Dobrodružná prohlídka přehrady Orlík

Autor

Spojte sportovní program na Orlíku s poutavou prohlídkou největší, nejvyšší a nejmohutnější přehrady v řetězu vltavských přehrad.

Dobrodružná prohlídka přehrady Orlík

Informační centrum vodní elektrárny Orlík přichází stejně jako loni se zajímavou nabídkou pro všechny účastníky sobotního závodu Orlík Tour Kooperativy (3. 6. 2017). Od pátku do neděle můžete využít možnost poutavé prohlídky elektrárny a hráze Orlík. Exkurze trvá hodinu a uvidíte při ní největší betonovou hráz v Česku (Československu) a jednu z největších vodních elektráren u nás a rozhodně se nebudete nudit.

Prohlídku na pátek a neděli si můžete domluvit samostatně, v sobotu se prohlídka bude konat od 13:00. Všechny prohlídky je nutné si předběžně domluvit na telefonním čísle: 737 50 69 50

Cena exkurze: 60 Kč dospělou osobu, 30 Kč pro děti

Vice info najdete ZDE  https://www.cez.cz/cs/o-spolecnosti/kontakty-skupina-cez/informacni-centra/ic-orlik.html

Vodní nádrž Orlík je součást Vltavské kaskády v jižních a středních Čechách. Byla vybudována v letech 1954–1961 a přehradila tok řeky Vltavy u Solenice na Příbramsku. Nese jméno zámku Orlík. Během stavby se denně střídalo přes 1 500 dělníků a stavba si dokonce vyžádala 2 oběti. Vzniklému umělému jezeru muselo ustoupit 14 mlýnů, velký počet pil a 650 obytných a hospodářských staveb. V průběhu výstavby vodního díla Orlík byly zatopeny vesnice a osady: Orlické Zlákovice, Zbenické Zlákovice, Těchnice, Korce, Lavičky, Podskalí, Radava, Velký Vír, Žďákov a Letošice.

Vodní elektrárna je umístěna v levé části řeky u paty betonové hráze. Do provozu byla uvedena v letech 1960 - 61 a celkový instalovaný výkon činí 364 MW. 

Velkou zatěžkávací zkouškou vodního díla Orlík se stala povodeň v srpnu 2002. Těleso přehradní nádrže přečkalo tuto povodeň naštěstí bez poškození s výjimkou elektrárny, která byla vyplavena vlnami vody ze spádu z přelivů. Vlny zničily také příjezdovou cestu k elektrárně a most pro pěší v Solenicích, proud vymlel přilehlé břehy pod přehradou a poškodil i lodní zdvihadlo.

Více o přehradě Orlík ZDE:http://www.kudyznudy.cz/aktivity-a-akce/aktivity/exkurze-do-vodni-elektrarny-orlik.aspx



 

 

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé