Pozvánka na Plzeňskou MTB 50 Kooperativy 2018

Autor

Rezervujte si datum 1. 9. 2018 pro Kolo pro život v Plzni. Zveme vás na 5. ročník Plzeňské MTB 50 Kooperativy. Výhodnější startovné on-line pořídíte do 29. 8.

Pozvánka na Plzeňskou MTB 50 Kooperativy 2018

Když se řekne Plzeň, většině z nás se asi vybaví půllitr s oroseným pivem. Je ale spousta dalších důvodů, proč stojí za to západočeskou metropoli navštívit. Město s více než 700 letou historií, která se odráží ve vzácných stavbách v historickém centru, se za posledních několik let proměnilo k nepoznání. Pokud se dnes vydáte do Plzně, nečeká vás šedivé, unavené, průmyslové město, ale moderní zářící metropole, která má svým návštěvníkům co nabídnout a která právem získala v roce 2015 titul Evropské hlavní město kultury. Právě sem do města historických klenotů, moderních rezidencí, restaurací, kaváren, oblíbené ZOO, Dino Parku, Techmanie, loutek, ale také fotbalu, ledního hokeje a cyklistiky zveme všechny dospělé a děti, aby si pod širým nebem na horském kole protáhli nejen své tělo v okolní nádherné přírodě, ale také letošní neskutečně slunečné letní prázdniny.

Krajina v okolí Plzně vás překvapí svojí krásou...

Program pro děti odstartuje výjimečně již v pátek 31. srpna odpoledne. V areálu zázemí závodu Kolo pro život se od 16:00 uskuteční další díl celorepublikového projektu Cyklokroužky. V parku za Obchodním centrem Plaza bude připravený program plný pohybu pro předškoláky a mladší i starší žáky, vítané jsou děti z Plzně a okolí, bikeři a bikerky z Junior Trophy i jejich doprovod. Zájemci si vyzkouší nejrůznější sportovní disciplíny, otestují svoji fyzickou kondici a absolvují společnou rozcvičku. Pro děti bude navíc připraveno mobilní dopravní hřiště. Instruktoři nejprve vysvětlí důležitá pravidla silničního provozu a poté si děti vyzkouší jízdu v simulovaném silničním provozu. Pro všechny návštěvníky bude přichystané občerstvení, k tanci a poslechu zahraje živá hudba. Veškeré sportovní aktivity jsou pro děti zdarma, každý malý sportovec si navíc domů odnese hezký dárek.

Mezi novou aktivitu Cyklokroužku v Plzni bude patřit jízda dětí na mobilním dopravním hřišti.

Dětský program pokračuje v sobotu dopoledními závody na horských kolech ČT :D Junior Trophy v 6 věkových kategoriích. Zápolení mladých nadějí cyklistiky proběhne stejně jako v minulých letech v zázemí parku u OC Plaza. Prostorný park nabízí travnatý povrch a jízdu pod korunami listnatých stromů, po skončení závodů také další možnosti vyžití. V hezkém prostředí se určitě všichni rádi vydovádí na prolézačkách, houpačkách, ve skate parku a na minigolfu nebo využijí tradiční aktivity doprovodného programu KPŽ pro nejmenší v Dětském klubu, Modré zóně České spořitelny, na pumptrackové dráze Chupa Chups  a ve výukové Bike Academy. Dalším lákadlem je návštěva obchodního centra, kde spolu s rodiči mohou v klidu nakoupit vše potřebné pro nový školní rok.

Dětské závody doplní po celý den další nabitý doprovodný program.

Pro dospělé závodníky jsou přichystané hravé, technické a ne příliš náročné trasy v okolí Plzně. Slavnostní start závodních tras Plzeňské 50 se uskuteční v centru na náměstí Republiky, v těsné blízkosti nejvyšší kostelní věže v ČR, kterou se pyšní Katedrála svatého Bartoloměje. Hlavní trasa B na 57 km startuje v 11:00, kratší trasa C na 38 km v 11:50. Závodníci mohou předstartovní nervozitu rozptýlit pohledem na překrásnou plzeňskou renesanční radnici, která od svého vzniku v polovině 16. století stále slouží svému účelu, a na další krásně opravené fasády a věžičky historických staveb.

Impozantní start Plzeńské MTB 50 na náměstí Republiky...

Po startu vedou obě závodní tratě asi 3 km po silnici do Radčic, kde se pole roztrhá, takže po najetí do terénu se nevytvoří v kopci „špunt“. Následně po polních cestách zamíří bikeři do Chotíkova. Odtud se začne trať zvedat a po lesních cestách, leckde přes kořeny a jiné technické úseky vystoupá na dominantní vrchol Krkavec s rozhlednou v nadmořské výšce 501 metrů. Obě vypsané distance sem zavedou nejen závodníky, ale také diváky a fanoušky. Kromě toho, že zde uvidí 2x průjezd závodníků, mohou také navštívit 18 metrů vysokou rozhlednu z roku 1901 s nádherným výhledem do okolí.

Výšlap lesem na Krkavec si nenechá ujít spousta fanoušků. Připojte se k nim!

Svižným sjezdem se pokračuje až k Záluží. Po dalších 3 km se trasy rozdělí. Kratší Céčko čeká další singletrack a přes louku dojezd do Ledec k občerstvovací stanici. Delší Béčko se vydá přes Horní Břízu (I. občerstvení) dále na Krašovice a Kokořov. V tomto úseku čekají na závodníky širší lesní cesty, kde nebude problém soupeře předjet. Následně se trať znovu zúží na lesní pěšinky a ke slovu přijde opět technika. Obě tratě se setkají v Ledcích (II. občerstvení) a získanou energií nakopnutí závodníci se podruhé vydají dobýt Krkavec. Do cíle se účastníci Béčka a Céčka dostanou stejně jako loni po nově zbudované cyklostezce, aby v závěrečném spurtu upalovali do cíle v parku, co jim síly stačí.

Něko do cíle spurtuje jako o život, jiný si užívá potlesk diváků.

Další trasa, kterou pořadatelé připravili, je nezávodní Fitness jízda na 18 km. Určená je zejména rodinám s dětmi, seniorům, cyklistickým pohodářům a všem dalším, kteří mají rádi kolo, ale neholdují závodnímu tempu. Trasa D povede po loni upravené trati a se závodními trasami se vůbec nepotká, což je zejména pro nejmenší a nezkušené závodníky moc příjemné. Cyklický výlet startuje v 12:00 ze zázemí závodu a povede kouzelnou krajinou. Trať lemují pole a louky v barvách počínajícího babího léta. Lesní úseky si jezdci užijí kolem zříceniny zaniklého hradu Kyjov, přírodní památky Malesická skála s charakteristickou pokličkou na vrcholu a třpytivého toku řeky Mže.


Pohodovou Fitness jízdu zvládne úplně každý.

Po identické 18 km dlouhé trase vyrazí v první vlně před účastníky Fitness jízdy také mladí závodníci a závodnice ČD Cargo Junior Trophy Marathonu. Zveme na start v 12:00 (3 minuty před startem Fitness jízdy) všechny mladíky a slečny ve věku 8 – 16 let, kteří se nebojí vyrazit na dětský maraton. Na stupních se vyhlašují a odměňují první tři nejrychlejší kluci a dívky v kategoriích 8 – 9, 10 – 11, 12 – 13 a 14 – 16 let. Nebojte se a zkuste a vy ostatní přijďte na start a do cíle fandit!

 

Tady si to kluci rozdávají na dětské maratonské trati, nechybí ale ani spousta děvčat.

Kromě tradičního doprovodného programu KPŽ mohou závodníci a jejich doprovod v Plzni využít celou řadu nabídek a cílů: ZOO Plzeň, DinoPark, Techmanie, Muzeum loutek, Pivovarské muzeum, Plzeňské podzemí, výstup na nejvyšší věž v ČR...

Titulární partner závodu - pojišťovna Kooperativa - připravil pro přihlášené závodníky zdarma skvělé služby: Bezpečnou úschovnu kol, mechanické depo, teplé sprchy, mycí boxy pro očistu kol, box pro dobíjení mobilních telefonů.

V Depu Kooperativy se nejen osprchujete a umyjete kolo po závodě, ale také si sdělíte čerstvé dojmy s kamarády.

Město Plzeň vnímá sportovní událost Kolo pro život velice pozitivně, a proto i v letošním roce primátor města vzal Plzeňskou 50 Kooperativy pod svoji záštitu.

Hlavní organizátoři akce Šerák, z. s. v čele s Václavem Ptákem vzkazují: „Přijeďte poslední prázdninový víkend do Plzně, těšíme se na vás!“

Propozice a mapky k jednotlivým trasám najdete ZDE.
Do závodu se můžete přihlásit na prezenci v zázemí závodu nebo za nižší startovné on-line do 29. 8. 2018 ZDE
Cenově nejvýhodnější registrace platí do 4. 8.!

Tričko Kolo pro život s motivem plzeňského závodu lze objednat do středy 22. 8. při registarci on-line na závody. V místě můžete koupit univerzální tričko Kolo pro život 2018 v Boutique Officialle.

Loňský ročník závodu ozdobil plzeňský rodák a patron závodů KPŽ, fotbalový brankář Petr Čech.

Text: Zora Čermáková
Foto: Miloš Lubas 

 

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé