Tipy na výlety v okolí Hustopečí

Autor

Chystáte se s rodinou nebo přáteli na 2. podnik seriálu Kolo pro život 2018 do Hustopečí? KPŽ pro vás připravilo ve spolupráci s agenturou Czech Tourism a jejím projektem České jede zajímavé tipy na výlety a vyjížďky na kole v okolí dějiště závodu.

Tipy na výlety v okolí Hustopečí


100 LET V ZEMI PŘÍBĚHU

V roce 2018 je rokem 100. výročí založení samostatného Československa. Připomeňte si s námi tuto významnou událost poutavými příběhy ze všech koutů Česka, vraťte se do meziválečného období první republiky, jež po sobě zanechalo doklady průmyslového pokroku, rozkvětu demokracie, společenského života a umění.



Zdroj: http://www.ceskozemepribehu.cz

Rajhrad - město dvou klášterů
Až od 13. století začal klášter sloužit svým zasvěceným účelům, protože do té doby tuto oblast drancovala mongolská vojska. Benediktini sem přišli v 11. století se svým heslem: „Modli se a pracuj“. „Pracuj“ pro ně především znamenala tiskařská práce a opisování bohoslužebných knih. Tak se záhy po založení kláštera začala rodit jeho rozsáhla knihovna, která zázrakem přežila i nepříznivé doby. V roce 2005 se stal domovem expozice Památníku národního písemnictví na Moravě. Jako druhý byl klášter domovem Kongregace Sester Těšitelek Božského Srdce Ježíšova, který byl chválen roku 1915 papežem. Těšitelky soustředěné na pomoc nejchudším, starým a nemocným tu pracovaly do 50. let, kdy je stejně jako benediktiny postihla komunistická perzekuce. Rajhrad se může pochlubit ještě jednou zajímavostí - premiérou pravidelného vlaku v českých zemích na zkušební trati Brno - Rajhrad 11. listopadu 1839.



Zdroj: http://www.ceskozemepribehu.cz/pribeh/214-rajhrad-mesto-dvou-klasteru

CYKLOVÝLETY

Výprava za Moravskými polodrahokamy
Kousek za Brnem ve východním koutě Českomoravské vrchoviny to nevypadá na jakýkoliv vzrušující příběh. Ale pozor! Stezkami kaňonů řek Oslavy a Jihlavy zamíříte k největšímu nalezišti záhadných moravských vltavínů. Své si zde najdou i cyklisti, kteří mají rádi kopcovitý terén a přejezdy skrz brody.



Zdroj: http://www.ceskojede.cz/routes/272-vyprava-za-moravskymi-polodrahokamy

Po vinařských stezkách krajem labužníků
Krajina na Slovácku je pestrá jako zdejší kroje, tradice a vína. Tato stezka má minimální převýšení a vede po klidných komunikacích, cyklostezkách krajem vinohradů, lidových tradic, folkloru a vinných sklepů.



Zdroj: http://www.ceskojede.cz/routes/91-po-vinarskych-stezkach-krajem-labuzniku


MORAVSKÝ KRAS

Tento výlet určitě stojí za to, najdete zde plno zajímavostí.
Hluboká propast Macocha je údajně nejpůsobivější propastí v Česku. Se 140 m největší svého druhu v Evropě.

Sloupsko-šošůvské jeskyně jsou krásným dílem přírody, jejichž rozlehlé dómy, úzké chodby, nebezpečné propasti a nádherně zbarvená krasová výzdoba vás učarují.
Nejstarší pivovar na Moravě se nachází v městečku Černá Hora nedaleko Blanska. V průběhu jeho více než pětisetleté historie se změnilo mnohé, jedno však místnímu pivu zůstalo, nezaměnitelná a vskutku originální chuť, kterou mu vtiskli první zakladatelé pivovaru.



Zdroj: http://www.ceskozemepribehu.cz/destinace/29-moravsky-kras?lat=49.3076694&lng=16.699657&search=moravsk%25C3%25BD%2Bkras

PÁLAVA A LEDNICKOVALTICKÝ AREÁL

Krásné souznění přírody a umění. Tradice pěstování vína v tomto kraji je tak dlouhá, že se vedou spory o hledání jejího začátku. Krajina byla nejen využívána, ale i přetvořena k obrazu svému. Svědčí o tom jeden z největších kulturně přírodních areálů v Evropě, který je zapsán v seznamu světového dědictví UNESCO.

Vodní dílo Nové Mlýny tvoří celkem tři nádrže, o které se dnes rekreanti dělí s rybáři. Je také domovem některým vzácným živočichů, kterým je vyhrazena přírodní rezervace ve střední nádrži.
Dolní Věstonice proslavil roku 1925 tým archeologa Karla Absolona, který ve zbytcích ohniště našel drobnou keramickou sošku ženy, která se záhy stala světovou senzací. Věstonická Venuše je uložená v Moravském zemském muzeu v Brně.
Ze Svatého kopečku spatříte krásný pohled do širokého okolní. Jedná se o magické místo, které je kvůli výskytu vzácných druhů rostlin a zvěře chráněno přírodní rezervací.
Lednicko- valtický areál se skládá ze zámeckých parků, vinic, lesů, rybníků a potůčků, mezi nimiž jsou rozsety desítky soch či drobné stavby loveckých zámečků, romantických zřícenin a napodobenin řeckých chrámu.



Zdroj: http://www.ceskozemepribehu.cz/destinace/26-palava-a-lednicko-valticky-areal?lat=48.8295214&lng=16.6719899&search=p%25C3%25A1lava


BRNO

Hrad Špilberk byl vybudován ve 13. století, probíhaly v něm soudy a sněmy. Za třicetileté války přispěl k tomu, že Brno odolalo švédskému obléhání. Hrad pak byl přestavěn na barokní pevnost. Na hradě žila první žena Karla IV. Blanka z Valois, poté co hrad opustila se zde usídlila lucemburská moravská markrabata.



Zdroj: http://www.ceskozemepribehu.cz/misto/36-hrad-spilberk

Mincmistrovský sklep- pozůstatky kaple Panny Marie a sv. Václava
Kaple, která je tak trochu po celém Brně.
Cenná kaple byla sice zbořena, ale části z ní jsou naštěstí rozebrány a uchovány. Její fragmenty byly uloženy do depozitářů na několika místech v Brně, třeba do Mincmistrovského sklepa pod Dominikánským náměstím.

Zdroj: http://www.ceskozemepribehu.cz/misto/35-mincmistrovsky-sklep-pozustatky-kaple-panny-marie-a-sv-vaclava


HUSTOPEČE

Kostel sv. Václava -moderní kostel, který má půdorys ve tvaru postupně stoupající spirály.



Zdroj: http://www.kudyznudy.cz/aktivity-a-akce/aktivity/kostel-sv--vaclava-v-hustopecich.aspx

Stálá vinařská expozice
Najdete ji v renovovaných prostorech historického renesančního Domu U Synků. Část je využita jako muzeum, ostatní prostory slouží k ochutnávce vín prostřednictvím degustačních programů, které si může každý návštěvník předem objednat.



Zdroj: http://www.kudyznudy.cz/aktivity-a-akce/aktivity/stala-vinarska-expozice-v-jihomoravskem-mestecku-h.aspx

Mandloňova rozhledna a sady
Rozhledna vznikla v jedné z největších rarit na Moravě, v mandloňových sadech u Hustopečí. Ocelová vyhlídka dosahující do výšky 14 m se stala cílem na naučné stezce, která sady prochází. Nejkrásnější pohled z rozhledny je v dubnu a květnu, kdy pod ní kvete světoznámý sad světle růžovou barvou.



Zdroj: http://www.kudyznudy.cz/aktivity-a-akce/aktivity/mandlonova-rozhledna-v-hustopecich.aspx

 

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Lesy ČR
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria Tourism
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiCNC
Impuls
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS
Marketingový partnerSport Invest