Vzhůru na chrudimský Birell segment

Autor

Na Šumavě jste si s Birellem užili jízdu dolu, na Vysočině to bylo nahoru dolu. V Chrudimi se můžete připravit na parádní stoupání. Prostě se pěkně zahřejete.

Vzhůru na chrudimský Birell segment

Konkrétně jsme pro účastníky závodních tras Manitou Železné hory CARDION vybrali zajímavý bikerský zážitek u Vápenného Podolu. Malou obcí protéká potok Podolka, nacházela se zde dokonce dvě velká jezera, která však byla zasypána, léčivý pramen, který býval využíván jako lázně sv. Václava a dvě krasové jeskyně, které jsou bohužel v současné době nepřístupné.

Od středověku se zde nacházely vápencové lomy, těžba vysoce kvalitního vápence byla ukončena až v polovině šedesátých let minulého století, ale v názvu obce šedobílá hornina zůstala. S obcí je spojeno jméno skladatele a dirigenta Otakara Ostrčila a básníka S. K. Neumanna, který se zde ukrýval za 2. světové války, ale také s další pravidelní návštěvníci lázní  V. K. Klicpera, J. Vrchlický a Sv. Čech.

Ale zpátky k segmentu, který se nachází na posledním výživném stoupání trasy B a C. Tento úsek se jmenuje Cítkov a je známý také jako „Citkovák“. Segment měří 0,6 km, vede lesem do kopce a překonáte na něm převýšení 66 m. Jen pro zajímavost, časový rekord na tomto úseku drží Lukáš Kobes, před Pavelem Boudným a Matoušem Ulmanem, mezi ženami drží prvenství Jana Pichlíková před Natašou Hnátkovou. Uvidíme, jestli jim přední pozice někdo z účastníků letošního Manitoučka bude chtít vyfouknout... Podstatné ale je, tuhle pasáž trati si z posledních sil užít. O tom také Birell segmenty na trasách seriálu Kolo pro život jsou. Vychutnejte si ten indiánský a případně se sem někdy zase vraťte, třeba s kamarády nebo rodinou.

 

Birel segment u Vápenného Podolu si můžete projet ZDE  

 

 

Foto: Miloš Lubas a archiv Vápenného Podolu

 

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé