Ohlasy z trati: Šumavský MTB Maraton České spořitelny

Autor

V sobotu proběhl na Zadově pátý díl letošní sezony seriálu Kolo pro život. Byl jím Šumavský MTB Maraton České spořitelny, který letos ve všech účastnících zanechal krásné dojmy.

Ohlasy z trati: Šumavský MTB Maraton České spořitelny

S nezvykle teplým počasím se na trase B nejlépe popasoval Martin Stošek z týmu Future Cycling Northwave, který zvítězil v čase 1:53:13 a potvrdil tak skvělou formu z posledních týdnů. Druhý Matouš Ulman z Česká spořitelna – Accolade team ztratil na vítěze 40 vteřin. O jednu minutu a 52 vteřin za Stoškem přijel třetí Jan Škarnitzl závodící za CYKLOSTAR Trek Mercedes-Benz PRAHA. Mezi ženami byla na hlavní trase nejrychlejší Tereza Neumanová v dresu České spořitelny – Accolade team, ze stříbra se mohla radovat Jana Pichlíková z Kross Bike Ranch team a třetí skončila Klára Pavelková z formace SupGirls.

Trasu C ovládl Luděk Šeller z Česká spořitelna Specialized Junior MTB team, na druhé pozici se umístil Antonín Honsa startující za Fischer Ski klub Šumava Vimperk a třetí v cíli byl Daniel Štula z týmu ETHIC SPORT CYCLING.

Níže si můžete přečíst postřehy a dojmy z trati několika závodníků.

[Šimon Souček, KPC Praha, trasa B - 57. v pořadí, 12. v kategorii. Výsledný čas 2:17:20]

„Ačkoliv trasa B disponovala solidním převýšením, její technická nenáročnost a množství jezdivých pasáží z ní udělaly dost rychlý závod. Prvních 30 km jsme ve skupině, ve které jsem se pohyboval, dali za hodinu a sedm minut. Slušný tempo na bike. Pravá očista ovšem přišla až po průjezdu Vimperkem – ten je o čtyři sta metrů níž než areál na Churáňově. V poslední třetině se převážně stoupalo a v poledních teplotách to opravdu stálo za to. Nechtěl jsem raději koukat na výškoměr, jen jsem po očku sledoval, že se neustále držím v červené zóně TF a když jsme se najednou ocitli na asfaltu pod vrcholem Kobyly, dost se mi ulevilo. Za mě to byl nejhezčí závod letošní sezony vyjímaje Drásala, takže nejhezčí Béčko ze čtyř, co jsem zatím jel.“

 

[Vojtěch Ludvík, Active Tour Team, trasa B - 41. v pořadí, 7. v kategorii. Výsledný čas 2:13:45]

"Určitě jeden z nejhezčích MTB závodů, co jsem kdy jel. Do závodu jsem poprvé v životě šel se startovním číslem 1 - bylo mi však jasné, že podiové umístění si rozeberou jinačí borci. Začátek byl díky prémiím na asfaltovém stoupání hodně bolestivý. Na druhou stranu se v něm startovní pole dobře rozčlenilo a v průběhu trati už se moc neměnilo. Jeli jsme si skupinka cca 8-13. místo, celkem jsme se točili a docela to odsýpalo. Na nějakém 20km jsem přejel odbočku (sorry týme). Chvíli na to jsem na široké šotolině říznul plášť. Mlíko všude, dávám duši, nafukuju bombičkou - bohužel malou, takže na tlak kolem jedné atmosféry jedu opatrně dalších 10 km, než má někdo u cesty alespoň malou kapesní pumpičku. Po 150-200 úderech už odjíždím s normálním tlakem na cca 70. pozici. Dojel jsem teamového kolegu, kterému jsem trochu potahal špic a párkrát ho vyfotil :). Průjezd Vimperka jsem si hodně užil - lidé okolo trati fandili, průjezd přes náměstí a věž byl krásný, výhledy také na jedničku. Po občerstvovačce (velmi ochotní lidé, tři mi naráz dolévali vodu do bidonu - díky!) jsem zas trochu zatopil pod kotlem a do cíle jsem nakonec dojel na 41. místě celkově. Závod to byl opravdu pěkný! Za mě ideální poměr terénu a rychlých šotolin, kvalitní a dobře rozmístěné stoupání, super výhledy a atmosféra na trati. Díky moc za tento závod, příště zas!"

 

[Alena Urbanová, Active Tour Team, trasa C - 13. v pořadí, 6. v kategorii. Výsledný čas 1:13:43]

"Zadov 2020 oproti loňskému deštivému Šumavákovi dával dle předpovědi počasí tušit, že se bude jednat o pěkně parný závod. Útěchou před vedrem byla vyšší nadmořská výška a velká porce trati vedená lesem. Před startem trasy C jsme měli možnost shlédnout průjezd splavených ‚béčkařů‘ startujících hodinu před námi od Kobyly, což nás zdravě nabudilo. Všichni jsme volili bidony s největším obsahem tekutin a většinou tmavé sluneční brýle. Ihned po startu se na vyprahlém stadionu a následném průjezdu lesem zvedl obrovský oblak prachu, ve kterém šlo těžko hledat své soupeře. Po najetí na asfalt se už jelo jako o život a každý se snažil uviset svou pozici. Pak následovalo ostré zabočení do lesa, kde si už po štěrkové cestě do značně prudkého kopce jel každý „za své“ a závodní pole se značně natáhlo. To bylo pro všechny dobře, neb na sjezdovce v Nových Hutích nehrozila tolik kolize. Na závěr sjezdovky čekal tradiční brod a následný výjezd s mokrými tretrami do kopce. V takovém horkém počasí to však bylo příjemné osvěžení. Pak zas trošku silnice z kopce a následný výjezd po louce nahoru, kde už jsme my méně zdatní céčkaři „vypouštěli duši“. Kdo překonal toto, mohl se už těšit na příjemnější zvlněné rovinky v lese. Na první občerstvovačce jsme se nikdo na pozici okolo první stovky nechtěl zdržovat, a tak přišel ke slovu jen vlastní bidon. Po příjemných lesních úsecích, kde bylo dost místa i pro případné předjíždění, když na to někdo měl, jsme dojeli k druhé a poslední občerstvovačce. Na mé pozici zase nikdo nezastavil a tak přišlo rovnou závěrečné stoupání lesem na Churáňov. Tady jsem do toho dala vše, neb jízda do kopce mi docela sedí. Získala jsem několik pozic. Následný výjezd z lesa na asfalt a sjezd po asfaltu na Churáňov jsem si užívala jako při dojezdu Tour de France, ale pak přišlo finální zabočení do lesa přes kořeny vedené mimo cestu, které se mi nepovedlo. Nedobře jsem si nadjela, ztratila rychlost a na záda mi najeli chlapi béčkaři, kontaktem mě donutili sesednout a nastal pro mě velký problém se zpět vyhoupnout do sedla. Tady jsem bohužel ztratila všechny pracně vydobyté pozice při předchozí stíhací jízdě. Pak už jsem silně zaprášená, vysílená ale šťastná vpadla do cíle."

 

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Lesy ČR
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria Tourism
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiCNC
Impuls
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS
Marketingový partnerSport Invest