Tipy na výlety v okolí Berouna

Autor

Také v roce 2020 jsme pro účastníky jednotlivých závodů Kola pro život přichystali ve spolupráci s tradičním partnerem seriálu, Agentura CzechTourism a její kampaní #světovéČesko, několik zajímavých nápadů na výlety a aktivity v okolí dějiště závodů.

Tipy na výlety v okolí Berouna

#Světové Česko
V reakci na drtivý dopad celosvětové pandemie na sektor cestovního ruchu spustila Agentura CzechTourism na podporu domácího turismu mimořádnou kampaň #světovéČesko. Jejím cílem je motivovat české obyvatele, aby objevovali i méně známá místa v regionech naší země. Kampaň na internetu běží na sociálních sítích a na cestovatelském portálu agentury Kudyznudy.cz. Portál publikoval za poslední měsíce několik desítek tipů na „světové" výlety. Jde o místa v Česku, která se podobají světoznámým protějškům. Jeden z nich si představíme hned na začátku naší pozvánky na výlety v okolí dějiště novinky 21. ročníku KPŽ – Bikemaratonu Beroun České spořitelny (18. 7.).

#světovéČesko a jak se leze na Matterhorn?
Proč čeští horolezci nemusí vytáhnout paty z ČR a přesto si mohou užívat na skalách celého světa? Protože doma nejenže máme skvělé lezecké oblasti, ale některé dokonce nesou jména slavných hor. Řeč ale tentokrát není o jedné z nejkrásnějších hor Evropy v Alpách. Náš „malý“ Matterhorn musíte hledat v lomu Alkazar u Berouna. Řeč ale tentokrát není o jedné z nejkrásnějších hor Evropy. Náš „malý“ Matterhorn musíte hledat v lomu Alkazar u Berouna. Šedobílé stěny bývalého vápencového lomu nabízí dvě stovky horolezeckých cest nejrůznějších obtížností. Ty nejdelší, završené krásným výhledem do údolí Berounky, nabízí právě výrazná věž na levé straně lomu, díky trojúhelníkovému tvaru zvaná Matterhorn.

Zdroj: https://www.kudyznudy.cz/aktuality/svetovecesko-a-jak-se-leze-na-matterhorn-dolomity

20. narozeniny berounských medvědů
Letošní 20. jubileum oslavili medvědi Kuba a Matěj v berounském medvědáriu už v lednu. Roztomilí medvídci se narodili medvědici Kateřině v roce 2000 v Českém Krumlově, která se však o ně odmítla starat. Mláďata tak skončila u medvědáře Jiřího Černého a posléze i u Václava Chaloupka, který s nimi natočil již zmíněný populární večerníček. Huňaté šelmy žijí poklidným životem v městském lesoparku v Berouně. Chybí mezi nimi však jeden z medvědích bratrů Vojta, který uhynul 13. dubna 2016.

Zdroj: https://www.kudyznudy.cz/aktuality/oslavte-narozeniny-s-berounskymi-medvedy

Zámek Nižbor - poznejte každodenní život Keltů
Na zámku Nižbor tyčícím se nad Berounkou od poloviny 13. století je už několik let zřízeno Keltské informační centrum, které se stalo střediskem nejen kultury dávno zaniklé, ale i Keltství nově se probouzejícího. Dozvíte se podrobnosti o jejich řemeslné šikovnosti, i o tom, jak těžili a zpracovávali suroviny, jak bydleli a čím se živili

Zdroj: https://www.kudyznudy.cz/aktivity/zamek-nizbor-uz-jste-nekdy-byli-na-miste-kde-se

Berounka – řeka, kterou proslavil spisovatel a vášnivý rybář Ota Pavel
Berounka je největším levobřežním přítokem Vltavy. Měří necelých 140 km a na její tok obohacují vody 45 přítoků. Berounka vzniká soutokem 4 řek: Mže, Radbuzy, Úhlavy a Úslavy, přičemž za bod, od něhož se řeka jmenuje Berounka, je považován soutok Mže a Radbuzy v Plzni. Vodácky nejatraktivnější úsek řeky je její horní tok – od Plzně do Roztok a dále z Berouna do Dobřichovic. Berounka je jednou z nejkrásnějších řek ČR a jednou z mála, kde se vám poštěstí plout volnou přírodou, „potkat ryby“ a téměř za každou zatáčkou čekat tábořiště a nebo zajímavou památku.  

Zdroj: https://www.kudyznudy.cz/aktivity/berounka-reka-kterou-proslavil-spisovatel-a-vas

Naučná stezka a cyklostezka Po stopách českých králů
Cyklostezka Po stopách českých králů na Berounsku spojuje Beroun s hrady Točník, Karlštejn a Nižbor a mimo projížďky krásným údolím řeky informuje o historii těžby vápence, vzácných zvířatech nebo o zkamenělinách spojených s osobou badatele Joachima Barrande. Stezka obsahuje celkem deset panelů s informacemi pro turisty. Z Berouna vede cyklostezka na čtyři světové strany. Cyklostezka Po stopách českých králů se stala součástí evropské sítě cyklotras EuroVelo 4, která prochází územím Francie, Belgie, Německa, ČR, Polska a Ukrajiny.

Zdroj: https://www.kudyznudy.cz/aktivity/naucna-stezka-a-cyklostezka-po-stopach-ceskych-kra

Berounský medvěd znovu ožil
Tradice vaření piva v královském městě Berouně je přibližně 550 let stará. Roku 1872 postavilo právovarečné měšťanstvo Berouna svůj pivovar, který vařil pivo až do roku 1978. Po dvacetileté odmlce oživili manželé Mayerovi tradici vaření piva v Berouně a založili SOUKROMÝ RODINNÝ PIVOVAR BEROUNSKÝ MEDVĚD. V nově zrestaurovaných prostorách pivovaru byla zřízena Pivovarská restaurace, můžete si také objednat exkurzi s ochutnávkou i s občerstvením v restauraci.

Zdroj: https://www.kudyznudy.cz/aktivity/berounsky-medved-znovu-ozil

Město Beroun
Beroun je hezky zasazen v kopcovité krajině na rozhraní CHKO Českého krasu a Křivoklátska. Jeho historické jádro bylo již v roce 1992 vyhlášeno městskou památkovou zónou. Vydejte se na obhlídku zachovalého hradebního opevnění a dvou historických bran (Pražské a Plzeňské), kostela sv. Jakuba na Husově náměstí nebo novobarokní radnice. Na severním okraji Berouna u studánky byla roku 1724 postavena kaple Panny Marie Bolestné. Během reforem Josefa II. byla zrušena a roku 1893 znovu obnovena a přestavěna v novogotickém stylu. Určitě stojí za návštěvu.

 

 

 

 

 

 

Jak se (z)rodila horská kola…
Autor

Začalo to v podstatě velmi nevinně. Jako zábava party cyklistických nadšenců lehce šmrncnutých obdobím hippies, pro které nebyla obyčejná cyklistika už dostatečně nabitá adrenalinem. A tak si nějaký přidali sami. Stačil k tomu kopec Mount Tamalpais v pohoří Marin Hills v Kalifornii. Nebo přesněji prašná požární silnice prudce padající z kopce dolů. Pak už byl jen kousek k prvnímu závodu, který nesl název Repack. Poprvé se jel v říjnu roku 1976.

Pokračovat ve čtení

Zora Čermáková

Autor Zora Čermáková

Má ráda Japonsko, kde se narodila a v dětství vyrůstala. V cyklistickém prostředí se pohybuje celý život, byla i u zrodu Kola pro život, kde více než dekádu působila jako šéfredaktorka. Miluje hory, podzim, pěší túry, výlety na kole a čas strávený s rodinou. 

 

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé