vyhlášeného zlatého moku se v sobotu 1. září, v místním parku poblíž ZOO bojovalo nejen o medaile ale také o cenné body do celkového pořadí letošního seriálu závodů na horských kolech. Trať tentokrát měřila pouhých 1100 metrů, a kdyby nedošly kolíky, tak by jí pořadatelé udělali ještě delší. Ostatně poprvé v historii Junior Trophy musela kvůli nižšímu počtu již zmíněných kolíků vypomoci stavitelůmtaké jedna noha. Komu ona pravá dolní končetina patřila, se nepodařilo zjistit, ale i tak jejímu majiteli děkujeme za pomoc.

Po předešlých závodech, které se konaly za tropických teplot, čekalo účastníky poslední prázdninové Juniorky naprosto odlišné počasí. Dost bylo veder a prášení se za kočárem, v Plzni během závodů docházelo v pravidelných intervalech ke kropení jak tratě, tak samotných účastníků. Žádné tmavé brýle proti sluníčku, ale pořádná větrovka do deště byla potřeba! A pokud byla barevně sladěná s dresem a kolem, jako to měl Patrik Škopek, tak nebylo co řešit. Ostatně Patrik si v deštíčku vybojoval stříbrnou placku.

V Plzni se na start Junior Trophy přišel podívat i její patron, kterým je Jarda Kulhavý. Děti tak měly privilegium jako první vidět nový bike Kulhece v národních barvách, na kterém pojede příští týden mistrovství světa ve Švýcarsku. Jarda poskytl rozhovor, poplácal si se závoďáky a nakonec také odstartoval samotný závod. Vše samozřejmě s úsměvem, jak se na správného patrona patří. Tak Jardo ať ti to v Lenzerheide jede!



Dvanáctky, šestnáctky, osmnáctky, dvacítky, dvaadvacítky, čtyřiadvacítky anebo dokonce šestadvacítky. Tak takový rozměrový mix kol uvidíte pouze v kategorii kluků do pěti let. Na startu v Plzni tomu nebylo jinak a vedle sebe tak stála kola malá, kola střední a kola velká. Před pár lety dát malému pětiletému závodníkovi šestadvacítkové horské kolo nepřicházelo v úvahu, ale doba se mění, a tak už i takhle malí bombarďáci docela brzy sedlají poměrně veliká kola.

Zatímco v kategorii do pěti let řešili závodníci velikost kol, tak o kategorii níže, tedy v oddělení odrážedel měli mechanici a doprovody jiné dilema. Jaké nasadit obutí pro deštivý závod. Nikoliv však jaké pneu, ale co na nožky, které jsou hlavním hnacím motorem bezšlapátkové kategorie. Holínky – to byla nejlepší volba. A nejrychlejší gumáky ze všech dívčích holínek měla nazuté Emma od Semerádů, která všem svým soupeřkám ukázala záda.

Dešťovka v Plzni zase dokázala, že bikeři a bikerky z Jétéčka jsou obojživelníci, kteří dokážou jezdit v horku i dešti. Klasickým pohledem na šťastné majitele kovových medailí se s vámi na šest dnů loučíme. Už příští víkendu se určitě sejdeme ve Znojmě, kde se v louckém parku pojede třináctka, alias třináctý dílek ČT :D Junior Trophy 2018 v rámci Znojmo Burčák Tour Kooperativy (8. 9. 2018). Tak přijeďte, na jihu Moravy se zase ohřejeme :)

 

Text a foto: Bohdana a Martin Půlpánovi 

 

 

 

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé