Zimní sporty pro cyklisty

Autor

Zimní počasí není k cyklistice zrovna přívětivé, nikomu z nás se během tohoto období nechce trávit v sedle kola tolik času jako v létě, naštěstí se dá využít k udržení formy řada jiných sportů. Které slouží jako nejlepší kompenzace cyklistiky?

Zimní sporty pro cyklisty

Běžecké lyžování

Běžecké lyžování se těší v České republice velké oblibě, téměř ve všech pohořích u nás máme možnost využít strojově upravované trasy. Jedná se o velice komplexní sport, během kterého snadněji než při jiných formách pohybu absolvujete dlouhý trénink vhodný pro přípravu na cyklistickou sezonu. Kompletní článek zabývající se běžeckým lyžováním naleznete zde.

Běh

Běhání většinou nepatří mezi oblíbené sporty mezi cyklisty, jelikož spočívá v dynamickém odrazu, zatímco cyklistika v plynulém šlapání. Přestože se během závodní sezony nedoporučuje tyto dva sporty příliš kombinovat, v zimním období se dají různé formy běhu využít jako tréninkový doplněk. Kouzlo tohoto sportu je mimo jiné v jeho jednoduchosti. Běhat lze téměř všude, a kromě bot k tomu skoro nic nepotřebujete. Výhodou je také snadná modifikace a variabilita běžeckého tréninku. Jestli se chcete o běhu dozvědět více, klikněte zde.

Bruslení a hokej

Na bruslích nejen rozvíjíte sílu dolních končetin, ale zároveň pracujete na své koordinaci pohybu a posilujete svaly stabilizační soustavy. To samé, byť ve výrazně vyšší míře, platí i o hokeji, který se dá využít jako velice intenzivní trénink.

Sjezdové lyžování a skialpinismus

Sjezdové lyžování představuje kvalitní trénink se zaměřením především na sílu vašich nohou a stabilizačních svalů, a zároveň koncentraci a reakční rychlost. Při celodenním lyžování výrazně podpoříte schopnost svalů snášet několikahodinovou zátěž, což je při závodech na horských kolech potřeba. V případě skialpinismu obohatíte svůj trénink ještě o aerobní složku.

Plavání

Plavání je jedním z nejkomplexnějších sportů, jehož přednost spočívá v šetrnosti k vašemu tělu – nijak nezatěžuje klouby a riziko úrazu je při plavání naprosto minimální. Během plavání pracujete na tréninku vašeho srdce, plic, svalů i mozku.

Indoor lezení a bouldering

Dalším velice komplexním sportem, který se dá použít jako doplněk téměř k čemukoliv, je lezení. Na stěně rozhodně nedoženete kondici, ale posílíte svaly, o kterých do té doby nebude ani tušit, že je máte.

Vyzkoušejte jiné formy cyklistiky

Pokud nechcete ztratit kontakt s kolem, vyzkoušejte jiné formy cyklistiky, než na kterou se během roku specializujete. Asi nejvhodnější substituci venkovního tréninku nabízí možnost cyklistických trenažérů, na kterých se můžete nechat vést zvoleným tréninkovým programem a postupně se připravit na sezonu.  Zábavnou alternativou jsou lekce spinningu, při kterých většinou nejde o systematickou přípravu, ale spíše o udržení kondice – a třeba v sále potkáte nové parťáky na léto. Pokud byste v zimě hledali možnosti intenzivního tréninku v maximální zátěži, zkuste cyklokros, během kterého si nejen solidně zatrénujete, ale na hravých a technických okruzích zlepšíte svoji schopnost ovládat kolo. Jestli vás zaujala možnost tréninku na chytrém trenažeru, mrkněte sem.

 

Trénink v zimě? Sestavte si tréninkový plán, zkuste cyklokemp v zahraničí
Autor

Martin na bílém koni sice dnes nepřijel, ale počasí krátících se dnů přináší mrznoucí mlhy, deště a vítr. Čím více se blíží zimní měsíce, tím horší jsou podmínky pro jízdu v sedle kola. Jaké jsou možnosti k prodloužení cyklistické sezony? A jak ideálně trénovat v zimě?

Pokračovat ve čtení

Šimon Souček

Autor Šimon Souček

Milovanou házenou vyměnil za kolo, nyní se pravidelně účastní závodů Kolo pro život. Jeho aktivní zájem o sport ho zavedl ke studiu na UK FTVS.

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé