Pozvánka na finále KPŽ 2018 – Ralsko MTB Tour České spořitelny

Autor
  1. ročník seriálu Kolo pro život vyvrcholí závodem v nové lokalitě Ralska. Na start nenáročných tras v překrásné nedotčené krajině zveme velké i malé bikery a bikerky 29. září. Přijeďte se s námi rozloučit s vydařenou sezónou!
Pozvánka na finále KPŽ 2018 – Ralsko MTB Tour České spořitelny

Pro bikerské pamětníky není Ralsko neznámou lokalitou. Už v letech 2004 – 2006 se zde konaly tři ročníky seriálu Kolo pro život! Možná si někdo vzpomene, jak tehdejší moderátor seriálu testoval hlavní cenu do Finálové hry v písečných dunách pláže v nedalekém Hamru na Jezeře, kde se nacházel cíl závodu…

Pohled na pořadatelské triko jako důkaz... Ralsko 2005.

Už tehdy byl o MTB v nádherné lokalitě velký zájem...

Novinka termínovky KPŽ 2018, Ralsko MTB Tour České spořitelny, ale našla své zázemí na jiném místě - na obrovské ploše letiště Hradčany, které plně odpovídá dnešním náročnějším potřebám seriálu. Okolo nekonečné louky, hluboké lesy, čistá příroda, pískovcové skály a nezaměnitelný tvar hory Ralsko se stejnojmennou zříceninou.

 

Hora Ralsko se svým nezaměnitelným tvarem

Prostor mezi královským hradem Bezděz a strážním hradem Ralsko býval do 20. let minulého století osídlený poměrně řídce. Ale jako výcvikový prostor pro armády sloužil již v dobách císaře Josefa II. V roce 1938 zde bylo zřízeno záložní mobilizační letiště Československé armády, po záboru Sudet si prostor vybral jako základnu německý Afrikakorps a letecká 6. Luftflotte položila základ betonových drah. Československá armáda se vrátila po roce 1945 zpět a prostor začal sloužit jako základna paradesantních jednotek. Od 21. srpna 1968 do roku 1991 byly letiště a okolní lesy v podstatě znepřístupněny civilnímu obyvatelstvu. Ani po zrušení Vojenského újezdu Ralsko se zde úplně válčit nepřestalo. Jako kulisy sloužilo letiště třeba k natáčení velkofilmů Tmavomodrý svět nebo Stalingrad. 

Zemský ráj to na pohled!

Dnes prochází oblast citlivou revitalizací. Obrovskou zásluhu na tomto mají právě Vojenské lesy a statky (VLS), partner tří závodů KPŽ 2018, i Liberecký kraj, kteří si vás dovolují 29. září pozvat do svého nádherného teritoria. Stovky kilometrů zpevněných cest a stezek tvoří spolu s panenskou přírodou základ Cykloráje Ralsko i nově vznikajícího Geoparku. Rozvoj turistické infrastruktury je dnes prioritou, která se snaží navázat na dobu první republiky. Vždyť Máchovu kraji a Hamru na Jezeře se tehdy říkalo „Riviéra severu“, svojí vilu zde měl i Karel Čapek. Masovou cyklistiku zde ale zatím nečekejte, oblast je obrovská a při sólové vyjížďce na kole často nepotkáte ani živáčka. Výjimkou, která potvrzuje pravidlo, bude premiéra nového závodu Kolo pro život.

Poslední zářijový víkend přijeďte vyzkoušet novou úžasnou bikerskou lokaci. Čeká nás vyvrcholení 19. ročníku seriálu Kolo pro život. Organizátoři spolu s VLS připravili super jezdivé trasy pro elitní bikery, hobíky, začátečníky, děti i celé rodiny. 

Hlavní trasa B na 52 km má převýšení pouhých 680 m, kratší závodní trasa C měří 32 km s převýšením 480 m patří také k těm snadnějším. Závodní trasy vedou po širokých zpevněných cestách. Jsou zde ale i úseky, kde narazíte na místní specialitku - písčité brody, zažijete krátká prudká stoupání v lesích a nepřekonatelné výhledy na Bezděz a okolí po výjezdu na Velkou Bukovou (474 m.n.m.), kde se nachází rovněž zážitkový Birell segment.

Nezávodní Fitness jízda (trasa D) vede v podstatě po rovině, proto se nemusíte obávat délky 23 km, převýšení činí pouze 197 m. Klidně s sebou vezměte děti. Výlet vám zpříjemní zhruba v polovině zastávka u dobře předzásobené Lesní občerstvovačky VLS, v úvodní pasáži jízda kopíruje řeku Ploučnici, střídat se budou šotolinové a přírodní cesty, míjet budete nádherné pískovcové skály. Žádný extrém rozhodně nečekejte, pohodové svezení a spousty neopakovatelných zážitků a vjemů pro začínající cyklisty určitě ano.



Pro děti z ČT :D Junior Trophy jsou přichystané rozhodující závody sezóny na travnatém okruhu nekonečného letiště a jeden a půl násobný počet bodů. Nejúspěšnější trojka z každé kategorie převezme na stupních krásné kovové medaile a všechny děti, které projedou cílem, obdrží pamětní medaile. Letošní poslední dětská maratonská trasa ČD Cargo Junior Trophy Marathonu bude totožná s trasou Fitness jízdy. Mladí závodníci ve věku 8 – 16 let vyrazí v první vlně před účastníky trasy D a zdolají 23 km ryzí přírodou jak umí nejrychleji. Pokud si rodič nebo dospělý kamarád přikoupí startovné na Fitness jízdu, má možnost jet s dětmi po trase D jako doprovod (nechá si jen startovní číslo označit kolečkem doprovod). Stane se tak z něho mechanik, fanda a rádce v jednom.

A ještě jedna specialitka na závěr. Budete-li chtít, najdete v Ralsku i trochu tajemna. Průrvou říčky Ploučnice totiž vede "cesta do pravěku". Vzpomenete si na legendární Zemanův film? Je to přesně tudy. 

Takže, vzhůru do sedel! Přijeďte s námi zamknout letošní prosluněnou sezónu Kolo pro život do Ralska!

Veškeré informace k závodu, včetně propozic a map jednotlivých tras najdete ZDE
On-line (a tudíž levněji) se můžete do závodu registrovat do 26. 9. do 24:00 ZDE

Přihlásit se můžete i na místě.

________________________________________________________ 

PROGRAM RALSKO MTB TOUR ČESKÉ SPOŘITELNY (29. 9. 2018)

PÁTEK 28. 9. 2018
16:00 – 19:00:  Prezence na letišti Hradčany

SOBOTA 29. 9. 2018

Trasa B (52 km, 680 m převýšení)

8:00 – 10:30: Prezence letiště Hradčany
11:00: Start na letišti Hradčany
16:00: Časový limit

Trasa C (32 km, 480 m převýšení)
8:00 – 11:30: Prezence letiště Hradčany
12:00: Start na letišti Hradčany
16:00: Časový limit

Trasa D – Fitness jízda (23 km, 197 m převýšení) Nezávodní trasa. Doporučený věk dítěte od 7 let

8:00 – 11:30: Prezence na letišti Hradčany
12:30: Start
16:00: Časový limit

16:00: Vyhlášení vítězů tras B a C (trasa D se nevyhlašuje)
16:30: Tombola pro účastníky tras B, C, D

ČD Cargo Junior Trophy Marathon (23 km, 197 m převýšení) Dětská maratonská trasa pro děti ve věku 8 – 16 let

8:00 – 11:30: Prezence na letišti Hradčany
12:30: Start v první vlně
15:30: Časový limit

ČT Déčko Junior Trophy (po vyznačeném okruhu na letišti Hradčany) Závody pro děti od 1 do 13 let. Kluci a děvčata závodí zvlášť.
8:00 – 11:40: Prezence na letišti Hradčany (registrace dítěte končí vždy 30 minut před startem jeho věkové kategorie. Časy startů jednotlivých dětských kategorií ZDE
9:00 – 12:00: Starty dětských kategorií od nejstarší kategorie
15:00: Vyhlášení kategorie Odrážedla a dětí do 5 let
15:30: Vyhlášení medailistů ostatních dětských kategorií, vč. JTM. Následuje dětská tombola

 

Text: Zorka Čermáková
Foto: Miloš lubas, Markéta Navrátilová, Dominik Rubáš

 

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé