Zažít Vysočina Arena Tour České spořitelny bylo nejvíc!

Autor

Reportáž z víkendové akce Kolo pro život v Novém Městě na Moravě.

Zažít Vysočina Arena Tour České spořitelny bylo nejvíc!

„Nové Město“…, musíš zažít „Nové Město“…kde kdo mluvil o tomto místě, jako by snad nikdy v životě nebyl jinde. A není divu. Jeden z nejkrásnějších českých sportovních areálů hostil o uplynulém víkendu již desátý podnik seriálu Kolo pro život 2018 a letos přilákal téměř 2300 účastníků. Za poslední roky si toto místo vydobylo ohlas nejen u nás, ale především ve světě, díky pořádání biatlonových závodů v zimním období či závodů světového poháru XCO.

Přitažlivost celého podniku pořadatelé zvýšili i drobnými úpravami de facto na všech závodních trasách. Doprovodný program začínal již v pátek, kdy byl zahájen 3. ročník cyklistického veletrhu Test & Expo 2018. Až do neděle si zde mohli zájemci vyzkoušet cyklistické novinky pro rok 2018/19. K zapůjčení a otestování tady byla elektrická kola, a to jak celoodpružená tak i klasické hardtaily. Zájemci si mohli půjčit i koloběžky, jiní vybírali nová zapletená kola nebo se schovali do přednáškového sálu, aby se dozvěděli o výhodách a technických parametrech světoznámé značky Shimano a dalších. Samozřejmostí byl i stánek se servisem kol vybavený profesionálním nářadím.

Nejnabitější bylo pochopitelně pole závodníků na hlavní trase B (55 km, ↑ 1.165 m). Ve chvíli, kdy spíkr Michal Berka do mikrofonu oznámil, že závod může odstartovat kdykoliv během následujících patnácti vteřin, se ve startovním koridoru pod tribunou tísnilo přes 700 borců a borkyň včetně pohádkově obsazené eliťácké lajny. Pravidelně přítomné kvarteto Spoříků doplnili například Filip Adel, Marek Rauchfuss, Michal Kaněra i letošní Obr Jan Jobánek. V davu panovala atmosféra s puncem očekávání. Startovní napětí pominulo teprve v okamžiku startovního výstřelu. Nadšenci, číhající na chvostu, berali výstřel jen informativně. Vždyť než se dá takováhle masa cyklistů do pohybu, uplyne i několik minut.

Diváci tradičně ukázali, jak obrovsky populární u nás cyklistika je a do prvních kilometrů vyprovázeli bikery nadšeným potleskem. Dokonce ani daleko od areálu fanoušci nenechali jezdce úplně vydechnout. Vražedné závodní nasazení hobíků dokázali ještě umocnit pomocí kravských zvonů a samozřejmě nadšeného popohánění „kousej, dávej…“

Závodníci si užili krásnou trasu, na které nechybělo nic, co má na MTB maratonu být: hravá stoupání, jízda v bahnitém lese i venku po polní cestách, šotolinové sjezdy s kutálejícími se kameny, technické kořenové pasáže, svezli se i milovníci asfaltu. Vedle úzkých pěšin se jelo i po širších, kde se dalo předjíždět. Všem se ale nejvíce zajídaly právě kořenové radovánky, jejichž překonání vyžadovalo jistou dávku umu a techniky. Bohužel se závod, více než kdy jindy, neobešel bez defektů. Smolařů s píchlou duší, prořízlým pláštěm, ba dokonce urvanou přehazovačkou bylo hned od úvodu k vidění požehnaně. Avizované ochlazení s nočním deštěm půdu akorát vzorně pokropilo, během dne už ale ručička teploměru stoupala zpět na letošní obvyklé hodnoty a slunce přestalo hřát až po svém západu.

Závěrečné metry před cílovou bránou se nesly ve znamení spurtů. Povzbuzující fanoušci mohli na vlastní oči vidět repete loňského strhujícího finiše mezi Matoušem Ulmanem (Česká spořitelna – Accolade) a Martinem Stoškem (Symbio+CE.Energy). Zřejmě až fotofiniš stoprocentně potvrdil, že posledně jmenovaný byl nakonec rychlejší a po vleklém zranění, které si paradoxně přivodil právě tady na květnovém „svěťáku“ si připsal letošní premiérové vítězství v seriálu. Nejrychlejší ženou v cíli byla stále neporažená Jana Pichlíková (ERSTE Premier Petr Čech Sport).

V pravé poledne se na trasu C (33 km, ↑ 776 m) vydala další pětistovka cyklistů, kteří pronásledovali kolegy z Béčka směrem na Vlachovice, Tři Studně a dále do srdce Žďárských vrchů. Vynechali pouze osmičku kolem Žákovy hory a Devíti skal, užili si nové úseky po lukách nedaleko Samotína, aby se pak Medlovským údolím vrátili do cíle.

Sobotní večer vygradoval partnerským závodem KPŽ - prologemGravel Blinduro Vysočina. Na čtyřkilometrovém hravém okruhu v okolí Arény poměřilo své sprinterské dovednosti přes 70 zájemců. Ještě předtím si mohli u stánku KonaCZ vyzkoušet disciplínu zvanou Bunny Hop Battle aneb jak vysoko vytáhneš svůj štěrkolet.

Nedělní ráno už patřilo samotnému (ne)závodu určeného právě pro kola typu „gravel bike“ či cyklokrosová kola. Povoleno bylo použít i kolo horské, výsledky se však do celkového pořadí nezapočítávaly. Na hlavním pódiu nejprve proběhla instruktáž a výklad trati. Ze zhruba padesátikilometrového okruhu čekala závodníky asi třetina rychlostních zkoušek (RZ = erzety) po asfaltu, polních cestách i kořenových trailech. Transfery mezi jednotlivými měřenými úseky si mohl každý užívat po svém. Někdo do toho i tak šlápnul, někdo se kochal krásným okolím a u toho klábosil s kamarády, aby pošetřil síly na další erzetu. Stejně jako v prologu se s tím nejlépe popral Jiří Fikejz (Rock Machine - Cyklomax Team), který loňského vítěze Martina Hamana udolal o pouhých pět setin sekundy. Gratulujeme!

Ve stejný nedělní čas startovalo i ČT Déčko Junior Trophy. Na netypické trati plné záludných přírodních překážek svedly děti tuhý boj o umístění. Pokud už tak neučinily v sobotu v rámci ČD Cargo Junior Trophy Marathonu či Trasy D, mohly si za odměnu za své výkony vyšlápnout spolu s rodiči a dalšími pohodáři na repete Fitness jízdy. Trasa D nabídla 20 km (s možností kratší varianty na 12 km) a vedla většinou po lesních pěšinách až na hřeben nad Vlachovicemi a zpátky dolů po stezkách do Cyklo Arény Vysočina. Kromě klasického závodu ČT :D Junior Trophy se děti ve věku od 6 do 13 let mohly zapojit do Mistrovství, které se skládalo ze dvou disciplín: Klasického závodu Junior Trophy a Junior Trophy Downhillu.

Za jedinečnou atmosféru celého víkendu patří velké díky všem účastníkům akce. Bez nich by se závody nemohl uskutečnit. Na svůj příděl adrenalinu si tu přišli dospěláci, eliťáci, ale samozřejmě i naši malí minibajkeři. Potlesk zaslouží určitě i pořadatelé Vysočina Arena Tour České spořitelny, organizátoři z Petr Čech Sport a.s., všichni věrní partneři v čele s Českou spořitelnou a pohostinná Vysočina Arena, kde je bikerům tak dobře.

 

Text: David Barták
Foto: Miloš Lubas

 

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé