Zážitkový Birell segment na přehradě

Autor

Z Labské přehrady se naskytne závodníkům i fandícím divákům krásný výhled na Špindlerův Mlýn, vodní plochu a vrcholky Krkonoš – zážitek, na který určitě nezapomenete!

Zážitkový Birell segment na přehradě

Na trasách sobotního závodu Vrchlabí – Špindl Tour ŠKODA AUTO (22. 6. 2019) se nachází nespočet míst, která by si zasloužila nálepku „zážitkový Birell segment“. Nakonec ale prestižní označení získal průjezd přes Labskou přehradu. Užijte si úžasný výhled na masu vody z unikátní stavby, nechte se pohladit příjemným zavanutím z hlubin nebo sem přijďte fandit cyklistům a pořídit si unikátní fotografie! 

Labská přehrada je od pramene řeky Labe první údolní vodní nádrží. Nachází se v nadmořské výšce 694 m.n.m a je bezesporu velmi impozantním vodním dílem při vjezdu do Špindlerova Mlýna. Přehrada se stavěla z důvodu katastrofálních povodní v roce 1897, které způsobily obrovské škody v celém údolí Labe. Nádrž byla vybudována v letech 1910 - 1914 a od té doby bezpečně chrání při vytrvalých deštích i prudkém tání sněhu a reguluje průtok řeky Labe. 

Její plocha je 40 hektarů a délka kolem jednoho kilometru. Oblouková zděná hráz je vysoká 41 m, dlouhá 154 m a na šířku měří 55 m. Zajímavostí je emblém ve stěně hráze u výtoku s iniciálami RČ (Republiky Československé), který nahradil několik let po převratu v roce 1926 iniciály panovníka Františka Josefa. V 80. letech byl přes přehradní zátoku vybudován 120 metrů dlouhý silniční most s nejvyšším pilířem vysokým 30 m. Od roku 1994 pracuje v hrázi také malá vodní elektrárna.

V posledních letech prošla přehrada velkou rekonstrukcí, hlavně její povrchová část. U hráze hned vedle silnice se nachází parkoviště, odkud vede po protějším břehu do Špindlerova Mlýna značená turistická cesta lesem, pro pěší i cyklisty. 

Návštěva Labské přehrady ve Špindlerově Mlýně je proto určitě zajímavým zážitkem jak pro samotné účastníky závodu, tak pro dospělé fanoušky a děti.

Ani na krkonošské trase Kola pro život nebude chybět nový Active Tour segment – hezké místo na trati. Jeho umístění ale tentokrát neprozradíme, trochu pozitivního překvapení nikdy neuškodí :)

 

 

 Foto: Miloš Lubas

 

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Lesy ČR
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria Tourism
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiCNC
Impuls
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS
Marketingový partnerSport Invest