Proč si vybrat cyklistické tretry místo tenisek

Autor

Cyklistické tretry vám ulehčí cestu na kole. Cyklo tretry sice nejsou tak pohodlné jako obyčejné tenisky, ale jejich tvar a konstrukce maximalizují váš výkon. Tím pádem platí nepřímá úměra, kdy vynaložíte méně síly a ujedete o to více kilometrů.

Proč si vybrat cyklistické tretry místo tenisek

Zatímco tenisky z pedálů sjíždějí, cyklistické tretry zacvaknete do nášlapného mechanismu a veškerou vaši energii budete soustředit do správných míst. V tretrách navíc zabíráte, i když jde noha při šlapání nahoru

Pro tělo navíc není dobré, když se do pedálů opíráte středem chodidla, což vám cyklistické tretry nedovolí. Důležitá je i lepší celková stabilita, což oceníte při prudkém stoupání i příkrém klesání.

 

Proč si vybrat MTB tretry

Hrubá terénní podrážka a odolný svršek treter jsou pro jezdce na horských kolech nutností. S teniskami by se vám snadno stalo, že v rozbahněném kopcovitém terénu uklouznete a zaberete naprázdno.

MTB tretry vám dodají oporu a navíc mnohdy disponují otvory, do kterých si můžete nainstalovat kolíky. Vaše tretry tak budou fungovat jako sněžné řetězy na autech v horských oblastech. 

Důležitá je i celková pevnost a odolnost cyklo treter. Jakmile dostanete šlahounem přes tenisku, bude vás takové setkání pekelně bolet. MTB tretry mají zpevněnou špičku, a tak vás nerozhodí ani střetnutí s větvemi nebo kamínky odlétající od kol jezdců před vámi. 

MTB tretry se nejčastěji zapínají na suchý zip nebo v kombinaci s odolnou plastovou přezkou. Stačí tedy zacvaknout a vyrazit na trať.

 

Na výlety jen v cykloturistických tretrách

V MTB tretrách zvládnete ujít i kratší úsek pěšky, nicméně na cyklistické výlety po památkách nejsou stavěné. Mohlo by se zdát, že na památky se chodí nejpohodlněji v teniskách, ale pokud jedete na kole, sáhněte raději po cykloturistické obuvi

Cykloturistické tretry nevypadají tak úplně jako tretry, ale spíše jako boty na kolo. Mají však veškeré výhody nášlapného systému jako MTB tretry. Rozdílem je měkčí a ohebnější podrážka, abyste pohodlně absolvovali i prohlídku hradu nebo zámku.

 

Cyklo tretry na silnici

MTB tretry nejsou nejvhodnější volbou na silničku. Pořád je to ale lepší volba než obyčejné tenisky. Pokud však nejčastěji jezdíte na silničním kole, vyberte si specializované silniční tretry.

Silniční tretry jsou nejméně pohodlné, protože mají nejtužší podrážku, ale zároveň jsou velmi lehké. Výsledkem je rychlá jízda, při které se tolik nenadřete jako v jiných botách na kolo.

 

Jak vybrat velikost cyklo treter

Pozor dejte také na výběr velikosti cyklo treter.

Cyklistická tretra by se vám neměla nikdy vyzouvat a ideálně by měla padnout přesně na nohu. Toto je nezbytné především u výkonnostních sportovců a závodních treter

U rekreačních treter si ponechte 0,5–1 cm volného prostoru, protože nohy po nějaké době v botách na kolo natékají.

 

Na co si dát ještě pozor v cyklistických tretrách

Pokud jste doteď jezdili v obyčejných teniskách, musíte si na cyklistické tretry zvyknout. Je proto dobré před prvním vyjetím natrénovat dobržďování. Noha je totiž uchycená v pedálech a pokud nemáte správné návyky, snadno ztratíte stabilitu a upadnete.

 

Podrobnější informace o výběru cyklistických treter najdete v poradně SportObchod.cz.

 

Cyklistická
přilba ano, či ne?
Autor

Jezdíte na kole? Pokud ano, vyřešte hned na začátku zásadní otázku: cyklistická helma ano, či ne? Odpověď je jasná: ANO. Stačí se podívat na statistiky úrazů cyklistů – zranění hlavy je tím nejčastějším. Často s tragickými následky jen proto, že cyklista neměl přilbu. Nanejvýš důležité je ale vybrat správnou, kvalitní a vhodnou helmu, stejně jako ji správně nosit.

Pokračovat ve čtení

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé