Známe mistry a mistryně ČT Déčko Junior Trophy 2018

Autor

Dětských závodů ČT Déčko Junior Trophy na Vysočině se zúčastnilo 400 malých bikerů a bikerek. Všichni si pohostinnou Vysočinu s nádhernými trasami skvěle užili.

Známe mistry a mistryně ČT Déčko Junior Trophy 2018

Ten, kdo si myslel, že po těžkém závodě JT na Zadově už nemůže přijít nic obtížnějšího, tak ten se šeredně spletl. Desátý díl dětského seriálu totiž zavítal do české mekky MTB, kterou je Nové Město na Moravě  - dějiště Světových pohárů horských kol. A právě tady na místě, kde před pár měsíci jezdily ty největší hvězdy horských kol, si to v neděli v rámci Mistrovství ČT Déčko Junior Trophy rozdaly o krásné poháry všechny malé hvězdy Jétéčka.

Trať mistrovského závodu byla obzvlášť výživná a dokonale prověřila fyzičku a jezdecký um všem závodníků. Každá kategorie měla jinak obtížnou variantu a pouze dvě nejstarší čekal výjezd až na samý vrchol prudkého kopce, kam snad i ptáci chodí pěšky. Kromě stoupání museli jezdci zvládnout také kořenové pasáže a hlasité povzbuzování přítomných diváků. Mnozí fanoušci uznale pokyvovali, že takhle těžkou trať nemají ani dospěláci. Všechny závodící děti zaslouží patřičně velký obdiv za to, jak se dokázaly porvat s náročností tratě.

Stavitelé JT do tratě zakomponovali i sekci AC-DC, která je jednou z technických úseků právě při Světových pohárech. Malým závodníkům se právě tato část líbila ze všeho nejvíce a ti mladší dokonce chodili s prosíkem, jestli by v závodě nemohli jet taky tuhle slavnou a technicky náročnou část. Ta však s ohledem na bezpečnost byla určena pro dvě nejstarší kategorie. Ostatně ti nejstarší bikeři berou závodění opravdu vážně se vším všudy, a to včetně barevného sladění.  Pokud máš mít na těle něco zatejpováno, tak to musí být ve stejném odstínu jako je tvůj bidon. Jinak nejsi správnej biker!

Pravda je, že pohled na některé bikery či bikerky, jak hravě projíždějí AC-DC jako by to nic nebylo, přímo lahodil očím všech přihlížejících. Dneska už nikoho nepřekvapí, že jezdci Junior Trophy sedlají podobě lehké a pekelně drahé stroje jako závodníci Světového poháru. Je to tedy o tom, jak máš dobré a drahé kolo? Nikoliv!!! Jako důkaz může posloužit třeba závodnice číslo 6700, která projížděla AC-DC na obyčejném trekingovém kole!!! Tou odvážnou závodnicí je Žaneta Neradová. Dobře Ty!

Závod ve Vysočina Areně na veleobtížné trati přinesl také spousty krásných momentů. Závoďáci se o své pozice rvali jako lvi. Předjíždět se dalo po celé trati s výjimkou zmíněného AC-DC. K vidění bylo i několik spurtů přímo v cíli. Jeden takový proběhl mezi dvěma slečnami ze stejného mančaftu. Barča Rajnochová, vítězka posledního závodu na Zadově, celý závod jela na jedničce a jako klíště si s sebou vezla Anetu Dlouhou. Holky všem soupeřkám značně ujely a bylo jasné, že o umístění na prvních dvou místech se rozhodne až v cílové rovince. Nakonec mělo více sil ve spurtu klíště, tedy Aneta, která Barču šmikla pár metříků před cílem. Žádná týmová taktika, ale pořádný boj. A tak to má být.

I mladší kategorie si závodění užívaly na sto procent, hlavně když svištěly po místním singltreku lesíčkem dolů. Když zatáčka střídá zatáčku, tak musí být každý pilot pořád ve střehu a pekelně soustředěný, aby nevyjel z trati. A když občas zatáčka vynáší, nezbývá než otevřít ústa a s pořádným pokřikem si pomoci zvládnout ji, jako to dělala Magdalénka od Adamů.

Přechod z jedné kategorie do té starší nedělá závodníkům problém. Tedy až na ty, kteří ještě díky nízkému věku mohou kombinovat jak závodění na odrážedlech, tak v nejmladší šlapátkové kategorii. Zamotanou hlavu, na čem vlastně jede a jaký způsob má zvolit, měl například Benjamin Hrach. Ten v závodě kluků do pěti let úplně zapomněl, že má pod sebou šlapací kolo a celou cílovou rovinkou si střihnul stylem odrážedla. Pro někoho jsou pedály na kole vlastně zcela zbytečné :).

Desátý díl Junior Trophy se konal také jako jedna ze součástí  Mistrovstvím ČT :D JT. Vítěze mistrovství určil až součet bodů po odjetí dvou disciplín. Tou první bylo klasické Jétečko a tou druhou byl downhill. Díky tomu si poprvé v historii Junior Trophy mohli mladí jezdci vyzkoušet, jaké to je, řítit se z kopce. V měřeném úseku mohli jet na plný plyn, protože jim startovní intervaly garantovaly, že jsou na trati sami. Sjezdová trať byla pro všechny kategorie stejná, ale časy jednotlivých závodníků se značně lišily. Kdo chtěl vyhrát pohár a mistrovský dres, musel nejen dobře zajet v závodě Junior Trophy, ale rovněž dokázat, že se nebojí jet rychle z kopce dolů.

A to jsou oni. Ti nejrychlejší z NMNM a zároveň i mistři letošního ročníku ČT Déčko Junior Trophy se svými poháry a mistrovskými tričky. Ať žijí letošní mistři a mistryně!!!

I když byl desátý díl Junior Trophy bodově více ohodnocen, pořád není nic v celkovém pořadí rozhodnuto. Další bodíky si mohou závodníci vybojovat už tuto sobotu 18. 8., který se pojede v Chrudimi v rámci jedenáctého dílu letošního seriálu KPŽ – Manitou Železné hory České spořitelny.

Tak přijeďte, těšíme se na vás na parádní trase upravené z bývalé bikrosové dráhy.

 

Text a foto: Martin a Bohdana Půlpánovi

 

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé