Závody, bazík a zmrzka – to je Orlík

Autor

Přečtěte si reportáž z povedených závodů na kolech a pohodičky u vody na suprovém Orlíku!

Závody, bazík a zmrzka – to je Orlík

Čtyřka neboli čtvrtý díl Jétéčka se konala na místě horským kolům z Junior Trophy zaslíbeném. Kde jinde se závodí za krásného slunného počasí, uprostřed lesů, na krásně posečené travičce, ale i na lesním singlíčku s výhledem na přehradu? Neexistuje jiný závod Kola pro život, kde by tři metry od závodní tratě šplouchal luxusní bazén pro pozávodní osvěžení. Letošní rok navíc připadl termín Orlík Tour Kooperativy na Den dětí, takže všichni účastníci Junior Trophy navíc vyfásli lahodnou „zmrzku“. Lepší to už ani nemohlo být.

Všechny tyto přednosti orlické Juniorky lákají na závod nedaleko Příbrami nejen malé závodníky, ale také jejich výrobní linky. Někteří z dospělých doprovodů dokonce měli touhu zazávodit si na 900 metrů dlouhém okruhu společně se svými potomky. Pravidla jsou ale jasná, pořadatelé nekompromisní. Tatínka mezi kluky chtě nechtě vykázali ze startovní lajny. Taky aby ne, vždyť taťulda dokonce neměl ani přilbu!

Před hotelem Orlík vždycky vznikají krásné fotky. Navíc, když závodníci spolupracují, tak to jde samo. Stačí říct před startem, aby každý vedoucí jezdec nasadil katalogový úsměv. Bikeři Jétéčka prosby pořadatelů plní vždy na sto procent, a tak lídr nejstarší kategorie ukázal zubiska, jako kdyby točil reklamu na špičkovou zubní pastu do televize.  S úsměvem jde navíc všechno líp.

Také mezi nejmladšími závoďáky občas dojde k nečekané situaci, která může zhatit naděje. Jedna taková situace nastala právě na Orlíku před startem kategorie slečen 6 - 7 let. Závodnice byly připraveny na startovacím roštu, když se v první řadě bikerce číslo 6063 spustila z nosu červená. Mechanici tak museli střelhbitě vyrobit ucpávku do nosní dírky, protože bikerka kategoricky odmítla ze závodu odstoupit.

Nosní špunt vydržel jedno kolo a pak jej Amálka Wolfová „odfoukla“, aby její sání mohlo jet na plný pecky. Hned to bylo znát na výkonu a odvážná slečna nakonec přiletěla do cíle na třetím místě. V cíli dostala dřevěnou pamětní placku a už se těšila na vyhlášení, kde jí na krk pověsí i tu kovovou bronzovou.

Módní policie je všude, proto nemohla mít absenci ani na Vystrkově. Zvlášť, když se očekávala promenáda v plavkách. Místní bazén ale spíše přál všem otužilcům a těm, co měli plavky s kožíškem, a tak se inspektoři módy zaměřili na startovní pole. Nejvíce zaujala bikerka vezoucí číslo 6305 z kategorie dívek do 5 let. Ta klopila zatáčky se šibalským úsměvem, přestože jí nefungovala přední brzda.

Módní policie však ocenila především závodní obleček malé Terezky Šebestové, která si místo cyklistického dresu na sebe vzala pamparádní letní šatičky. Prý ještě svůj vlastní dresík nemá, ale tatínek jí ho nechá udělat. Do té doby pro ni není problém prohánět se po závodních trasách v krásných letních šatičkách.

Když se koukneme na elán holčiček a kluků v nejmladší kategorii Odrážedla, tak se o novou závodnickou krev rozhodně nemusíme bát. Na travičce někteří dokáží své stroje uvést do přímo pekelné rychlosti, zatímco jiní jedou takticky a vyčkávají mazaně na správný okamžik, kdy opravdu zaútočit. Podobný instinkt budoucího závoďáka přímo čišel z očí bikera číslo 6242. Žádné tmavé brýle, ale pořádný pohled lovce čekajícího na svoji kořist.

No aby néééé, když tím malým bombarďákem nebyl nikdo jiný než Jan Šimůnek, synek slavného otce, bývalého vynikajícího českého cyklokrosaře Radomíra Šimůnka mladšího. Ten zavítal na Orlík, aby jeho synek začal sbírat cenné zkušenosti.

A to je z báječného Orlíku všechno. Klasickým pohledem na majitele medailí jak z Junior Trophy, tak z ČD Cargo Junior Trophy Maratonu se s vámi na 14 dní loučíme. Uvidíme se  na dalším krásném místě v meandru řeky Ohře v  Karlových Varech.

Fotky ze závodů se už brzy objeví ve Fotogalerii na webu KPŽ.

 

Text a foto: Bohdana a Martin Půlpánovi

 

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé