Do Mladé Boleslavi s Ondřejem Synkem

Autor

Rozhovor s jedním z nejúspěšnějších českých sportovců současnosti, čtyřnásobným mistrem světa i Evropy, majitelem dvou stříbrných olympijských medailí, skifařem Ondřejem Synkem, který se v sobotu 11. května postaví na strat hlavní trasy 10. ročníku Mladá Boleslav Tour ŠKODA AUTO.

Do Mladé Boleslavi s Ondřejem Synkem

Jaké jsou tvoje hlavní sportovní cíle pro rok 2019?
Mým prvním cílem bude každopádně mistrovství Evropy na konci května a tím největším pak mistrovství světa na konci srpna. Světový šampionát je zároveň kvalifikací na olympijské hry v Tokiu, postoupí prvních devět skifařů. 

Mezi vrcholovými sportovci se už teď všechno točí kolem příprav na LOH v Tokiu. Kolikátá tvoje olympiáda to bude, na kterou nejraději vzpomínáš a s jakými sny do metropole Japonska poletíš?
Pokud se kvalifikuju, bude to už moje pátá olympiáda. Když zalovím v paměti, vzpomínám nejraději na londýnskou a pekingskou – stran organizace i diváckého zájmu byly tyto dvě olympiády odskočené. Co se týče cílů, budou v případě mého startu v Japonsku jen ty nejvyšší. Jedinou metou, na kterou jsem ze sportovních trofejí zatím nedosáhl, je právě zlatá olympijská medaile.

Co všechno obnáší příprava na tak velký sportovní svátek?
Příprava je víceméně stejná jako v případě mistrovství světa, je to ale samozřejmě víc o nervech a obecně psychické přípravě. Hlavní je být zdravý, nenechat se ničím rozhodit a plně se koncentrovat na samotný závod.

Už jsi v zemi vycházejícího slunce někdy byl? Zjišťuješ si předem, jaké budou sportovní a klimatické podmínky, jaké jsou tamní zvyky, nebo se třeba učíš základní fráze v japonštině?
V roce 2005 se v Japonsku konalo mistrovství světa, pro mě to byl premiérový šampionát na skifu. Strávil jsem tam skoro tři týdny, klimatické podmínky i veškerá další místní specifika jsem tak stačil dobře poznat. Co se týče jazyka, pokusím se ještě něco před samotnou olympiádou dohnat :). 

O tobě se dobře ví, že do přípravy na vodu zařazuješ i kolo a lyže. Bude tomu tak i letos?
Lyže v mé zimní přípravě opět nechyběly. Především tedy běžky, na sjezdovkách jsem to příliš nepřeháněl. Taky na kole jsem už letos párkrát byl a teď se navíc přiblížil závod Kola pro život v Mladé Boleslavi, kde budu startovat. Moc se na to těším, jen mám v plánu se před samotným startem ještě trošku rozjezdit.

Na závodě KPŽ v Mladé Boleslavi jsi už víceméně považovaný za místňáka. Proč tě baví právě tenhle podnik?
Není to o tom, že bych chtěl jezdit jen do Boleslavi… ačkoliv se mi zdejší trať i organizace moc líbí. Vzhledem k termínovce veslařské sezony a mojí přípravě je to ale jeden z mála závodů seriálu KPŽ, který mám možnost absolvovat. Letos tomu nebude jinak. 

Na co se návštěvníci areálu Krásná louka mohou v souvislosti s tvojí letošní účastí v městě aut těšit?
Kromě účasti v hlavním závodě bude letos od 14:30 k dispozici autogramiáda, dorazí se mnou také milá společnost v podobě Taťány Gregor Brzobohaté. Celou akci navíc odstartuje už v pátek celodenní sportovní program pro děti, včetně večerního závodu s rozsvícenými čelovkami a následným opékáním vuřtů… Takže krásný program pro závodníky i celou rodinu.

Přijedeš také s rodinou, nebudou závodit i tvoje děti?
Já se chystám hlavně se synem Matyášem, kterého chci nechat závodit, loni ho to strašně bavilo a moc se těší i letos.

Co bys popřál seriálu Kolo pro život do letošní 20. sezóny?
Hlavně hodně velkých i malých závodníků a rozumných návštěvníků, minimum pádů a spoustu zábavy pro všechny.

Jaké budou tvé sportovní ambice v samotném závodě
Loni jsem skončil na 50. místě, letos bych byl spokojen s umístěním do první stovky. Přeci jen se mi blíží mistrovství Evropy, takže nemůžu jet úplně na doraz. Ale věřím, že nasadím minimálně svižné tempo a nebudu úplně na chvostu :).

 

 

 

 

 

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé