Duatlonistka Ela, prima sourozenci a sympatická tetovačka

Autor

Přečtěte si reportáž ze znojemských dětských závodů ČT Déčko Junior Trophy, kterých se zúčastnílo více než 400 malých bikerů a bikerek!

         
         
         
         
         
         
Duatlonistka Ela, prima sourozenci a sympatická tetovačka

Konec prázdnin a začátek školy byl znát i na účastnících třináctého dílu dětských závodů na horských kolech ČT :D Junior Trophy, které se konaly v sobotu 8. září ve městě okurek, tedy ve Znojmě. Školou povinní závodníci už během prvního týdne docházky ozdobili své ruce taháky, které jim mají pomoci při školních prověrkách. K našemu překvapení se místo probírané školní látky na rukách jasně vyjímalo něco úplně jiného! Inu, do školy s tahákem a na Juniorku s vyznáním.

Nahoru, dolů a znovu nahoru. Tak začínala přísná trať v parčíku vedle Louckého kláštera. Závoďáci tak museli prokázat nejen dostatek sil na dvojitý výšlap v jednom kole, ale i sjezdové schopnosti při fičáku směrem dolů. Těžiště dozadu, nožkama tlumit případné nerovnosti a pevně držet řídítka. Přesně tak to dělala i Nela Faltysová, majitelka výše zmíněného propiskového tetování. Nela to kolo asi opravdu miluje :).

Někdo má na závodech tetovačku, jiný zase brášku. Když na Juniorku dorazí duo David & Laura od Svobodových, je téměř jisté, kdo je největším adeptem na zisk zlatých placek. Je také hezké pozorovat, jak starší brašule po svých závodech jde povzbuzovat a radit sestřičce. „Tady to už koukej pustit,“ hlasí David směrem k projíždějící Lauře, která si to upaluje do cíle.

Bojovnice s velkým Bé, tak to je Ela Gotthardová, sympaťačka s krásnými copany. Tahle závodnice s číslem 6494 bude ve sportování jistě pokračovat i v budoucnu a tipujeme, že její doménou se stane duatlon. Ela totiž hravě vyšlápla první stoupaní, ale pak ve sjezdu jí spadl řetěz.

 Co dělat? Kolo nejede a žádný šikovný mechanik na obzoru. Ela tak nechala kolo kolem a vzala nohy na ramena. Přesněji odložila kolo a během pokračovala v závodě. Běžela, seč jí síly stačily a v pohodě stíhala soupeřkám jedoucích na kolech. Mezitím jí mamimka kolo opravila a přistavila k trati. Ela tak po běžecké vložce znovu hupla do sedla a zbytek závodu absolvovala již na svém kole.

V cíli pak Ela s radostí přebrala všechny dárečky, které pro závoďáky pořadatelé připravili. A že jich tentokrát bylo! Usměvavé dámy předávaly dětem nejprve pamětní medaili s datem závodu, následně BIO přesnídávku od Efka s možností výběru ze dvou příchutí, pak pardubický perník a na závěr ještě sladký koláč s tvarohem a mákem. Nadílka jak na Mikuláše. A právě koláč od Fr. Odkolka byl většinou tím prvním, do kterého se vyčerpaní závodníci s chutí zakousli.

Na závěr závodního dopoledne přišel zlatý hřeb Juniorky. Tím jsou závody bezšlapátkové kategorie, tedy odrážedla. Ty vloni jely regulérní downhill, až některé výrobní linky (rodiče) trnuly hrůzou a obavou, jestli to dole jejich drobečkové ubrzdí. Letos pořadatelé přistoupili ke změně a sjezdový úsek byl výrazně zkrácen právě s ohledem na bezpečnost malých bombarďáků. Nikdo netrnul, všichni se usmívali.

I v kategorii odrážedel je poslední dobou k vidění spousta zajímavých modelů závodních strojů. Najdeme tu dřevěná odrážedla či duralové krasavce i s brzdami. Na co však pořizovat odrážedlo, když stačí z malého kola pouze odmontovat pedály. Přesně tak to udělal Honza Mikeš, nejrychlejší pilot mezi odrážedly ve Znojmě. Za dobrý nápad od nás dostává pochvalu jeho mechanik a Honzíka zase chválíme za radostný výraz ve tváři, který nasadil na toto prestižní klání.

Ze sluníčkem zalitého a pohodového Znojma všichni odjížděli neradi. Teď nás čeká jeden víkend volna a pak hurá do Klokočůvku u Oder, kde se 22. 9. pojede předposlední podnik letošní Junior Trophy.  Počasí cyklistů nadále přeje, tak jezděte, trénujte a přijeďte!
Na 14 dní se s vámi loučíme pohledem na majitele cenných znojemských kovových medailí.

 

Text a foto: Bohdana a Martin Půlpánovi

 

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé