Tipy na výlety a poznávačky v Ralsku

Autor

Také před prvním říjnovým závodem seriálu Kolo pro život 2020 si pro vás partner naší cyklosérie – cestovní agentura CzechTourism a její projekt #světovéČesko – připravil několik nápadů, kam v Ralsku 3. 10. vyrazit na kole, pěšky nebo za poznáním…

Tipy na výlety a poznávačky v Ralsku

#světovéČesko: Stráž pod Ralskem
Město pod hradem Vartenberkem v údolí řeky Ploučnice zve k objevování míst, dlouhá desetiletí nepřístupných kvůli vojenskému prostoru. Vydejte se na výlet na zříceninu hradu Ralsko, poznejte fantastickou okolní přírodu nebo nedaleké letovisko Hamr na Jezeře.
Město na Českolipsku vzniklo v údolí řeky Ploučnice, v podhradí hradu Vartenberk, Stráž. Ten dal jméno mocnému rodu pánů z Vartenberka. V centru stojí barokní kostel sv. Zikmunda a malebné roubené i hrázděné domy, ze severu Stráž chrání Zámecký vrch s kaplí sv. Jana Nepomuckého a Božím hrobem. Díky Horeckému rybníku byla už na přelomu 19. a 20. století Stráž pod Ralskem známá jako oblíbené letovisko s koupalištěm.

Romantika na Ploučnici a kolem Ralska
Ve Stráži pod Ralskem začínají vodácké expedice na řece Ploučnici. Nejhezčí je právě na horním roku, kde se její meandry klikatí bývalým vojenským prostorem kolem Mimoně, unikátní technickou památkou pak je průrva Ploučnice poblíž obce Noviny pod Ralskem. Nedaleko se vypíná kuželovitý vrch se zříceninou hradu Ralsko a další kopec se zříceninou hradu Děvín, samotná Ralská pahorkatina pak nabízí pestré terény se značenými turistickými stezkami a cyklotrasami různé úrovně obtížnosti.

Hamr na Jezeře a filmová pláž
V těsné blízkosti Stráže se nachází známé rekreační středisko Hamr na Jezeře. Téměř 400 metrů dlouhá pláž přírodního koupaliště u Hamerského jezera patří k nejkrásnějším v Česku, na břehu se nachází atraktivní lanový park, kemp, půjčovna lodí a šlapadel, minigolf a stánky s občerstvením. Hamr na Jezeře znáte i z filmu Dovolená s Andělem s Jaroslavem Marvanem v hlavní roli, natáčel se právě na pláži Hamerského jezera. K výletům do okolí láká skalní hrad Stohánek a lázně Kundratice.

 

Zdroj: https://www.kudyznudy.cz/kam-pojedete/ceskolipsko-a-jizerske-hory/ceskolipsko/straz-pod-ralskem

Ralsko na kolečkových bruslích
Asfaltová cesta vinoucí se mezi rybníky a pískovcovými skálami přímo láká k netradičnímu využití. Pětikilometrovou trasu na in-linech zvládnete pohodlně za hodinku.

 

Zdroj: http://www.ceskojede.cz/routes/200-byvalym-vojenskym-prostorem-ralsko

Na kole kolem vojenského cvičiště
Pro příznivce delších tras doporučujeme krásnou cestu spojující hned několik vojenských památek, které se zde zachovaly. Prohlédnout si tak můžete např. podzemní úkryt pro jadernou munici, letiště či bývalou tankovou stanici. Trasu doporučujeme rozplánovat alespoň do dvou dnů, protože měří téměř 100 km.

 

Zdroj: http://www.ceskojede.cz/routes/271-ralsko-mraziva-cesta-ceskym-cernobylem

Hrad Bezděz
Nedaleko Máchova jezera se nachází hrad Bezděz, na kterém byl vězněn Václav II. Bezděz můžeme bez nadsázky nazvat „Karlovým hradem“, protože císař Karel IV. v jeho zdech pobýval mnohokrát, hrad je také opředený mnoha tajuplnými legendami. Okolí hradu láká k pomalým procházkám historií a krásnou přírodou.

 

Zdroj: http://www.ceskozemepribehu.cz/pribeh/339-karluv-hrad

Cyklomagistrála Ploučnice
Zelená cyklomagistrála vás provede chráněnou krajinnou oblastí Kokořínsko - Máchův kraj, městy Mimoň, Stráž pod Ralskem i Lázněmi Kundratice v Osečné. Zpevněná trasa je dlouhá 54 kilometrů.

 

Zdroj: http://www.ceskojede.cz/routes/178-zelena-cyklomagistrala-ploucnice

Pekelné doly
V největším evropském pískovcovém podzemí, v pozoruhodné změti podzemních hal a komor vznikl motoklub Pekelné doly. Zajímavostí je, že na motorce dojedete až do vnitřních prostor klubu.

 

Zdroj: http://www.ceskozemepribehu.cz/pribeh/126-certovska-jizda-za-dorotou-machalovou

Zřícenina hradu Ralsko
Nedaleko Mimoně, na vrcholu kopce Ralsko, stojí zřícenina stejnojmenného hradu, z něhož je krásný rozhled do dalekého okolí. Můžete tak shlédnout vrcholy jako Bezděz, Ještěd, Hazmburk, Říp, Luž, Jedlovou či Klíč.

 

Zdroj: https://www.kudyznudy.cz/aktivity/zricenina-hradu-ralsko

 

 

Cyklistická
přilba ano, či ne?
Autor

Jezdíte na kole? Pokud ano, vyřešte hned na začátku zásadní otázku: cyklistická helma ano, či ne? Odpověď je jasná: ANO. Stačí se podívat na statistiky úrazů cyklistů – zranění hlavy je tím nejčastějším. Často s tragickými následky jen proto, že cyklista neměl přilbu. Nanejvýš důležité je ale vybrat správnou, kvalitní a vhodnou helmu, stejně jako ji správně nosit.

Pokračovat ve čtení

Zora Čermáková

Autor Zora Čermáková

Má ráda Japonsko, kde se narodila a v dětství vyrůstala. V cyklistickém prostředí se pohybuje celý život, byla i u zrodu Kola pro život, kde více než dekádu působila jako šéfredaktorka. Miluje hory, podzim, pěší túry, výlety na kole a čas strávený s rodinou. 

 

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé