V rozžhavených Letech dolétli nejrychleji do cíle Ulman a Pichlíková

Autor

Reportáž z Praha – Karlštejn Tour České spořitelny 2018.

V rozžhavených Letech dolétli nejrychleji do cíle Ulman a Pichlíková

Uplynulou sobotu 21. července jsme byli svědky toho, že závodní horečka na Kole pro život neklesá ani o prázdninách. Po zasloužené dvoutýdenní pauze se kola seriálu i stovek bikerů roztočila opět naplno, druhá polovina července v kalendáři totiž tradičně patří závodu Praha -Karlštejn Tour. Ne však tentokrát, souhrou několika náhod a událostí se zrodil nový závod „Brdoštejn“. :)

Cyklisté obsadili kompletně všechny uličky uvnitř Letů. Tady se čeká na start "béčka".


Z důvodu rozsáhlých dopravních uzavírek, které pořadatelům zabránily vést trať v původní linii, muselo být zázemí závodu přemístěno mimo dostihové závodiště ve Velké Chuchli. Závodu naštěstí poskytla azyl obec Lety u Prahy, pro kterou to navíc rozhodně nebyla koloproživotní premiéra. Ani pro závodníky nebylo místo konání zas takovou novinkou, člověk nemusí být zrovna pamětník, aby si vzpomněl, že na stejném místě se ještě před pár lety konávaly jarní Trans Brdy.

 

Na závod se přišli podívat i dvě místní osobnosti z Černošic a Letů: letošní maratonský mistr Kristián Hynek a Jirka Hudeček. 

Vzhledem k přesunutí startu bylo pochopitelně nutné upravit také trasy. Blízkost Letů původní trase ale umožnila využít velkou část osvědčeného okruhu, takže tradiční karlštejnské stojky a technické sjezdy na sportovním programu zůstaly. Pro dokonalou autenticitu se podařilo zachovat i extrémní prašnost vyprahlé trati, zvláště v některých sjezdech nebylo prakticky vůbec vidět. Alespoň se z hustoty prašného oblaku dala celkem dobře odhadnout ztráta na předchozí skupinu. Vůbec je zajímavé sledovat historický vývoj teplot vzduchu ve dnech, kdy se Karlštejn Tour konala. 3x totiž den konání populární akce koresponduje s nejteplejším dnem v roce a je otázkou, zda na konci letošního roku nezaboduje akce KPŽ počtvrté!

 

Spalující vedro...

Kratší vzdálenost k titulárnímu hradu dávala cyklistům naději, že by konečně mohl být pokořen Karlštejn. Bohužel, bdělí obránci odrazili útok již na prvním obranném valu na menhiru u Mořinky, na který sice ještě mnozí s vypětím všech sil vyjeli, ale vyčerpáni raději nabrali opačný směr a vydali se doplnit zásoby a síly na nedaleké občerstvení. Bikeři z delší trasy se dokonce pokusili ještě o druhou ofenzivu. Překvapení se ovšem nekonalo, Karel si svůj hrad postavil dobře, velmi náročný, členitý terén a spalující více než třicetistupňové vedro pomohly prodloužit jeho nedobytnost i pro letošní ročník. A aby všichni bikeři neodjížděli s porážkou na štítu, bojovali o vavříny mezi sebou, někteří vzhledem k vedru na těžké trati i sami se sebou. Z pelotonu tak vzešlo stovky vítězů. Dvouokruhovou trasu B s parametry 55 km a 1645 m převýšení prolétli nejrychleji a shodně s velkým náskokem domácí Matouš Ulman (Česká spořitelny Accolade) a Jana Pichlíková (Erste Premier Petr Čech MTB). Trasa C měřila 31 km a nastoupala 888 metrů a jednalo se o jednookruhovou verzi trasy B. Kvůli bezkoliznímu průběhu vyrazili Céčkaři na trať nezvykle, již v 10:30, což se později ukázalo jako nesporná výhoda. Účastníci trasy B startující v pravé poledne museli zabojovat s o pár dalšími stupni Celsia navíc. Přesvědčiví vítězové trasy C Pavel Šorf (Haven Extreme Team) a odchovankyně dětských závodů Junior Trophy, nyní již kadetka Dáša Hejhalová (Dukla Praha) přijeli do cíle těsně před startem Béčka.

Prach a slunečná výheň.


Zatímco se závodní trasy alespoň pokoušely dobýt Karlštejn, účastníci nezávodní trasy D - Fitness jízdy využili příležitosti nového místa konání a ve 12:30 se vydali opačným směrem zajet si své vlastní Trans Brdy light. Při pravých dubnových Trans Brdech mají totiž brdský hřeben pro sebe vyhrazen pouze závodníci delších distancí, takže tentokrát mohli okusit krásy Brd také Fitkaři. Trasa byla sice profilově náročnější, na 17 kilometrech nastoupali všichni 436 metrů, ale převážnou část trati chránil dospělé i děti před vedrem stín lesa. Odměnou za dlouhý kopec pak byla bohatě zásobená občerstvovací stanice, nádherný výhled široko daleko a následný sjezd až téměř do cíle. Poklona všem, kteří se nezalekli a na trasu vyrazili!

Vodááá...

Dětské závody ČT Déčko Junior Trophy i přes časnější dopolední start nebyly ušetřeny tropického vedra. Poloha travnaté závodní trati hned vedle řeky Berounky však zajistila daleko příjemnější podmínky, než na dospělých tratích. Největší atrakcí dětské trati byl průjezd tunelem od firmy Strabag. Sice se nejednalo o klasický kamenný tunel, ve kterém bývá příjemný chládek, zato byl vybaven zavlažovacím systémem, takže průjezd byl také příjemně osvěžující. Juniorský závodní program završil závod odrážedel a po tom, co byli všichni účastníci odměněni pamětní medailí, pokračoval doprovodný program i v zázemí závodu, kde rodinky čekala například oblíbená dětská Modrá zóna nebo Chupa Chups pumptrack a Dětský klub.

Dětská sprcha ve Strabag tunelu.

Areál závodu nabídl i přes mírně stísněné podmínky vysokou úroveň služeb, na které jsou účastníci závodů Kola pro život zvyklí. Nezbytná úschovna kol, mytí a sprchy od Kooperativy, prádelna Whirlpool, Modrá zóna, občerstvení a spousty dalších stánků s cyklistickými doplňky, to vše zpříjemnilo pozávodní atmosféru horkého dne, včetně pojízdné kavárny Costa Coffee s ledovými variantami kávy.  Po vyhlášení sobotních vítězů ještě mohli ti, kdo neměli štěstí v závodě, ověřit stav své karmy v tombole a pak už alou domů před blížícím se deštěm.

Voda nad zlato!

I přes náhlé změny na poslední chvíli proběhl závod jako na drátkách, klobouk dolů před pořadateli. Speciální poděkování si zaslouží také regulovčíci na trati, kteří na vyprahlých stanovištích opravdu poctivě ukazovali. První Brdoštejn byl prostě super!

 

 

Text: Lukáš Pitel
Foto: Miloš Lubas

 

 

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé