Ralsko v mobilu od Vojenských lesů

Autor

Desítky kilometrů cyklotras, které vedou i přes druhou největší oboru pro zvěř v Česku, informační středisko, hipostezka, trasa pro in-line bruslaře, naučná stezka s interaktivními prvky pro rodiny s dětmi, a samozřejmě stovky kilometrů turistických tras s odpočívadly a odstavnými parkovišti. To vše v bývalém vojenském újezdu vybudoval správce tohoto území, kterým jsou Vojenské lesy a statky ČR. Co vše nabízí lokalita, která je dnes domovem zubrů, vlků a celé řady dalších vzácných zvířecích obyvatel, můžete zjistit i díky mapové mobilní aplikaci Ralska, kterou pro Vás VLS připravili. A s dětmi můžete lokalitu poznat s pomocí zábavné geolokační hry, která jim unikátní severočeskou lokalitu lesů, pískovcových skal a lesních rybníků představí hravou a zábavnou formou.

Ralsko v mobilu od Vojenských lesů

Turistické trasy, doporučené výlety, ale také zajímavá místa i historické zajímavosti, a k tomu encyklopedie vzácných a významných živočišných i rostlinných druhů. To vše obsahuje mapová aplikace pro mobilní telefony Vojenských lesů a statků ČR, mapující bývalé vojenské újezdy Ralsko a také Brdy. Program je ke stažení zdarma pro systémy využívající systém iOS a Android.

Vedle veřejnosti běžně dostupných informací v nich uživatelé naleznou také řadu zajímavostí, které vycházejí ze znalostí lesníků spravujících tato území přes půl století. Mapy obsahují aktuální turistické a cyklistické trasy v Ralsku i zajímavé turistické cíle, včetně naučných stezek či informačních center a jejich otevírací doby. Vedle toho jsou do nich zaneseny také výlety, které VLS návštěvníkům doporučují, či odstavná parkoviště, jež lze použít jako nástupní místo pro túru do přírody.

Součástí aplikace je také encyklopedie významných živočichů a rostlin, které lze v unikátních přírodních lokalitách potkat. Zvláštní kapitolu pak státní lesnický podnik věnoval významným a památným stromům. V aplikaci tak návštěvníci najdou lokace zákonem chráněných památných stromů, ale také stromů z programu „Významné stromy VLS.“ Jde o jedince, které lesníci považují za tvarově, druhově či z krajinotvorného hlediska významné pro danou lokalitu. Vlastně jde o jakési "aspiranty" na památné stromy.

Síť rescue pointů jako v amerických národních parcích

Pro řešení nenadálých nebo krizových situací je pak součástí aplikace také síť tzv. „rescue pointů.“ V Ralsku je totiž v provozu integrovaný záchranný systém, v rámci kterého jsou na strategicky důležitých místech(lesní cesty, křižovatky, vodní nádrže) umístěny informační tabulky s čísly bodu, GPS souřadnicemi a místním názvem. Jde o totožný systém, který funguje v některých národních parcích, a složky českého záchranného systému usilují o jeho rozšíření do volné přírody v celé republice. Pokud se ztratíte, vypoví vám službu GPS, nevíte, kde jste, a náhle objevíte cedulku s logem VLS s číslem, souřadnicemi a kontakty na záchranné složky, jednoduše podle čísla bodu určíte svou polohu v mapě.

Aplikace obsahuje řadu fotografií jednotlivých lokací, zajímavých míst, vyhlídek i živočišných a rostlinných druhů a jejich popis.

Dětské putování Ralskem s Jeřábem Fiolipem a ježkem

Od loňského roku je v provozu také dobrodružná mobilní stezka Ralskem, která seznamuje především děti  návštěvníky s unikátní přírodou této severočeské lokality, jejími zajímavostmi, historií i se vzácnými živočichy a rostlinami, jež se zde vyskytují.

Funguje jednoduše - stáhnete si zdarma aplikaci „Pátrání po jeřábovi Filipovi,“ přijedete do Hradčan v srdci Ralska, stoupnete si před informační centrum VLS a můžete začít. Aplikace Vás sama vyšle na dobrodružnou stezku přírodou Ralska, na které budete plnit úkoly, bude Vám radit a dodávat zajímavé informace.

Průvodcem dětí v ní je maskot lesních pedagogů Vojenských lesů ježek Emil a vše se bude točit kolem záchrany ztraceného Filipa, jeřába popelavého – kriticky ohroženého ptáka, který žije v mokřadech nedalekého Břehyňského rybníka.

Hru je možné odehrát kdykoliv během roku a je dobré si na ni vyčlenit alespoň 2 hodiny. Hráč si může zvolit buď krátký okruh (cca 6 km) nebo dlouhý okruh (cca 10,5 km). Cestou na něj čeká mnoho místních přírodních zajímavostí a úkolů, která musí splnit, aby v záchranné misi uspěl.

Díky GPS modulu telefon přesně ví, kde se nacházíte, a podle toho reaguje, komunikuje a uděluje úkoly. Kouzlo hry tkví v tom, že hráč neví, jaké úkoly ho čekají, dokud nedorazí na určené místo.

Geolokační dobrodružství v Ralsku je svou trasou navázáno na již léta populární Naučnou stezku VLS Jeřáb, kde návštěvníci od  loňska najdou také řadu novinek. 3,5kilometrový okruh, který vede nenáročným terénem nádhernou scenérií zdejších pískovcových skal, totiž VLS v letošním roce rozšířily o osm nových interaktivních prvků.

„Jde o prvky vytvořené téměř výlučně ze dřeva, které zprostředkovávají informace formou hry, rozvíjejí logické uvažování i jemnou motoriku, třeba na prstovém bludišti.

Vojenské lesy a statky ČR jsou státní podnik s téměř stoletou historií, který byl založen za první republiky, aby spravoval přírodní lokality vojenských cvičišť. Šest přírodních lokalit, které lesníci, rybáři a zemědělci VLS spravují, patří k nejkvalitnějším lesním celkům nejen v ČR ale i v Evropě. Jsou domovem celé řady vzácných živočichů, které v běžné krajině již nenajdete. Od vzácných sov Puštíka bělavého a perlorodky říční na Šumavě, přes raka kamenáče v Brdech, až po orla skalního, který má jediné tuzemské hnízdiště ve vojenském újezdu Libavá na Olomoucku. Ralsko je domovem smečky vlků, ale především největšího obratlovce evropského kontinentu – zubra. Jde o vzácného živočicha, který byl ve volné přírodě vyhuben po první světové válce, přežilo pouze šest jedinců v soukromých chovech, které dnes tvoří páteř mezinárodního záchranného programu, usilujícího o jeho návrat do volné přírody. Národním garantem tohoto programu v Česku jsou právě Vojenské lesy a statky, které zubry v Ralsku vypustily v roce 2011. Z původních pěti jedinců je dnes pětatřicetihlavé stádo.

 

 

 

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Lesy ČR
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria Tourism
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiCNC
Impuls
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS
Marketingový partnerSport Invest