Pozor! V sobotu se na Šumavě můžou objevit přeháňky a bouřky!

Autor

„Předpověď na sobotu se oproti středečním předpokladům mění! Tlaková níže měla sice zůstat nad Německem, ale teď modely počítají, že se posune víc na východ – do Česka. A to je důvod, proč budou odpoledne přeháňky a bouřky,“ informuje účastníky KPŽ  Alena Zárybnická.

Pozor! V sobotu se na Šumavě můžou objevit přeháňky a bouřky!

Počasí už takové prostě je – musíme ho sledovat každý den, abychom se dopracovali k nějaké spolehlivé předpovědi. A co se tedy oproti středečním výpočtům mění? Zvlněná studená fronta přijde sice do Česka až v neděli – tedy tak, jak se původně počítalo. Ale brázda nízkého tlaku se už v sobotu natáhne víc k východu. V ní bude vzduch hodně nestabilní, takže se můžou vyskytovat přeháňky či bouřky. Ojediněle můžou být i s kroupami a přívalovými srážkami s úhrny kolem 40 mm.  A právě v situacích, kdy bouřky přicházejí v brázdách nízkého tlaku vzduchu jako předvoj zvlněných studených front, není možné přesně říct, kdy a kde se vyskytnou. Zatím to vypadá, že budou přicházet do Česka od jihu. V oblasti Šumavy by se měly objevit nejdřív kolem poledne. Ráno bude v podhůří kolem 19 °C, před bouřkami se teploty dostanou ke 24 °C. Právě v bouřkách se ale tak asi o 5 °C ochladí. A to platí o pro hřebeny Šumavy – při bouřkách bude kolem 16 nebo 17 °C, jinak až 21 °C. Je to zapeklitá situace a žádný z modelů přesně polohu přeháňky či bouřky spočítat nedokáže. Jakmile ale první bouřky vzniknou, můžete jejich pohyb sledovat na radaru – třeba v jedné z těchto aplikací:

http://www.androworks.org/aplikace-android/22-meteor-sledovani-pocasi-v-mobilu/

https://apps.apple.com/app/iradar-cz/id974745798?l=cs&ls=1

Tak hodně štěstí přeju, třeba budeme mít kliku a bouřky se zrovna trasám závodu vyhnou.

Alena Zárybnická

 

 

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Lesy ČR
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria Tourism
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiCNC
Impuls
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS
Marketingový partnerSport Invest