Vydejte se po trase zavíráku KPŽ v Ralsku!

Autor

Seznamte se se zajímavostmi, které vás čekají na závodních trasách B a C premiérového ročníku KPŽ - Ralsko MTB Tour České spořitelny 29. září 2018...  

Vydejte se po trase zavíráku KPŽ v Ralsku!

19. ročník seriálu Kolo pro život letos vyvrcholí 15. podnikem v nové lokalitě Libereckého kraje. Organizátoři seriálu Kolo pro život, spolu s ředitelem 1. ročníku závodu Ralsko MTB Tour České spořitelny, Radkem Patrákem a partnerem závodu, Vojenskými lesy a statky, zvou poslední zářijovou sobotu všechny bikery a bikerky na jedinečnou trať v bývalém Vojenském újezdě Ralsko. Vydejte se s kolem a celou rodinou do Geoparku Ralsko - místa s bohatou historií, které nabízí výjimečné scenérie 60 let nedotčené přírody s bohatým geologickým dědictvím! Svým převážně rovinatým terénem láká tato nově otevřená a objevená přírodní oblast k návštěvě turisty, cykloturisty, inlinisty, ale také rodiny s dětmi a kočárky na neobyčejné výlety.

Právě na trasy s nenáročným převýšením ale zároveň s výběrem všech typů povrchů se mohou těšit i účastníci posledního závodu letošní termínové listiny Kolo pro život. Pod koly cyklistů se bude střídat asfalt, lesní cesty, zatravněné, kamenité i skalnaté úseky, šotolina i kořeny. Místní specialitou jsou krátké písčité úseky, tzv. písčité brody, které jezdce sice zpomalí, ale zároveň prověří jejich technickou zdatnost. Určitě buďte právě v těchto místech ve střehu a najíždějte do „dun“ opatrně. Písek vás může překvapivě rychle zpomalit a méně zkušené zaskočit.

Podle počtu nastoupených metrů, které uvádíme v propozicích (trasa B – 680 m, trasa C – 480 m) se závod jeví jako rovinatý. Přesto, pár malých kopečků se na trase najde. Za zmínku určitě stoji výjezd na kopec Velká Buková. Jde o jediné náročnější stoupání, které začínáte povrchem písčitým, následuje kamenitý a postupně přechází až ve zpevněnou lesní cestu. Na vrcholu nejvyššího bodu trasy (470 m.n.m.) vás za odměnu čeká neuvěřitelný výhled směrem na Doksy, na Máchův milovaný Bezděz a hladinu Břehyňského rybníku.

V některých úsecích první poloviny závodu, se budete v CHKO Kokořínsko cítit jako v pohádce. Pískovcové skály a husté lesy všude kolem vás evokují představu, jestli se tu náhodou nenatáčely pohádky „Čert ví proč“ nebo „Lotrando a Zubejda“…. Celou atmosféru doprovází neuvěřitelný klid, ticho a koberce barevného listí podzimních smíšených lesů a také pocit, že tam za hustě propletenými větvemi stromů potichu ševelí poklidný tok řeky Ploučnice. A i když řeku neuvidíte, je to pocit správný.

Za zmínku určitě stojí i singlové stoupání Skalní bránou na Psí kostel. Skály, les a další kouzelná scenérie, která vybízí k zastavení a rozhlédnutí se po kraji. Tady jako by se zastavil čas...

Dalším nesporným pozitivem závodu je fakt, že kromě dvou přejezdů silnic se nepotkáte s žádným silničním provozem. Jediné, co potkáte, je lesní zvěř (projíždí se okolo několik čtverečních kilometrů velké mufloní obory), díky probíhající lovecké sezóně spatříte možná i „lovce divoké zvěře“ a také třeba členy aktivní zálohy našeho vojska, protože cvičení, tady občas stále probíhají.

Přímo vedle zázemí závodu na Letišti Hradčany vás určitě zaujme nekonečná přistávací dráha pro největší letadla, která měří 2800 m a patří k vůbec nejdelším přistávacím plochám v Evropě, dále historické opevnění nebo „úly“ pro letadla a jámy pracně vykopané pro úkryt tanků. 

Nechte se zlákat a přijeďte s námi uzavřít letošní prosluněnou cyklistickou sezónu do Máchova kraje. Zdejší trasy jsou pro horské kolo opravdu jako stvořené…

 

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé