Indiánský Manitou a skokan Mára

Autor

Jedenáctka Jétečka byla ve znamení Manitůčka. Na vysvětlenou, Manitou je v jazyce severoamerických indiánů označení pro nejrůznější přírodní síly.  Těm, kdo jim prokazuje úctu, mohou významně pomoci. Není tedy divu, že na trati jedenáctého pokračování dětského seriálu ČT Déčko Junior Trophy byla také indiánská stezka.

Indiánský Manitou a skokan Mára

Prostě, Manitou je Manitou, a to i ten z Chrudimi, kde se zmíněný podnik Manitou Železné hory CARDION  včerejší sobotu konal.

Místní kmen vedený náčelníkem Ivanem Jeníčkem si vždy s přípravou tratě dá záležet. Závodníci tak v lesním úseku potkali spoustu zvěře. Velké fotografie a kreslené obrázky totiž zpestřily jinak temný lesík. Velice originální bylo i umístění klasického patníku na jeden ze stromů uprostřed cesty, aby se zvýšila bezpečnost lesního provozu. Jestli to takto půjde dál, tak za pár let budou v lese i semafory :)

Kdo si myslí, že trať jedenáctky čítající 1200 metrů byla procházkou růžovým sadem, tak je na velkém omylu. Pro dvě nejstarší kategorie byl totiž připravený nejen úsek s odkloněnými zatáčkami, ale hlavně tak ukrutně prudký kopec, že by dal zabrat i vítězi dospělácké hlavní trasy Martinu Stoškovi. Jednoznačně se jednalo „o největší pruďák“ v celém letošním ročníku Juniorky.

Výšlap na kopec byl pro některé bikery a bikerky takovým strašákem, že jim už pod kopcem vstávaly vlasy hrůzou na hlavě. A to dokonce i skrz povinnou cyklistickou přilbu. Jistou výhodu na tomto úseku měly závodnice s dlouhými copy, na těch „vlasová obava“ z výšlapu nebyla znát :)

Mladí závodníci museli pod výjezdem zařadit ten nejlehčí převod a pak zatnout zubiska a makat. Ostatně výrazy v tvářích jinak vysmátých jezdců hovořily za vše. Ten kopec byla prostě dřina na druhou. Poklonu si zaslouží všichni, co ho dokázali vyšlápnout.

Základem chrudimské trati je bývalá bikrosová dráha a jako památka na BMX časy na ní stále zůstává pár přírodních dvojáčků. Na nich si tak mohli v závodě zaskákat všichni, co dokáží svůj bike ovládat i ve vzduchu. Jednoznačně tím největším aviatikem byl kupodivu ten nejmenší - Mára Semiš Semerád!

Mára je nejen neskutečný skokan, ale i sakra rychlý závodník. Už po startu si udělal obrovský náskok a stylem start cíl si dojel pro svoji další zlatku. Kromě toho pro diváky na skokách vždy přidal nějaký trik, a pochopitelně za to sklidil bouřlivé ovace. Právě na Márovi bylo vidět, že se závoděním opravdu baví. A my doufáme, že se bavili i všichni ostatní účastníci  a diváci.

Juniorka konečně našla nového cvičitele. To že před závodem je potřeba se řádně protáhnout a zahřát svaly, ví každý. V Chrudimi si děvčata užila první lekce aerobiku pod vedení zkušeného instruktora Pavla. Kdo by ho nepoznal, tak vězte, že se jedná o jednoho ze startmaršálů Jétéčka, který nyní na každý závod připraví novou sadu cviků.

 

Pohledem na držitele medailí z indiánského závodu z Chrudimi se s Vámi na čtrnáct dní loučíme. Poslední prázdninový závod se pojede v západočeské Plzni, a tak pořádně trénujte a naplno si užijte poslední čtvrtinu prázdnin. Těšíme se na vás 31. 8. V parku u OC Plaza!

Fotografie z dětských závodů najdete již brzy ve Fotogalerii na webu Kolo pro život ZDE

 

Text a foto: Bohdana a Martin Půlpánovi

 

 

 

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé