Na Orlíku měla cyklistika zelenou

Autor

O tom, že líbivá Orlík Tour nepatří mezi vyloženě lehké závody seriálu Kolo pro život, se uplynulou sobotu 26. května přesvědčilo téměř 1700 bikerů a bikerek. Přesto se sem do přírodního ráje, jehož skladbu tvoří čistý vzduch, smíšené lesy, rozkvetlé palouky a stříbrná hladina rozlohou druhé největší přehradní nádrže v ČR, mnozí rádi vydali.

Na Orlíku měla cyklistika zelenou

Zdejší cyklistické trasy totiž rozhodně nenudí, jsou pestré, jezdivé a atraktivní, nechybí nádherné výhledy na „jezero“ a jízda po lesních pěšinách pod stín vrhajícími korunami vzrostlých stromů. Navíc i v letošním roce návštěvníci ocenili skutečnost, že se celý závod i komfortní zázemí se středobodem u Hotelu Orlík s umělým bazénem nachází v uzavřeném přírodním areálu, takže široko daleko nehrozil jakýkoliv střet s veřejnou dopravou. Prostě ideální místo pro trávení aktivního dne s celou rodinou, kde se rodiče nebojí vypustit děti a bez obav jim dopřát tolik vzácnou volnost…

Dětské závody se skvělou atmosférou

A právě děti načaly cyklistickou část dne hned ráno. Na pečlivě vyznačeném okruhu, po zelené, posečené, ale po čtvrteční noční bouřce trochu podmáčené travičce šlapaly do pedálů svých barevných strojů, každý podle svých možností v rámci dětské série ČT Déčko Junior Trophy. Díky domáckému rozvržení zázemí, měli přítomní k dětské trati blízko, rádi se přišli podívat a nešetřili potleskem a fanděním, což děti vyhecovalo k ještě skvostnějším výkonům. V cíli byli pamětní medailí odměněni úplně všichni, ať přijeli na čele nebo třeba třetí od konce.

Rekordní ČD Cargo Junior Trophy Marathon

Tím, ale aktivity dětí na kole neskončily. Kromě úplně nejmladších dětiček, většina mladých závodníků vyrazila v 13:00 na 13 km dlouhou nezávodní trasu D Fitness jízdu, buď s rodiči nebo příbuznými, nebo ti starší a zdatnější na letošní druhý, 15 km dlouhý díl ČD Cargo Junior Trophy Marathon, kde se naopak nepokrytě, ale férově soupeřilo o medaile a stupně vítězů ve čtyřech věkových kategoriích na dětské maratonské trati. A právě Junior Trophy Marathon opravdu překvapil a potěšil nejen diváky, ale také pořadatele. Vždyť na startu se poprvé v krátké historii dětských maratonských tras pro děti v rámci seriálu Kolo pro život postavilo více než 100 mladých bikerů a bikerek! Další pokračování závodu pro nadějné mladé maratonce je naplánováno v rámci Bikemaratonu Drásal na první prázdninový den, takže se máme opět na co těšit.

Dalším překvapením Orlík Tour byl téměř shodný počet přihlášených na 57 km trasu B (466) a 31 km dlouhou trasu C (443).  Na závodních trasách sice jezdci nezažívali žádné dlouhé a těžké kopce jako v horách, i tak by ale na popis trati nejlépe sedlo spojení „pořád nahoru dolů“. Názor, že u přehrady jsou jen rovinky a ty doplňují pěšinky podél dovolenkových vilek, ukrytých v lese, brzy převálcovala hravá, ale poměrně fyzicky náročná realita, která se neobešla bez několika technických záludností. Hlavním úkolem dne tedy bylo dobře si rozvrhnout síly a také pitný a jídelní režim. 

Hlavní trať byla náročná

Start trasy B a trasy C byl na Orlíku netradičně oproti jiným dílům seriálu prohozen. Céčko vyrazilo v 10:30 a borci trasy B v pravé poledne. Díky tomuto časovému prohození měli konečně „Béčkaři“ možnost podpořit své kolegy na kratší distanci. Ti nejrychlejší „Žluťáci“ dokonce stihli dojet do cíle ve chvíli, kdy se závodníci s modrými startovními čísly připravovali na start nejdelší trasy, a odpovídali na zvědavé dotazy startujících: „Tak co, bylo bláto?“  I když, při pohledu na dres vítěze Céčka – Davida Šulce, to bylo jasné. „Místy bylo,“ potvrdil předtuchu jeden ze závodníků, kteří to již měli za sebou. „A na několika místech to dost klouzalo,“ dodal ještě cenné informace. Po silných deštích to muselo být každému jasné, ale ti, kteří mokro a bláto nemusí, přesto tajně doufali, že to během jednoho dne vyschlo.

Start závodních tras na Orlíku bývá vždy adrenalinový, protože přihlížející fanoušci, kterých i letos bylo podél koridoru požehnaně, nenechají nikoho v klidu a očekávají, jak to „ti jejich“ napálí hned od začátku. Úzká silnička dokáže být ale nemilosrdná. Proto je třeba maximálně se soustředit, aby nedošlo ke kolizi. Bohužel také letos dva borci rozhodli o svém umístění hned na prvním kilometru, ve snaze rozhodnout závod hned na začátku. Kvůli mokru se navíc zvýšila technická náročnost trasy. Kameny a kořeny v lese klouzaly, závodníci opravovali defekty, k vidění byl cyklista, který dokonce tlačil svůj stroj s přetrženým řetězem visícím přes řidítka…

Matouš Ulman nejrychlejším

Specialitou KPŽ na Orlíku je dvoukolová trasa B. To je skvělé především pro fanoušky, kteří mohou své favority podpořit hned několikrát. Možná o něco málo příjemnější je tato zpráva pro samotné závodníky. Při představě, že některé úseky budou muset zdolávat dvakrát, se mnohým dělají mžitky před očima, ale zase vědí, do čeho jdou. Navíc startovní pole je ve druhé rundě již pěkně nadělené, a tak není výjimkou, že jezdci jezdí po jednom. Většina úseků je navíc schována v lese, proto není potřeba nijak taktizovat. Kdo techniku rád, určitě si hravé úseky lépe užil právě ve druhém kole. Perfektní, technicky náročný ale jezdivý úsek se nacházel třeba na zhruba patnáctém kilometru. Lesní cesta se zde klikatila mezi stromy. Pravá střídala levou, sem tam se zde objevil náznak klopené zatáčky, kam šlo kolo krásně opřít a ihned z ní se vyvést do další protisměrné zatáčky. Paráda, kterou si musel užít snad každý. Technicky nejnáročnější úsek celé trasy následoval hned vzápětí. Ten by se hantýrkou světových pohárů dal nazvat "rock garden" - kamenitá sekce, kterou deště pěkně uklouzaly!

Stejně jako další,  bláta plnou pasáž bylo nejlepší prostě to tam bez váhání poslat. Pohled z vršku na třpytící se hladinu orlické přehrady a následující cedule Birell segment napověděly, že se blíží projížďka po pláži a dojezd do cílové rovinky. Ta byla oproti předešlým rokům kratší. Kdo se chtěl ještě zmáčknout a zasprintovat, měl to trošku komplikovanější. Přesvědčivými vítězi Orlík Tour Kooperativy se nakonec stali Matouš Ulman (Česká spořitelna - Accolade cycling), před svým týmovým kolegou Pavlem Boudným a Filipem Rydvalem (Alltraining.cz), který si bronz dal ke svému svátku. Na stupních vítězek se to k radosti hlavního partnera závodu, pojišťovny Kooperativa, pěkně zelenalo. Mezi ženami zvítězila Pavla Havlíková před Elizabeth Ungermanovou (obě KC Kooperativa Jablonec). Na třetím místě je doplnila Nataša Hnátková (AKRO cycling).

Voda v cíli od partnera závodu a následný servis je již standardem seriálu Kolo pro život. Myčky kol, sprchy a převlékárny od Kooperativy přišly jako vždy vhod. Kolo od bláta perfektně prokouklo v mycích boxech, tělo se zkrášlilo ve sprchách a dresy byly opět jako nové po vyprání v prací zóně od Whirpoolu. Prostě dokonalý servis, který ušetřil pozdější práci s očistou a pomohl k tomu, aby krásný slunný den na Orlíku mohl pokračovat vyprávěním zážitků z trasy, relaxací v bazénu či relaxačních zónách nebo návštěvou stánků partnerů. Dokonalý den zakončilo vyhlašování vítězů a tombola, která mnohým zpříjemnila již tak báječný den.

Text: Zora Čermáková, Petr Havránek
Foto: Miloš Lubas

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé