Tipy na výlety v okolí Mladá Boleslav Tour ŠKODA AUTO

Autor

Ve spolupráci s agenturou CzechTourism a jejím programem „Česko jede“ jsme pro účastníky sobotního Kolo pro život připravili několik zajímavých tipů na výlety a vyjížďky po okolí i na prohlídky přímo v Mladé Boleslavi.

Tipy na výlety v okolí Mladá Boleslav Tour ŠKODA AUTO

CYKLO A PĚŠÍ VÝLETY

• Za historií i technikou
Na trase pěknou přírodou mezi Pojizeřím, Mladou Boleslaví a Mnichovým Hradištěm najdete historické i technické památky. Cyklotrasa vede převážně po asfaltových komunikacích.
Délka trasy: 43 km



Zdroj: http://www.ceskojede.cz/routes/143-za-historii-i-technikou

• Prozkoumejte minulost hradu Houska
O tomto hradu, který je ukrytý hluboko v lesích, se říká, že patří mezi nejtajemnější místa v Česku. Přijeďte se o tom přesvědčit na trasu, která je plná typických kaňonů, pískovcových skal, vesniček a voňavých borovic, a to jen 30 km západně od Mladé Boleslavi.
Trasa je dlouhá 35 km, vede lesními a polními cestami, jen minimálně po asfaltu.



Zdroj: http://www.ceskojede.cz/routes/270-prozkoumejte-temnou-minulost-hradu-houska

• Bloudění kolem Jabkenické obory
Pěkná vyjížďka, která vede ve stínu stromů je vhodná pro rodiny s dětmi díky nízkému převýšení a příhodné délce trasy. Zajímavosti na trase: zámek Loučeň, Labyrintárium Loučeň, Myslivna Loučeňka, studánka Boží Voda, Jabkenická obora, Smetanova myslivna v barokním stylu se stádem daňků a památník B. Smetany.
Trasa je dlouhá 16 km, cyklotrasy, cyklostezky, zpevněná lesní cesta.



Zdroj: http://www.ceskojede.cz/routes/93-bloudeni-kolem-jabkenicke-obory

• Na Babu a Dědka
Vydejte se na netradiční procházku do městečka Bakov nad Jizerou a na sopečné vrchy s legračními názvy: Brejlov, Baba a Dědek. Dále můžete navštívit Horní Stakory s historickou dřevěnou zvonicí nebo Kosmonosy s Loretou nebo muzeem.
Trasa je dlouhá 9 km a vede po lesních cestách, pěšinách a část po ulicích a silnicích III. tříd.



Zdroj: http://www.ceskojede.cz/routes/140-na-babu-a-dedka


VÝLETY

• Muzeum Mladoboleslavska se sídlem na hradě v Mladé Boleslavi

Na místě rozsáhlého hradiště, přímo v historickém centru Mladé Boleslavi, se nachází gotický hrad, který byl ve 14. století postaven pány z Michalovic. V 18. století se ale hrad přeměnil na kasárny a armádě sloužil až do roku 1953. Následně byl až do roku 1972 využíván jako sklad textilu. Naštěstí se ale hrad dostal do rukou mladoboleslavského muzea, které tu našlo své nové sídlo. Sto let od vzniku Československa si tu můžete kromě jiného připomenout například expozicí o módě z 20. a 30. let minulého století.

 

Zdroj: http://www.kudyznudy.cz/Aktivity-a-akce/Aktivity/Muzeum-Mladoboleslavska-se-sidlem-na-hrade-v-Mlade.aspx

• Škoda Muzeum
Ikona Mladé Boleslavi a jedna z nejstarších automobilových značek – ŠKODA AUTO – vám ve svém muzeu představí celý svůj příběh, který se začal psát již v roce 1895. Muzeum se nachází v bývalých výrobních halách, ve kterých byly automobily vyráběny do roku 1928.



Zdroj: http://www.kudyznudy.cz/Aktivity-a-akce/Aktivity/Skoda-Auto-Muzeum.aspx

• Metalová cesta Mladou Boleslaví – naučná stezka
Metalová cesta nabízí příležitost, jak poznat krásy Mladé Boleslavi. Trasa dlouhá 4 kilometry vás provede městem a upozorní na méně známá místa a památky města. Trasu navíc ocení i rodiny s dětmi, které mohou využít zkrácené trasy.



Zdroj: http://www.kudyznudy.cz/Aktivity-a-akce/Aktivity/Metalova-cesta-Mladou-Boleslavi.aspx

• Michalovická Putna – oblíbený hrad Karla Hynka Máchy
Za romantickou vyhlídkou se můžete vydat na hrad Michalovice, který si oblíbil i samotný Karel Hynek Mácha. Zřícenina gotického hradu Michalovice se nachází na strmém výběžku nad řekou Jizerou. Z věže Michalovické Putny se vám naskytne krásný výhled na údolí řeky Jizery, Mladou Boleslav nebo na věž Lorety v Kosmonosích.



Zdroj: http://www.kudyznudy.cz/aktivity-a-akce/aktivity/michalovicka-putna.aspx


• Národní přírodní památka Radouč
Z Michalovické Putny se můžete vydat do Radouč. Národní památka Radouč, která slouží k ochraně významných společenstev opukových skal a vyskytuje se v ní i vzácný sysel obecný.

Zdroj: http://www.kudyznudy.cz/Aktivity-a-akce/Aktivity/Narodni-prirodni-pamatka-Radouc-v-Mlade-Boleslavi.aspx

• Ekocentrum Zahrada a Vodní svět
Uprostřed města průmysl si mohou přijít na své i obdivovatelé botaniky a zoologie nebo rodiny s dětmi. Exotické rodiny, dravé ptáky, želvy nebo shetlandského poníka naleznete v zahradě a minizoo Domu dětí a mládeže. Vodní svět zase představí, jak vypadá svět pod vodní hladinou nejen u nás, ale i na ostatních kontinentech.



Zdroj: http://www.kudyznudy.cz/Aktivity-a-akce/Aktivity/Minizoo-DDM-Mlada-Boleslav.aspx


• Galerie soch pod širým nebem
Sochařské umění můžete obdivovat v zahradě Kliniky Dr. Pírka. Momentálně zahrady zdobí 19 soch od sochařů jak z České republiky, tak od umělců z dalších koutů světa.



Zdroj: http://www.kudyznudy.cz/Aktivity-a-akce/Aktivity/Galerie-soch-pod-sirym-nebem-v-Mlade-Boleslavi.aspx


• Cyklopark na Štěpánce
Jízdu na kole mohou vaše ratolesti zdokonalovat v cykloparku na Štěpánce. Zajímavé cesty tu ale naleznou i dospělí cyklisté, kteří zde mohou trénovat jízdu náročným terénem.



Zdroj: http://www.kudyznudy.cz/Aktivity-a-akce/Aktivity/Cyklopark-na-Stepance-v-Mlade-Boleslavi.aspx

• Zámecký park Loučeň
Nedaleko Mladé Boleslavi se nachází unikátní Labyrintárium s parkem. Labyrinty a bludiště si může užít opravdu každý. Nejedná se jen o dětskou zábavu, ale i o netradiční zkušenost, která vám nabídne také estetický zážitek. Zámecká restaurace navíc nabízí pod ochrannou známkou registrovaný staročeský recept - Čápi s mákem.



http://www.ceskozemepribehu.cz/pribeh/37-jak-knize-thurn-taxis-privezl-fotbal-do-cech

 

 

 

Jak umýt kolo
Autor

Jestli nám má kolo dlouho vydržet a pokud nechceme dávat těžké peníze za servis, je potřeba ho pravidelně čistit. Jediný správný a léty prověřený způsob, jak vyčistit kolo, je vzít kýbl s jarem a houbu a umýt ho pořádně vodou. Že prý voda kolu škodí a je lepší ho tedy nemýt, to říkají jen lidé, kteří, jsou líní se do toho pustit. Voda ve skutečnosti při mytí napáchá méně škody než třeba nalepený prach na řetězu, který ohobluje vše okolo. Není totiž ani tak důležité mít čistý rám, jako mít stále čistý řetěz a pastorky.

Pokračovat ve čtení

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé