Ohlasy z trati - Bikemaraton Drásal 2020

Autor

Po sezónním otvíráku na Orlíku se kolotoč seriálu Kolo pro život přesunul pod Hostýnské vrchy do Holešova, kde v zahradách tamního zámku rozbil stanové městečko legendární 27. ročník Bikemaraton Drásal. Ten byl letos možná ještě o něco náročnější, a to jak pro jezdce, tak pro jejich stroje. Srážkově bohaté období posledních dvou týdnů totiž přichystalo opravdu nefalšovaný bikový zážitek, kdy nebyla nouze o úseky vedoucími bahnem hlubokým klidně i třicet centimetrů.

Ohlasy z trati - Bikemaraton Drásal 2020

Tu nejextrémnější trať FORCE OBR Drásal, která měřila 172 km a vedla hned dvakrát přes nejvyšší vrchol Hostinských vrchů, Kelčský Javorník, vyhrál největší favorit, Tomáš Višňovský ze stáje Česká spořitelna – Accolade. Do cíle dorazil v úctyhodném čase 7 hodin 46 min a 57 sekund. Jako druhý dojel s odstupem devíti minut Michal Bubílek z Kross bikeranch teamu a třetí skončil Jan Jobánek startující za Superior Velsbike team, který na druhého Bubílka ztratil dvanáct a půl minuty. Velká čest patří všem 102 účastníkům, kteří letošního obra dokončili, včetně deseti žen! Především ony zaslouží velké uznání.

Na klasickém Drásalovi, trase A, nenašel přemožitele olympijský vítěz Jaroslav Kulhavý ze Specialized Racing, který absolvoval trať dlouhou 117 km v čase 5 hodin 1 minuta a 7 sekund. O dvacet vteřin později dorazil do cíle dlouhodobě nejlepší český maratonec a medailista z mistrovství světa Kristian Hynek z týmu Future Cycling Northwave, za kterým o necelou půl minutu dojel na třetím místě Matouš Ulman z České spořitelny – Accolade. Ve startovní listině žen svítilo před startem jméno světové i olympijské rekordmanky, rychlobruslařky Martiny Sáblíkové. Otázkou zůstávalo, jak si legenda světového sportu povede v sedle MTB kola, když například v roce 2012 obsadila deváté místo v časovce na mistrovství světa. Silniční závod je přeci jen trochu jiný styl cyklistiky než technické bikové sjezdy. Sáblíková odpověděla tak, jak jsme u ní po jedna a dvaceti titulech mistryně světa zvyklí, a to skvělým výkonem, kdy ženskou kategorii vyhrála o více než 15 minut před druhou Kateřino Drhovou z České spořitelny – Accolade. Na třetí pozici dojela o dalších deset minut zpět druhá česká reprezentantka v rychlobruslení Nikola Zdráhalová. Je evidentní, že holky mají natrénováno.

„Včetně vítězů se do cíle drásalovské trasy A dostalo celkem 289 závodníků. měl jsem tu možnost být mezi nimi a musím potvrdit, že šlo opravdu o silný zážitek, na který dlouho nezapomenu. Upřímně mi je líto všech, kteří závod absolvovali na kole vybaveném více než jedním převodníkem – bahenní lázně po trati představovaly těžkou zkoušku materiálu. Osobně jsem jel na Supercaliberu 9.7 vypůjčeném od pořadatelů, a především ve sjezdech jsem byl za tuto možnost vděčný. Líbila se mi i jezdivost tratě, kdy slézt kola bylo nutné nanejvýš tak v pěti případech za celý závod. Naplno mě chytla atmosféra, kterou si závod nese, množství lidí fandících podél cest, ochota pomocníků na občerstvovačkách a kopcovitá krajina Hostýnských vrchů. To vše dělá z Drásala unikát mezi MTB maratony.“

Trasu B vyhrál Filip Rydval z České spořitelna - Accolade před Vojtěchem Ludvíkem startujícím za Active tours, třetí skončil Jan Reiner ČS - Specialized. Mezi ženami byla nejrychlejší Tereza Neumanová, rovněž z České spořitelny - Accolade, druhá skončila Klára Pavelková startující za Supgrils a třetí Libuše Prchalová z 4EVER CykloBulis.

Gratulujeme všem účastníkům a děkujeme za to, že jste se s námi rozhodli sdílet jeden z nejsilnějších zážitků letošní sezony.

Tým KPŽ.

 

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé