I v dešti má Šumavák své kouzlo

Autor

Po celou sobotu srážkami zkrápěný Šumavský MTB maraton České spořitelny po nekonečných vedrech nikoho nezarmoutil. Přesně naopak. Zálivka mnohým přišla vhod.

I v dešti má Šumavák své kouzlo

Vrchol letošní koloproživotní sezóny hostil uplynulou sobotu šumavský Zadov. Ne, nejednalo se o poslední ani nijak rozhodující závod (i když podle nabité konkurence to tak vypadalo), nadmořskou výškou se však jedná o nejvýše položenou trať z celého seriálu. V našich podmínkách se sice nejedná o kóty hrozící výškovou nemocí, ale i churáňovských 1100 metrů nad mořem spolu s lesními tratěmi slibovaly lahodný oddych od tropů, které sužovaly Česko v posledních dnech. A to se vskutku vyplnilo, na vedro si na Šumavě stěžovali snad pouze vlekaři.

 

Šumavská filiálka matky přírody se k závodníkům zachovala tak trochu jako matka nevlastní, tedy přímo macešsky. Zatímco jen o kousek dál v podhůří nespadla ani kapka, zázemí na lyžařském stadionu na Churáňově skrápěl déšť již od rána. Řada závodníků tak místo rozjetí v dešti volila neméně náročnou psychologickou přípravu v teple svého automobilu.

 

Jako první se v lehce sychravém počasí vydaly závodit děti v rámci seriálu ČT Déčko Junior Trophy. Parádní lesní trať plná hravých technických vychytávek, kořenů a šišek byla z části ukryta ve srážkovém stínu pod staletými smrky, takže týmoví mechanici se s výběrem vhodného obutí pro jednostopé stroje svých svěřenců dostali do nezáviděníhodné situace. Zato svačináři měli starostí méně, občerstvovací stanice v podobě borůvčí podél trati jim jejich role výrazně ulehčilo. Pamětní medaili v cíli si pak samozřejmě zasloužil každý malý účastník, kterého nerozházelo pár kapek z nebe a vydal se utkat s tratí a soupeři.

 

Druzí přišli na řadu nejambicióznější bikeři. Když chvíli před startem hlavní trasy v 11 hodin přestalo pršet, pouhé vzduchové chlazení jen tak tak uchladilo vroucí startovní koridory nabité konkurencí. Trasa B s délkou 54 km a převýšením 1579 metrů má poněkud netradiční profil. Hned po startu u lyžařského areálu Kobyla v 950 metrech nad mořem, se odpálil ostrý start a bikeři se hnali naplno vzhůru dvoukilometrovým asfaltovým stoupáním. V průběhu 150metrového převýšení si postupně rozdělili hned čtyři finanční prémie a vytvořili si co nejlepší pozici před nájezdem do terénu. K maximálnímu výkonu v kopci závodníky vyburcoval zástup fanoušků, rekrutovaný zejména z jejich doprovodů a také účastníků kratší trasy C, kterým bohužel takto famózní start dopřán nebyl a startovali o hodinu později rovnou ze zázemí startu a cíle na Churáňově, zatímco béčkaři zde měli již první kontrolní mezičas.

 

Po krátkém oddychu přišlo další prudké stoupání na nejvyšší bod trati pod vrchem Přílba, aby se pak trať sklonila v prudké a rychlé klesání po mokré trávě na sjezdovce v Nových Hutích, zakončený letos pěkně šťavnatým brodem - kdo zvolil pravou stopu, mohl si užít zhruba půlmetrové hloubky. Zřejmě pomsta za téměř suchý brod v Karlových Varech. Trať vedoucí převážně lesem nebyla přes déšť, který se zanedlouho znovu spustil, nijak rozbahněná ani záludná, ba naopak, mokro ji udělalo zábavnější. Mimo zpestření v podobě několika ostrých a jedovatých brdků se dále pozvolna klesalo až na nejnižší bod trati ve Vimperku, cca 700 m. n. m. Atraktivní průjezd historickým centrem a hradem byl na mokré dlažbě dobrým testem kvality gumových směsí na pláštích závodníků. Po prakticky nezbytném doplnění sil na občerstvovačce následoval klíčový úsek trati. Do cílové kóty chybělo již jen cca 18 kilometrů, k nim ale také 400 výškových metrů, takže kdo trestuhodně zahodil letáček s profilem trati (nebo ho snad nedejbože vhodil do papíru místo do plastů), mohl šeredně litovat ztracených pozic. Zjevně nejlépe letáček nastudovali a něco snad i natrénovali Klára Pavelková a Kristián Hynek, kteří s přehledem zvítězili. Vavříny na zkrácené trase C s délkou 29 km a 694 metry převýšení pak skončily v těch pravých rukou, u mladých závodníků Nely Viktorové a Antonína Honsy.

 

Trasa D - Family jízda a ČD Cargo Junior Trophy Maraton - měřila 16 kilometrů, na kterých nastoupala 331 metrů. V 12:30 hodin se na ni bikeři z areálu v Churáňově vydali směr Roviny. Ale že by se jelo na hřebenech Šumavy po rovině, nikdo nečekal. Trať měla podobnou charakteristiku jako dospělácké trasy, tedy klesání k občerstvovací stanici ve Studenci a výšlap zpět do cíle na Churáňově. Pásku Junior Trophy Maratonu proťali nejrychleji Anna Dingová a Bertil Vacek.

 

Zázemí nabídlo osvědčený vysoký standard, na kterém si KPŽ zakládá. Tentokrát byly největší odměnou především teplé sprchy v Depu Kooperativy, které se rozkládaly přímo na parkovišti pod areálem. Po očistě těl i strojů přišlo vhod teplé jídlo, vítanou novinkou byla oblíbená rajská omáčka s knedlíkem. Pro dezert stačilo zajít kousek vedle do stánku s lákavými domácími buchtami, případně sejít kousek dolů do vyhlášené cukrárny Ella. Závěr odpoledne patřil vyhlášení vítězů, slosování bohaté tomboly a měsíční Tipovací soutěže KPŽ. Šumavák dokázal, že i v dešti má Šumava své kouzlo a že perfektně strávená závodní sobota není závislá na počasí.

  

Text: Lukáš Pitel
Foto: Miloš Lubas

 

 

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé