Můj brácha má prima bráchu

Autor

Reportáž z dětských závodů ČT Déčko Junior Trophy na akci Kolo pro život - Mladá Boleslav Tour ŠKODA AUTO.

Můj brácha má prima bráchu

Na Krásné louce v Mladé Boleslavi se 12. května sešlo za krásného počasí 460 malých závodníků na horských kolech, s touhou rozdat si to v rámci třetího podniku seriálu Junior Trophy 2018. Pořadatelé pro mladé bikerské naděje postavili krásný, i když trochu delší okruh. Měřil 1250 metrů a zachoval svým tvarem boleslavskou tradici. Nekonečně široký start a delší stopáž tratě závodní dráhy byly zvoleny záměrně, aby se početnější kategorie nemusely dělit do dvou startů. A tak to na startovním roštu po seřazení závodníků vypadalo jak na světovém poháru v motokrosu. Prostě paráda!



Komu se profil trati zamlouval a vysloveně si chrochtal blahem, byl kameraman České televize. „Konečně mám super záběry,“ nechal se slyšet pilot řídící dron s kamerou. No taky aby né, v Mladé Boleslavi se totiž stalo tradicí, že na dětské trati je vůbec nejdelší zatáčka doprava v celém seriálu Junior Trophy a možná i na celém světě… Nikde jinde totiž nenajdete pravotočivou zatáčku o délce 157 metrů. To vše je možné díky „Spirále smrti“, která se dá postavit právě pouze na Krásné louce. Sledujte proto určitě reportáž ČT ze závodů, kde z ptačí perspektivy uvidíte, jak přes šedesát kluků kategorie do 9 let dokáže roztočit travnatou spirálu.



Hezké bylo na Krásné louce pozorovat třeba i dvojičku borců v barevném dresu Junior Trophy. Kdyby se na závody přišel podívat pan režisér Stanislav Strnad, hned by měl námět na druhé pokračování pro svůj slavný film „Můj brácha má prima bráchu“.



Do filmu by si hlavní role zasloužili dva klučinové, Adam a Ondra Jánských. Oba si navzájem neskutečně fandili. Každý jel jinou kategorii, a tak jeden druhého mohli sledovat na trati. Když závodil Ondra, tak Adámek upaloval podél trati a fantasticky povzbuzoval bratříčka. Ten mu to kamarádsky nebo doslova bratrsky vrátil, jakmile se jejich role obrátily. Zkrátka bráchové a závodníci jak mají být.



Široký start ala motokros si užili i ti úplně nejmenší, tedy je bezšlapátková kategorie odrážedel. Jak odrážedla muži, tak odrážedla ženy se napáskovala na startovací lajnu, aby si to mezi sebou rozdala na travnatém povrchu Krásné louky.



Závody odrážedel nejsou o výsledcích, jede o to hlavně si jízdu užít, což malý caparti plnili na sto procent. Na startu sice nechybělo trošku té nervozity, ale jakmile se odstartovalo, vrátily se na dětské tváře úsměvy, což je během tak prestižních závodů úplně nejvíc NEJ.



Závodění všech věkových kategorií dětí na Krásné louce letos vyšlo po všech stránkách na jedničku. A komu to nestačilo, mohl si jet poladit techniku na kole k „profesorům“ do Bike Akademie. Vyvrcholením celého dne pak byla soutěž v jízdě zručnosti, kterou právě pan profesor Kamil Tatarkovič a docentka Jana Horáková (jinak vynikající čeští bikeři) připravili před hlavním pódiem. Krásná tečka z Krásné louky.


Po 14 denní pauzičce se s dětmi sejdeme na opět na Orlíku, kde se pojede čtvrtý díl letošního seriálu Junior Trophy v rámci 4. podniku seriálu Kolo pro život – Orlík Toru Kooperativy (26. 5. 2018).

Do té doby, trénujte a bavte se jízdou na kole. Komu to příští víkend vyjde, zajeďte do Úpice, kde se koná partnerský závod KPŽ Apache Jestřebí hory.

Text a foto: Bohdana a Martin Půlpánovi

 

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé