ZÁVĚREČNÁ TISKOVÁ ZPRÁVA: Kolo pro život 2018

Autor

Shrnutí nejdůležitějších faktů KPŽ 2018.

ZÁVĚREČNÁ TISKOVÁ ZPRÁVA: Kolo pro život 2018

Praha, 25. 10. 2018: Oblíbený český seriál závodů na horských kolech pro širokou veřejnost, Kolo pro život má za sebou další vydařenou sezónu. V pořadí již devatenáctého ročníku a jeho 15 akcí se zúčastnilo rekordních 25 860 bikerů všech věkových i výkonnostních kategorií, z toho přes 7000 účastníků tvořily děti mladší 14 let. Sezónu 2018 na rozdíl od té předchozí sice nepostihlo studené a deštivé počasí, zato účastníci i organizátoři často bojovali s nadprůměrně vysokými teplotami, suchem a prachem. Ani teploty atakující čtyřicet stupňů ale milovníky horské cyklistiky nedokázaly odradit od jejich oblíbené sportovní aktivity. 

Termínovou listinu 2018 otevřel 21. dubna slunečný závod Trans Brdy České spořitelny, který si zkraje jara přijelo užít téměř 2000 bikerů a bikerek. Na moravském otvíráku v Hustopečích (28. 4.) i na dalších jarních i letních závodech, s výjimkou akce ve Vrchlabí a Plzni, provázely závody Kolo pro život neúnavné sluneční paprsky a hobby cyklisté i elitní jezdci přijížděli sobotu co sobotu do vybraných koutů České republiky, aby si užili spolu s kamarády parádní jízdu na horském kole. Součástí letošního cyklu závodů byly hned dvě celovíkendové akce. První z nich se uskutečnil na oslavu konce školního roku 30. 6. – 1. 7. v Holešově na Bikemaratonu Drásal České spořitelny. Zatímco sobotní den patřil především dlouhým maratonům, včetně extrémního Obra, neděli si užili děti a závodníci na klasických KPŽ trasách. Cyklistický festival KPŽ, Vysočina Arena Tour České spořitelny v Novém Městě na Moravě byl nově přesunut do prázdninového termínu 11. – 12. 8. Doprovodilo jej ideální počasí, 3. ročník cyklistického veletrhu Test & Expo a závody Gravel Blinduro. Vyvrcholení celé série se letos poprvé uskutečnilo v Ralsku 29. září. Premiéru Ralsko MTB Tour České spořitelny ve zcela nové lokalitě bývalého vojenského újezdu Ralsko bylo možné zrealizovat především díky velmi vstřícnému postoji místního majitele a partnera závodu, Vojenských lesů a statků ČR. Závodní novinka hned v prvním ročníku dokázala přilákat na start 1571 dospělých a dětí, nechyběly mezi nimi největší hvězdy českého MTB, Jaroslav Kulhavý, Ondřej Cink a Jitka Čábelická (Škarnitzlová).

V pátek 19. října se v pražském Centru pohybové medicíny Pavla Koláře uskutečnila slavnostní tečka za uplynulým 19. ročníkem - Finálový večer Kolo pro život 2018. Právě zde byly předány ceny vítězům jednotlivých kategorií sportovních soutěží ČT Déčko Junior Trophy, Prestige Trophy Marathon, Team Prestige Trophy Race a Hobby i dalších soutěží, které KPŽ pořádá, včetně vyhlášení vítěze tipovací soutěže Finálová hra KPŽ 2018, který z rukou zástupce generálního partnera projektu, České spořitelny, převzal hlavní cenu – osobní automobil ŠKODA Fabia Combi.

Také do letošního roku vstoupili organizátoři nejstaršího bikerského seriálu u nás s cílem šířit cyklistiku mezi širokou amatérskou veřejnost a rodiny s dětmi. O tom, že se tuto myšlenku daří v posledních letech naplnit, svědčí statistiky, ze kterých vyplývá, že cyklistika je nejoblíbenějším volnočasovým sportem Čechů. Organizátoři KPŽ věří, že k tomu alespoň malým dílem také přispělo. Během 6 měsíců se letos uskutečnilo 17 MTB závodních dnů v 15 atraktivních přírodních lokalitách naší republiky i v bezprostřední blízkosti velkých měst. Na některých závodech byl překonán dosavadní účastnický rekord, závod ve Znojmě zaznamenal dokonce historický rekord účasti KPŽ přes 2800 bikerů. Účastníci měli na výběr vždy ze tří různě dlouhých a různě náročných distancí, z toho jednu nezávodní, děti tradičně soutěžili v 6 věkových kategoriích v rámci seriálu ČT Déčko Junior Trophy. Veliký nárůst účasti zaznamenaly v letošní sezóně dětské maratonské trasy ČD Cargo Junior Trophy Marathon pro mládež ve věku 8 – 16 let, které se konaly na 8 vybraných podnicích KPŽ a dále nezávodní trasy D – Fitness jízdy, na kterých organizátoři nabídli letos nově nižší startovné a výběr ze dvou délek tras. 

Seriál se uskutečnil pod záštitou Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy, Ministerstva obrany, České unie sportu, Asociace měst a krajů ČR, a za podpory jednotlivých krajů a Hlavního města Prahy. Svoji podporu rovněž poskytly Vojenské lesy a statky, a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR - Česká centrála cestovního ruchu CzechTourism.

Závody letos svojí účastí ozdobila řada sportovních osobností v čele s oficiální tváří série Kolo pro život Jaroslavem Kulhavým. Proběhly autogramiády a setkání s dalšími populárními sportovci: Ondřejem Synkem, Kristiánem Hynkem, Ondřejem Cinkem, Janem Škarnitzlem, Janem Vastlem, Michalem Prokopem, Jitkou Škarnitzlovou (Čábelickou), Jiřím Magálem a Danielem Havlem.

Během 17 sportovních dní sbírali účastníci body do seriálové soutěže Prestige Trophy Marathon. Absolutními vítězi se mezi muži stali: 1. místo Pavel Boudný (Česká spořitelna – Accolade cycling team), 2. místo Martin Stošek (Symbio+CE.Energy), 3. místo týmový kolega Boudného, Matouš Ulman. Mezi ženami byly nejlepší: 1. místo Jana Pichlíková (Erste Premier Petr Čech MTB), 2. místo Kateřina Drhová (Česká spořitelna - Accolade cycling team), 3. místo Nataša Hnátková (AKRO cycling). V týmové soutěži Team Prestige Trophy Race se na medailových pozicích umístily: 1. místo Česká spořitelna – Accolade cycling, 2. místo Symbio+CE.Energy, 3. místo Erste Premier Petr Čech MTB. V kategorii Hobby týmů byly nejúspěšnější: 1. Big Shock 2. Rajec Trek 3. Skibikecentrum.cz hobby.

Kromě tradičních sponzorů, generálního partnera České spořitelny a hlavních partnerů, pojišťovny Kooperativa a společnosti ŠKODA AUTO, seriál přivítal do svých řad další nové partnery a dodavatele (SkiResort ČERNÁ HORA – PEC, ČD Cargo, Panzani), kteří svými službami a produkty obohatili tento projekt v roce 2018. Díky všem sponzorům byly areály závodů nabité užitečnými službami pro závodníky a všichni návštěvníci si mohli užívat bohatý doprovodný program po celý den.

Generálním mediálním partnerem KPŽ 2018 se opět stala Česká televize. Její kamery snímaly všechny letošní závody a na programu ČT Sport byly následně odvysílány vždy dvě ucelené reportáže z každé akce. Hlavními mediálními partnery byl Český rozhlas Radiožurnál a mediální skupina Mafra, které pravidelně po celou sezónu informovali své posluchače a čtenáře o akcích oblíbené série Kolo pro život.

Partneři seriálu Kolo pro život 2018

 

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé