Tipy na výlety v Odrách: větrné mlýny, Picmoši, poutní místo, rozhledna a nádherné Poodří

Autor

Také pro nadcházející kultovní akci Kola pro život v Klokočůvku u Oder (26. 9. 2020) jsem ve spolupráci s agenturou CzechTourism a projektem #světovéČesko připravili pro návštěvníky Oderské Mlýnice Lesy ČR tipy na výlety a cesty za poznáním po blízkém okolí.

Tipy na výlety v Odrách: větrné mlýny, Picmoši, poutní místo, rozhledna a nádherné Poodří

A začneme hned v bezprostřední blízkosti zázemí závodu...

Panna Maria ve skále jako Lurdy ve Francii
Navštivte oázu klidu a nadpřirozena v Poodří! Místo opředené zázraky vás pohltí svou zázračnou atmosférou a přírodní krásou. Poutní místo kousek od Spálova a parkoviště závodníků datuje zjevení Panny Marie už v 17. století, tedy o 100 let dříve než ve světově známých Lurdách. Obě místa jsou, kromě podobného vzhledu ve skalách, opředena příběhy uzdravených – od téměř k smrti unavených vojáků po nemocné, kteří se zázračně vyléčili z hrozivě vypadajích chorob.
Francouzské Lurdy a moravský Spálov pojí i živá voda. Ve Francii si poutníci dosud přinášejí lahve a plní je pramenitou a údajně léčivou vodou. Ve Spálově byli lidé v minulosti přesvědčeni o léčivých účincích zdejšího pramene. Proto zde spálovská vrchnost postavila v roce 1848 vanové lázně k využívání vodoléčby, která byla v minulém století všeobecně uznávána a používána. V lázních se dnes sice již nevykoupete, ale lahodnou léčivou vodu určitě nevynechejte.

Zdroj: https://mamesvetovykraj.cz/panna-maria-ve-skale/

Farma Klokočov
Navštivte farmu, kde se ke zvířatům chovají s respektem. Na pastvinách uvidíte, kozy, krávy i unikátní koně plemene Slezský norik. V sýrárně si můžete koupit bio výrobky. V areálu najdete restauraci i ubytování… Účastníci Family jízdy toto místo už dobře znají.

 
Zdroj: https://mamesvetovykraj.cz/panna-maria-ve-skale/

Balerův mlýn jako mlýny v Holandsku
Věděli jste, že na Severní Moravě a ve Slezsku se nacházelo na 700 větrných mlýnů? Lidé ve zdejším kraji dokázali v minulosti z větru vytěžit maximum. I proto se oblasti Nízkého Jeseníku u horního toku Odry říkalo Moravské Holandsko.
Někteří mlynáři volili dřevěné mlýny německého typu, jiní dali přednost zděným stavbám inspirovaným Nizozemskem. Touto cestou se vydal i František Baler. V roce 1929 postavil u Spálova větrný mlýn tak podobný těm v holandských nekonečných rovinách. Balerův mlýn je navíc nejmenší větrný mlýn holandského typu v České republice!

Zdroj: https://mamesvetovykraj.cz/baleruv-mlyn-ve-spalove/

Malý moravský Mirabell – zámek Kunín
Žil kdysi jeden kníže arcibiskup jménem Wolf Dietrich z Reitenau, který se zamiloval do neurozené dívky. Myslel to s ní vážně, a tak jí na břehu řeky Salzach nechal postavit překrásný zámek Altenau. V zámku žili se svými patnácti dětmi šťastně do doby, než Wolfa Dietricha uvěznili a jeho milenku ze zámku vyhnali. Další majitel, kníže arcibiskup Markus Sittikus z Hohenemsu a bratranec předešlého, zámek přejmenoval z Altenau na dnes světově známý Mirabell. Prý aby mu nepřipomínal hříšný život jeho předchůdce.
Kunínské sídlo je také příběhem lásky, a to neméně fascinující… Osud nejslavnější obyvatelky zámku, hraběnky Marie Walburgy, ji příliš štěstí do života nepřinesl. Po smrti svých dětí na zámku zakládá vzdělávací a výchovný ústav pro děti všech sociálních vrstev, včetně Františka Palackého! Mnozí ale inovacím ve školství nefandili. Ústav byl proto zrušen.

Zdroj: https://mamesvetovykraj.cz/zamek-kunin/

Chráněná krajinná oblast Poodří
Poodří je jedním z mála míst v zemi, které kopíruje tok řeky a je natolik vzácné, že stojí za to zřídit zde chráněnou krajinnou oblast. Většinou si ochranu zasloužily horské oblasti. Roviny kolem řek zůstávaly mimo zájem ochranářů. Důvod byl prostý – většinou byly už tak poznamenány člověkem, který zde po staletí hospodařil, že nebylo co chránit. To, že se Poodří stalo v roce 1991 Chráněnou krajinnou oblastí, je tedy samo o sobě dokladem zachovalé přírody.

 Zdroj: https://severnimorava.travel/co-delat/priroda/chranena-uzemi/chranena-krajinna-oblast-poodri

Muzeum v Bílovci
Nově muzeum v Bílovci sídlí v měšťanském barokním domě z 18. století nedaleko místního zámku. Dnes je po celkové rekonstrukci připraveno přivítat i ty nejnáročnější návštěvníky a seznámit je s historií města a celého Moravského Kravařska, jehož významnou součástí Bílovec je. Pro nejmenší návštěvníky je v muzeu připraveno Kouzelné sklepení se skřítky Picmochy, kteří dětem rádi představí zdejší muzeum.


Zdroj: https://severnimorava.travel/co-delat/kultura-a-tradice/muzea-a-galerie/muzeum-v-bilovci

Trúba jako Galatská věž v Istanbulu
Kdyby do Štramberku, městečka v podhůří Beskyd, zavítal Turek, možná by měl na chvíli pocit, že je doma v Istanbulu. Dominanta Štramberku se totiž nápadně podobá Galatské věži v turecké metropoli. Místo kebabu vám však místní naservírují štramberské uši!

 
Zdroj: https://mamesvetovykraj.cz/stramberska-truba/

Petrova skála u Spálova
V okolí vesnice Spálov se nachází staré břidličné štoly, které zima každý rok vyzdobí ledovými krápníky. Petrova skála vznikla po těžbě galenitu a jedná se o prostornou jeskyni s rozměry 10 x 11 m a výškou 5 m.

 
Zdroj: http://www.kudyznudy.cz/aktivity-a-akce/aktivity/petrova-skala-u-spalova.aspx

Rozhledna Bílov
Nedaleko obce Bílov se na vrcholku kopce Kanihůra nachází 62,5 m vysoká železobetonová telekomunikační věž. Na stožáru je ve 26 m vybudovaná vyhlídková plošina, na kterou vede 137 schodů, které se točí kolem vysílače. Z rozhledny je krásný výhled do kraje.

 
Zdroj: http://www.kudyznudy.cz/aktivity-a-akce/aktivity/rozhledna-bilov.aspx 

 

 

 

 

 

Cyklistická
přilba ano, či ne?
Autor

Jezdíte na kole? Pokud ano, vyřešte hned na začátku zásadní otázku: cyklistická helma ano, či ne? Odpověď je jasná: ANO. Stačí se podívat na statistiky úrazů cyklistů – zranění hlavy je tím nejčastějším. Často s tragickými následky jen proto, že cyklista neměl přilbu. Nanejvýš důležité je ale vybrat správnou, kvalitní a vhodnou helmu, stejně jako ji správně nosit.

Pokračovat ve čtení

Zora Čermáková

Autor Zora Čermáková

Má ráda Japonsko, kde se narodila a v dětství vyrůstala. V cyklistickém prostředí se pohybuje celý život, byla i u zrodu Kola pro život, kde více než dekádu působila jako šéfredaktorka. Miluje hory, podzim, pěší túry, výlety na kole a čas strávený s rodinou. 

 

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
Partneři211
Česká spořitelna
Balíkovna
Nutrend
lawi
T-mobile
Lesy ČR
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiDnes Premium
Impuls
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS
Marketingový partnerSport Invest