Krásná šumavská trasa D láká rodiny s dětmi i malé maratonce

Autor

Před dvěma roky renovovaná nezávodní trasa Šumaváka je natrasovaná především s myšlenkou na děti, které mají rády jízdu v pěkném přírodním terénu. Asfaltu na 75% trasy zamávají „pá pá“ kromě rodinek a pohodářů i malí borci v rámci ČD Cargo Junior Trophy Marathonu – dětské maratonské trasy. Přihlášky na místě nebo on-line ZDE

Krásná šumavská trasa D láká rodiny s dětmi i malé maratonce

Trasa D – Family jízda startuje v prostoru lyžařského stadionu Zadov - Churáňov směrem na Roviny v sobotu 27. 7. v 12:30. A co slibuje? Příjemný profil a jízdu po lesních cestách a pěšinách. Do sedmého kilometru v podstatě stále vede po rovině nebo klesá, zbytek trasy se jede vzhůru. Zajímavá pasáž je na 5. kilometru - sjezd sjezdovky na Popelné, kde se jede jen po louce bez nějaké velké techniky, ale zcela určitě tu pořádně roztočíte kola a pocítíte vítr ve vlasech! Neméně zajímavá bude pro všechny účastníky občerstvovací stanice Lesů ČR na Studenci na cca 8. kilometru závodu. A co dál? Krásné a turisticky klidné území s atraktivními výhledy a neopakovatelnou vůní jehličnatých lesů a pastvin. Vychutnáte si lehkou a hravou jízdu na horském kole, kterou zvládnou i rodinné týmy a začínající cyklisté. Samozřejmě pod podmínkou, že vyrazí na horském kole s helmou na hlavě… Doporučený věk nezkušených dětí je od 8 let, ale zvládnou to i mladší bikeři, kteří jsou zvyklí na kole vyrazit častěji.

Pojďme si šumavskou Family jízdu v rámci Šumavského MTB maratonu České spořitelny 2019 přiblížit ještě podrobněji!
Start je umístěný do prostoru lyžařského stadionem na Zadově ve výšce 1100 m.n.m., kde mají diváci možnost pořádně zafandit. Po startu projedete malebnou šumavskou obcí Churáňov, bývalou dřevařskou osadou z 1. poloviny 18 století. Zajímavostí je, že po válce zde bývalý hostinský Ladislav Pešl z Churáňova pomáhal s pašováním zboží a přechody osob a posloužil úkrytem pro známého Krále Šumavy Kiliana Nowotného z Plání č. 88. Ten jej za odměnu před hrozícím zatčením StB převedl okolo roku 1949 do Německa.

Po necelém kilometru sjedete z asfaltové cesty vpravo do terénu na lesní cestu směrem na Roviny. Už název lokality vám prozradí profil trasy, který je stále lesní cestou mírně dolů. 3,3 km po sjezdu na křižovatce odbočíte vpravo k usedlosti U Paulusů a těsně za ní vjedete na kořeny do sjezdu lesem směrem k osadě Popelná. Zde vás kromě krásných výhledů na Obří hrad https://cs.wikipedia.org/wiki/Ob%C5%99%C3%AD_hrad  a západní Čechy čeká sjezd po loukách, který je poměrně prudký, ale rovný a při použití brzd bezpečný. Končí bývalou sjezdovkou na Popelné.  První zmínka o osadě Popelná (dříve Reckerberg) je z roku 1734, kdy Wünterové koupili kus lesa v tzv. Rikibergu. V roce 1950 měla obec 22 obyvatel a 9 domů. Nyní je zde funkční jeden penzion. Další 4 stavení jsou momentálně opuštěná). To jste na zhruba 5. kilometru trasy a napojíte se na cestu směrem na Nicov. Příjemný úsek starší asfaltky vedoucí lesem vás přivede do osady Studenec (český název Studenec byl zaveden v roce 1924, dříve se používalo označení německé, Brunn). V osadě Studenec vás čeká první a poslední občerstvovací stanice, tak ji využijte! Váš poměr 100 nastoupaných metrů a klesání 260 m je po 7,5 km trati velice příjemný. Abyste se dostali zpět do cíle, musí druhá polovina trati nutně mít opačný charakter :) Ale není čeho se bát.

Po načerpání energie a tekutiny v osadě Studenec odbočíte vpravo na louku, po které už terénem míříte do chalupářské osady Krousov (dříve Grosshoff), kde končí nekonečná pohodička a je třeba trochu zabrat při stoupání vzhůru po lesní cestě a loukou pod Popelnou horu. Tady minete Jalovcovou rezervaci a trať se na metě 9,5 km opět narovná. Technickou, dlouho neopravovanou lesní cestou, zaručující spoustu bikerských zážitků, se vrátíte zpět k usedlosti U Paulusů, napojíte se protisměrně na trať D a míříte mírně do kopce k zaslouženému cíli na Churáňově. Hurá, jste v cíli!!! 

Stejnou trasu, ale se stratem v první vlně před účastníky nezávodní Family jízdy a pěkně v závodním tempu absolvují kluci a holky ve věku 8 - 16 let v rámci ČD Cargo Junior Trophy Marathonu. Tady se pojede ve 4 kategoriích, zvlášť pro děvčata a kluky, o bednu a poctivé kovové medaile!

Přijeďte, těšíme se na vás tuto sobotu 27. července na osvěžující Šumavě!

 

      

 

 

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé