Ve znamení ostřikovadel, tunelu a vysokých teplot

Autor

Reportáž z dětského závodu ČT Déčko Junior Trophy na Praha – Karlštejn Tour České spořitelny 2018.

Ve znamení ostřikovadel, tunelu a vysokých teplot

Osmý díl Junior Trophy 2018 se po několika letech vrátil k břehu Berounky, přesněji do obce Lety. Někteří závodníci či jejich doprovody si mohli nostalgicky zavzpomínat, jak se zde bojovalo o cenné body a medaile v letech dávno minulých. Přesně tak to udělal i Libor Stránský, hrdý otec dvou mladých závoďáků. Ten starší Matěj, odkojený právě závody Junior Trophy, už závodí skoro jako profík, ale mladší Adélka ještě věkově zapadá do JT. A právě závod v Letech před mnoha lety byl jejím úplně prvním kláním na kole, a tak si ani sobotní akci na tak památném místě nemohla nechat ujít.

To, že je léto v plném proudu zažili na vlastní kůži všichni bikeři. Od rána bylo takové teplo, že i mouchy padaly vedrem. Tropické teploty tak velely k poctivému dodržování pitného režimu jak závodníků, tak i jejich doprovodů. Na fotografii to vypadá, že v půllitru mechanika závodníka číslo 6005 je alkoholický nápoj, ale zdání klame. Ve sklenici je totiž poctivý ionťák od značky Nutrend!

A když jsme u těch značek, tak právě v Letech měla jedna velkou premiéru. Společnost Strabag je známá tím, že dokáže ve stavebnictví postavit téměř cokoliv, takže zhotovit pro „Jétéčko“ malý tunel bylo pro tuhle firmu snadný úkol. Závodníci tak poprvé v historii dětských závodů KPŽ projížděli tunelem.

Neskutečné „palermo“, čímž míníme vysoké teploty, řešili někteří mechanici malých závoďáků způsobem ala ostřikovač. Do nádobky s rozprašovačem putovala klasická H2O a vždy při průjezdu okolo doprovodu, koupil závodník malou spršku, která jej nejen osvěžila, ale také povzbudila do dalších bojů.

A opravdu pořádný ostřikovač si užili piloti kategorie 10-11 let. Těmto klukům byla totiž spuštěna vodní lázeň přímo v tunelu Strabag. Závodní trať z větší části totiž vedla po fotbalovém hřišti a pořadatelé tak využili zavlažovaní místní travičky k ochlazení bikerů. Škoda jen, že s ohledem na případné rozmáčení travnatého povrchu si nemohli spršku v tunelu užít všechny kategorie…

Už to tak je, že některé kategorie mají průběh závodu poněkud fádní. Na čele pelotonu se s velkým náskokem usídlí jeden pilot a ostatní se snaží favorita alespoň trošku dojet. Ten si však v pohodě fičí své tempo s přesvědčením, že mu zlatka nemůže uniknout. Tak tomu bylo i v kategorii kluků 6-7 let, kdy do úniku šel Tadeáš Věntus.

Pouhých pět metrů před cílem posledního kola byl ještě Tadeáš první, ale pak přišla malá ztráta koncentrace a vedoucí jezdec to poslal mimo trať. Nebyl to žádný velký pád, ale pouhé zaváhání. Čeho si bohužel Tadeáš při své kolizi nevšiml, bylo zavlečení mlíka za jeho sedlo. Pevnost plastové pásky mu tak bránila znovu se rozjet. To už gazelím skokem letí na pomoc jeho maminka, která trhá mlíko a vysvobozuje synka ze spárů umělé hmoty. Toho nečekaného okamžiku ovšem hbitě využili pronásledovatelé a Tadeáše odsunuli až na třetí místo. I toto patří k závodění.

Na závěr závodního dopoledne Junior Trophy přichází vždy tradičně na pořadí nejprestižnější kategorie, kterou jsou odrážedla muži a odrážedla ženy. Je radost vidět, že právě holčičky na odrážedlech už ví, co si mají vzít na sebe. Nejlépe se ohákla Katka Loudová, která na trati u Berounky na svém bezpedálovém kole pádila v námořnickém tričku v dámské červené verzi. Možná proto jí žádná jiná slečna nestíhala?

A to je z tropického osmého dílu letošní Junior Trophy vše. Za čtrnáct dnů se sejdeme na Zadově, kde se natuty takové tropy nedají očekávat. Těšte se na pořádně bikování v šumavských lesích, které poskytnou závodníkům dostatek stínu, cesty vystlané jehličím a úrodu lesních plodů. Takže trénujte, užívejte prázdnin a na Šumavě na viděnou.

 

 

Text a foto: Bohdana a Martin Půlpánovi

 

 

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé