Tipy na výlety v Mladé Boleslavi a jejím okolí

Autor

V sobotu 12. září je na pořadu seriálu Kolo pro život už 10. podnik letošní sezóny. Pokud jste se rozhodli do Mladé Boleslavi s kolem zavítat, využijte naše tipy na další výlety a návštěvy v okolí, které jsme pro vás připravili ve spolupráci s agenturou Czech Tourism a jejím projektem #světovéČesko.

Tipy na výlety v Mladé Boleslavi a jejím okolí

Agentura CzechTourism spustila v letošním roce mimořádnou kampaň #světovéČesko. Jejím cílem je motivovat české obyvatele, aby objevovali i méně známá místa v regionech naší země, která se podobají světoznámým protějškům. Kampaň na internetu běží na sociálních sítích a na cestovatelském portálu agentury Kudyznudy.cz. 

#Světové Česko

Mladá Boleslav
Mladá Boleslav není jen město automobilů, ale má také pohledné historické centrum. Prohlédněte si mohutný hrad s muzejními expozicemi, Staroměstské náměstí lemované malebným podloubím, navštivte Škoda Auto Muzeum a zajděte si na výlet ke zřícenině hradu Michalovice s nakloněnou věží zvanou Putna.

Co musíte vidět ve městě automobilů
Kolem všech zajímavých míst Mladé Boleslavi vás provede Metalová cesta s audiovizuálními panely, zdobenými kovanými artefakty Davida Szalaye. Vedle Boleslavského hradu s Muzeem Mladoboleslavska a dalších známých památek nahlédnete i do zákoutí, o kterých často turisté nemají tušení.

Koho byste měli znát ze zakladatelů Škodovky
Život Mladé Boleslavi výrazně ovlivnili zakladatelé automobilky Škoda, knihkupec, schopný organizátor a manažer Václav Klement (1868–1938) a talentovaný mechanik a konstruktér Václav Laurin (1869-1930). V roce 1895 začali vyrábět a opravovat jízdní kola, postupně rozšířili sortiment o motocykly a pak došlo i na automobily. Sto let nepřerušené výroby oslavila automobilka otevřením Škoda Auto Muzea, a to právě v rekonstruovaných objektech původního závodu Laurin & Klement.

Cestovatelská potěšení pro romantiky i odvážlivce
Pokud cestujete s dětmi, můžete vyrazit na vyhlídkovou věž u radnice, do Minizoo anebo na letní koupaliště, starší a odvážnější cestovatelé mohou proniknout do tajů volného potápění nebo přecházení žhavého uhlí bosýma nohama. 

Zdroj: https://www.kudyznudy.cz/kam-pojedete/cesky-raj/cesky-raj/mlada-boleslav


Oldtimer Bohemia Rally 2020 v Mladé Boleslavi (10. - 12. 9. 2020)
11. ročník setkání automobilových veteránů bude přehlídkou technické dovednosti našich předků, řemeslné zručnosti a láskyplnosti současných majitelů starých vozidel, sportovním soupeřením i společenskou událostí s doprovodným kulturním programem. Akci tradičně pořádá Klub historických vozidel Mladá Boleslav společně s městem. Trať je již vybrána a její celková délka je zhruba 420 km.

Zdroj: https://www.kudyznudy.cz/akce/oldtimer-bohemia-rally-2011-v-mlade-boleslavi

Michalovická putna - Máchova romantika nad řekou Jizerou

Oblíbený gotický hrad Karla Hynka Máchy nad romantickým údolím Jizery, s krásnou vyhlídkou z rozložité věže zvané Putna, která je dnes díky hledačům pokladů a stavbě železnice pod hradem viditelně nakloněná. První zmínka o hradu, který je dnes zachovalou zříceninou nedaleko Mladé Boleslavi, pochází ze 13. století.

Zdroj: https://www.kudyznudy.cz/aktivity/michalovicka-putna

Letecké muzeum Metoděje Vlacha v Mladé Boleslavi
Letecké muzeum Metoděje Vlacha v Mladé Boleslavi nabízí návštěvníkům nevšední podívanou na historii letectví. Sbírka více než 25 letadel se skládá z historických i současných strojů. Unikátnost muzea spočívá v tom, že se jedná o "živé muzeum" s interaktivními prvky. Neuvidíte zde jen "mrtvé" exponáty jako v běžném muzeu, ale živá historická letadla a jejich repliky. Můžete být při jejich startování, nastupování pilotů do kokpitů a nebudou chybět ani ukázky létání.

Zdroj: https://www.kudyznudy.cz/aktivity/letecke-muzeum-metodeje-vlacha-v-mlade-boleslavi

Zříceniny zámku Zvířetice u Bakova nad Jizerou
Na pravém břehu řeky Jizery nedaleko dnešního nádraží v Bakově nad Jizerou se vypínají malebné zříceniny zámku Zvířetice. Hrad byl cílem mnoha poutníků a výletníků romantického 19. století, včetně barda Karla Hynka Máchy, který dokonce stav hradu ze 30. let zachoval na své kresbě. Je také jedním z cílů účastníků trasy závodu KPŽ – Mladá Boleslav Tour ŠKODA AUTO. Z bývalého hradu a pozdějšího zámku po požárech na přelomu 17. a 18. století do dnešní doby vydržely jen zdi paláců, část věže a zbytky hradeb. Z hradní věže je nádherný výhled na vrch Baba a na opačné straně až na hrad Bezděz.

Zdroj: https://www.kudyznudy.cz/aktivity/zriceniny-hradu-zviretice?gclid=CjwKCAjwkdL6BRAREiwA-kiczK7KptX6LYmF2SvA_n5EcDlakcNorksvKxZA1NJFVBNzui4VRYYCXxoCaygQAvD_BwE

 

 

Cyklistická
přilba ano, či ne?
Autor

Jezdíte na kole? Pokud ano, vyřešte hned na začátku zásadní otázku: cyklistická helma ano, či ne? Odpověď je jasná: ANO. Stačí se podívat na statistiky úrazů cyklistů – zranění hlavy je tím nejčastějším. Často s tragickými následky jen proto, že cyklista neměl přilbu. Nanejvýš důležité je ale vybrat správnou, kvalitní a vhodnou helmu, stejně jako ji správně nosit.

Pokračovat ve čtení

Zora Čermáková

Autor Zora Čermáková

Má ráda Japonsko, kde se narodila a v dětství vyrůstala. V cyklistickém prostředí se pohybuje celý život, byla i u zrodu Kola pro život, kde více než dekádu působila jako šéfredaktorka. Miluje hory, podzim, pěší túry, výlety na kole a čas strávený s rodinou. 

 

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Lesy ČR
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria Tourism
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiCNC
Impuls
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS
Marketingový partnerSport Invest