Na kole za přírodními kouzly Brd

Autor

Na prázdninovou oslavu jubilejní 20. sezóny seriálu Kolo pro život zveme fanoušky cyklistiky do panenské přírody, jen kousek západně od naší metropole.  Oblíbené Trans Brdy s novým zázemím v Řevnicích lákají především na jízdu lesem, po oblých kopečcích a překrásné výhledy.

Na kole za přírodními kouzly Brd

19. ročník závodu ČT Tras Brdy překlopí léto do druhé třetiny. A pokročilé léto, to je vřes, a vřes, to není jen okolí oblíbeného závodu Kola pro život  v Karlových Varech, ale především Brdy. Více než sto hektarů bývalého polygonu na Toku pokrývá vřes skoro souvisle, když koberce vykvetou, naskytne se užaslým divákům výjev jako v daleké Tundře. Vřesem zarůstají desítky kráterů po vojenských granátech, které pokud konečně trochu víc zaprší, promění příděly vody v obrovské množství malých lesních jezírek. Toho se ale nejdřív dočkáme zřejmě na podzim…

Brdy jsou pozoruhodné v mnoha ohledech. Tady ve vnitrozemí Čech narazíte na stinné husté lesy, skalnaté vrcholy, zbytky zřícenin hradů, rozpadlé vojenské bunkry i kamenná moře, pohoří má svoje tajemné příběhy, jedinečnou faunu a flóru. Dalším specifickým rysem brdských lesů jsou četné, dobře udržované přírodní studánky se zajímavými názvy jako Herpánka, Žabí studánka, U pilky, Maruška, pod Bábovkou a další. K jejich vybudování a péči o ně přiložili kdysi dávno ruku místní obyvatelé, cestáři, uhlíři, správci vojenských lesů i dobrovolníci je opečovávají dodnes.  Kromě malých pramínků ale ohromí i obrovské zásobárny vody - vodní plocha Pilská, Láz, nebo Padrťské rybníky.

Místo klasických vyšlapaných pěšinek a lesních chodníčků tudy vede nespočet zpevněných silniček – dědictví po vojácích, kteří zde cvičili a hospodařili v rámci bývalého vojenského prostoru mnoho desítek let. Silničky jsou pokryté asfaltem, šotolinou nebo dokonce žulovými kostkami. Právě díky kvalitním cestám jsou dnes Brdy oblíbeným cílem cyklistů.

Ještě před třemi lety, kdy byl bývalý vojenský újezd o rozloze cca 260 km čtverečních otevřen veřejnosti, nevedla gigantickým zeleným územím žádná cesta značená turistickými značkami. Na zemi, která je ve světě proslulá svým bezvadným značením turistických tras opravdu k neuvěření. Příznivci bloudění zde zažívají opravdu rajské chvíle, i když se situace od roku 2016 již trochu změnila k lepšímu pro zaryté plánovače.

Milovníky ticha a nedotčené přírody určitě potěší ještě jeden fakt. Absence hospod, restaurací, parkovišť a bufetů u atraktivních cílů. Tyto služby se nacházejí pouze po obvodu brdské lokality a snad můžeme s čistým svědomím napsat, že se „naštěstí“ s nimi ani „uvnitř“ nepočítá. Kéž toto předsevzetí vydrží a ochrana přírody před znečištěním a hromadnými útoky hladových turistů vydrží.

Přijeďte 20. července do Řevnic a užijte si na 8. podniku seriálu KPŽ všechny krásy přírody, kterou budete projíždět. V zázemí se můžete těšit na skvělý catering, bezvadné služby pro závodníky, dětské závody a doprovodný program pro celou rodinu. A nezapomeňte, v Řevnicích se bude slavit kulaté výročí seriálu a KPŽ bude rozdávat dárky úplně všem:

- Všichni závodníci nové trasy A dostanou originální finisherské triko k závodu.
- Všichni účastníci trasy A, B, C i D – Family jízdy dostanou v cíli unikátní památeční kovovou medaili k závodu.
- Všechny děti se mohou těšit na dřevěnou medaili v cíli a na zmrzlinu zdarma.
- Své štěstí může každý účastník zkusit v dětské a dospělácké tombole.

Více informací k závodu, včetně podrobných propozic a mapek tras ZDEhttps://www.kolopro.cz/zavody/race-569-ct-trans-brdy
On-line registraci do závodu můžete uskutečnit do 17. 7. 2019 ZDE
https://moje.kolopro.cz/prihlasit?return=aHR0cHM6Ly9tb2plLmtvbG9wcm8uY3ovemF2b2R5L3JlZ2lzdGVyLzU2OQ==
Přihlásit se můžete i na místě během pátku 19. 7. (18:00 – 20:00) a soboty 20. 7. (8:00 – 11:30, vždy nejpozději půl hodiny před startem vámi vybrané trasy).

 

 

 

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé