Vydařené oderské osmnáctiny

Autor

Jedinečný cyklistický zážitek z oderského závodu seriálu Kolo pro život si letos odvezlo 1451 bikerů a bikerek. Nechyběla mezi nimi celá řada českých bikerských hvězd v čele s Jaroslavem Kulhavým, Kristiánem Hynkem a Janem Vastlem, ale také mnoho dětí a jejich rodiče.

 

Vydařené oderské osmnáctiny

Předposlední, čtrnáctý díl seriálu Kolo pro život zamířil 22. září na dálný východ republiky, na legendární Oderskou Mlýnici České spořitelny, která letos oslavila svým osmnáctým ročníkem plnoletost. Byla to opět neskutečně hlučná párty! Jindy ospalé rekreační středisko Spálovský mlýn u Klokočůvku, ponořené do malebného údolí řeky Odry, téměř přetékalo záplavou mnoha stovek bikerů a jejich fanoušků, aby zde společně vytvořili onu nezapomenutelnou atmosféru, která je hlavním lákadlem zdejšího MTB podniku.

 

A nebylo by to to správné vítání nejbarevnějšího ročního období bez odpovídajícího podzimního počasí. Jestliže ještě v pátek panovaly vyloženě letní teploty, v sobotu už naštěstí bylo vše zpátky ve vyjetých kolejích. Přes noc se přes Oderské vrchy přehnal déšť, aby se neprášilo od kol, a dopolední teploty spadly k 10 stupňům, aby se závodníci nepřehřívali. Na tratích se déšť nijak negativně nepodepsal, až na pár louží byl podklad pevný, jen lehce oslizlý… proti loňské ledové bahenní lázni naprostá paráda!

 

Oderské mlýnské kameny uvedly do pohybu dětské závody ČT :D Junior Trophy v 9:00 na louce za areálem. Ačkoliv trať nebyla kopcovitá, všem během závodění zalehly uši díky bouřlivé kulise, kterou vedla zdejší bubenická kapela. Jako hostující frontman se s kapelou představil také zatím nepříliš známý bubeník Jaroslav Kulhavý, který se vedle Petra Čecha také zhlédl v bubenických paličkách. Aby ale Jarda nepřišel na buben, samozřejmě si s dětmi na jejich 1100 metrovém okruhu také zazávodil a namotivoval je ke strhujícím výkonům. Příjemně byli překvapení také mladí maratonci, když zjistili, že si mistr světa a olympijský vítěz místo hlavní závodní trasy a dobývání Mlýnice vybral jejich 13 kilometrů dlouhou trasu a doprovodil mladé jezdce na trase ČD Cargo Junior Trophy Marthonu.

 

Startovní koridory hlavní trasy B vypsané na 56 km s převýšením 1455 m praskaly ve švech, letošní ročník přilákal silnou konkurenci. Na startu nechyběli čeští maratonští mistři Kristián Hynek a Jana Pichlíková, v plné síle byla “Spořka” (tým České spořitelny Accolade) i její postrach Martin Stošek ze Symbia+ CE.Energy a mnoho dalších. Přesně v 11:00 se ozval startovní výstřel a peloton se vydal ve stopách dvou zaváděcích Škodovek na trať. Úvodních skoro 10 kilometrů údolím podél potoka se jelo pohromadě v mírnějším tempu, k prvnímu dělení došlo na krátkém, ale o to prudším kopci na poli před Luboměří. Následující nepříjemné otevřené úseky na větru se postaraly o dotvarování jednotlivých balíků, ve kterých absolvovali závodníci úvodní 20 kilometrové kolečko. Trať se pak dostala zpět do areálu, dokonce projela cílovým prostorem, ale nebyl to žádný konec, naopak.

 

Na řadu přišel legendární kopec, který dává jméno celému závodu - Mlýnice. Zhruba kilometr dlouhý asfaltový výšlap s 15 % stoupáním je odspodu až po vrchol pokreslený povzbuzujícími, ale i zlomyslnými vzkazy, a k tomu obležen snad těmi nejhlučnějšími fanoušky z české země. Všichni svými hlasivkami i nejrůznějšími řehtačkami a rámusidly ženou závodníky vpřed pod vedením bubenické kapely Crush Drum. Běžně je takový kopec pro závodníky spíše utrpením, tento si díky atmosféře užije i hluchý sprinter s nadváhou. Pověstný je i zdejší “Bufet v kopcu” se zlatavým mokem. Je tak trochu ruskou ruletou pro nohy závodníků, kteří mu neodolají. Zbylých 30 kilometrů totiž ještě rozhodně není zadarmo a rychlé šotoliny do tahu se mohou dost zajídat. Ve zdejším závodě téměř chybí technické úseky, při troše zlomyslnosti by se dalo říci, že jako na Tour de France se závodník necítí jen na Mlýnici, ale po velkou část závodu, který by se dal objet i na gravel biku. O fyzickou náročnost však v žádném případě nouze nebyla, mnozí si ve vyhecované atmosféře sáhli až na úplné dno sil.

 

Po druhém průjezdu cílem slavil cenný triumf Martin Stošek (Symbio+CE. Energy), který opět nedal šanci ve spurtu druhému Matouši Ulmanovi (Česká spořitelna Accolade). V nadvládě žen přesvědčivě pokračuje Jana Pichlíková (Erste Premier Petr Čech Sport), která si s náskokem několika minut před druhou v pořadí dojela pro své druhé mlýnské kolo.

 

Trasa C vypsaná na 33 km s 837 metrovým převýšením odstartovala ze zázemí v 12:30. Samozřejmě nebyla ochuzena o pověstný mlýnický kotel, do kterého se dokonce vydala rovnou ze startu, takže na rozdíl od vlažného rozjetí na trase B se dostali céčkaři do varu okamžitě. Dále pokračovala stejným směrem jako úvodní část delší trasy, ale díky pozdějšímu času startu nedošlo k míchání závodníků obou tras. Zlatou medaili si na krk pověsili Radek Holec a Vendula Blažková.

 

Na trase D měřící 13 km s převýšením 350 metrů se odehrával kromě tradiční nezávodní Fitness jízdy také Junior Trophy Maraton. Nesoutěžní Fitness jízdě tak vyjeli koleje mladí dravci. Jezdci vystoupali krásnou podzimní přírodou směrem ke statku Františkův dvůr, kde nabrali sily na občerstvovací stanici a poté zamířili přes Klokočůvek zpět ke Spálovskému mlýnu. Vítězství na JTM vybojovali Nikola Navrkalová a Karel Brudný.

 

Účastníci, kterým ještě zaléhají uši, mají velké štěstí, že je naše reportáž psaná a mohou si ji v klidu přečíst :) Atmosféra byla letos opět dokonalá! K tomu byly k dispozici všechny all-inclusive služby pro závodníky, které ke každému závodu KPŽ patří, v Odrách navíc obohacené o místní speciality. Za celou přípravu zaslouží aplaus pořadatelé z 2K BIKE CLUB Odry, kteří také každoročně zajišťují originální trofej pro vítěze kategorií v podobě zhruba osmikilového mlýnského kamene. Ty doma řádně prověří nosnost polic k vystavení závodnických artefaktů. Doufejme, že pro vzácné trofeje se budou stovky závodníků na Mlýnici vracet, dokud kamení v Odrách nedojde.

 

Text: Lukáš Pitel
Foto: Miloš Lubas 

 

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé