Prázdniny startují aneb královské bikování na zámku

Autor

Reportáž z ČT Déčko Junior Trophy na Bikemaraton Drásal České spořitelny ( 30. 6. 2018)

Prázdniny startují aneb královské bikování na zámku

Když nechal v polovině 18. století urozený pán Jan z Rottalu vybudovat okolo zámku v Holešově rozsáhlý park francouzského typu, jehož součástí je nejen systém vodních kanálů ve tvaru Neptunova trojzubce, ale také krásný sad, asi netušil, jak se tím zavděčí příštím generacím. Nejenom, že pod korunami místních stromů najdou poutníci v létě  stín, ale již tradičně se právě zde konají začátkem práznin právě zde závody. A nejsou to ledajaké závody. Je to Junior Trophy!!!

 

Letošní ročník Juniorky v Holešově byl vděčný za azyl pod korunami stromů dvojnásobně. Zatímco všude fičel silný nárazový vítr, v ovocném sadu díky hustým alejím ani nefouklo. Trať o délce 1150 metříků s převýšením 95 cm tak provedla závodníky nejen pod ovocnými stromy, ale zavítala i k zámeckým růžím, kde to některé bikerky v zatáčce pořádně naklopily, jakoby chtěly přivonět k překrásným rudým květům.

 

Dětské závody na horských kolech v Holešově se pyšní ještě jednou zajímavostí, kterou je post moderátora. Pozici spíkra neboli pána s mikrofonem, co provází celý závod, si právě zde vyzkoušelo nejvíce osob. V dobách dávno minulých tady slovem provázel Tomáš Hauptvogel, kterého pak vystřídal Pepa Dressler. V roce 2016 se chopil mikrofonu Lukáš Beděrka a loni pro změnu domácí Pavel Mrázek. Letošní závod holešovské Juniorky byl premiérou pro dalšího mistra slova, kterým není nikdo jiný než Michal Berka. Ten si poprvé na vlastní hlasivky otestoval moderování bikových nadějí a vedl si moc moc dobře.

Přímo královsky si připadali závodníci v zámecké zahradě, protože druhou, jistě příjemnou novinkou byla občerstvovací stanice pro všechny závoďáky. Pod zeleným stanem se mohli bikeři a bikerčata zakousnout do sladkých melounů nebo oblíbené čokolády. Na výběr byla mléčná nebo bílá. A kdo měl žízeň, tak ten jí mohl zahnat připravenými nápoji. Malí závodníci nejprve okolo naservírovaných dobrot chodili nedůvěřivě, ale pak to vzali útokem a obsluha měla plné ruce práce s doplňováním.

Holešovské juniorské klání také pravidelně otevírá dětem školou povinným oblíbené prázdniny. Ty začínají vyfasováním vysvědčením, a tak na některých účastnících bylo poznat, že měli pěkné vízo. Za krásné vysvědčení se totiž často dostává odměna - třeba i nové kolo. A nové kolo je většinou mnohem rychlejší než to minulé. O tom by mohl vyprávět Matyáš Domin, který právě zde sedlal nový stroj a všechny své soupeře nechal po startu za svými zády.

První prázdninovou akci Kolo pro život si všichni užívali na sto procent. Díky velkému prostoru si na své přišli i rodiče a doprovody závodníků. Bývá zvykem, že právě v Holešově běhají tatínkové a maminky podél trati a povzbuzují své svěřence.  A když jede jejich potomek několik kol, tak je to i pro rodiče slušný sportovní výkon. Na Junior Trophy  zkrátka sportuje celá rodina. A vždycky s úsměvem.

Sice kapku foukalo, ale i přes to se odpoledne sešlo před zámkem spousty lidiček na vyhlášení ČT :D Junior Trophy. Ocenění těch nejrychlejších bylo díky tomu důstojné a mohutný aplaus určitě potěšil všechny, co zavítali na pódium. Fotoaparaty a mobily cvakaly o sto šest, aby zajistily vzpomínku na letošní sedmý díl „Jétéčka“.

Závody seriálu Kolo pro život a Junior Trophy 2018 se za tři týdny závodem Praha – Karlštejn Tour České spořitelny překlopí do své druhé poloviny, ale v celkovém pořadí nemá ještě nikdo nic jistého. Proto trénujte, užívejte prázdnin a přijeďte s kolem na další akce. Pohledem na držitele holešovských medailí se s vámi loučíme. Vítězům a kolu zdar!

 

Text a foto: Martin Půlpán

 

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Lesy ČR
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria Tourism
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiCNC
Impuls
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS
Marketingový partnerSport Invest