Jízda do kopce: Zaměřte se na techniku i dýchání

Autor
Jízda do kopce: Zaměřte se na techniku i dýchání

Je jasné, že každý nemůže mít postavu vrchaře a hmotnost, s níž se každý vrchol stane jen pomyslným bezvýznamným bodem na mapě. Nabízíme recept, jak se s „horizonty“ na vašich výpravách vypořádat se ctí.

Nestresujte se stoupáními

Mnohdy se cyklisté podvědomě děsí stoupání už stovky metrů před příjezdem k úpatí kopce. Negativní myšlenky charakteru "kolik sil vám stoupání vezme" či "bude to dvacet minut bolesti" na energii nepřidají nikomu. Mnohem efektivnější je nastavení pozitivním směrem. Snažte se mít v hlavě přínosy, které pro vás zdolání každého kopce do budoucna přinese a jak moc zlepší vaši fyzickou výkonnost.

 

Správně dýchejte

Před stoupáním se snažte uvolnit. Při příjezdu na úpatí kopce se několikrát zhluboka nadechněte, protože čím hlubší dýchání, tím více kyslíku v těle. Ruce mějte lehce uvolněné, aby působily jako pomyslné „tlumiče“ případných nárazů. Čím více budete schopni držet vzpřímenou pozici, tím hlubší bude vaše dýchání a zvýší vaši aerobní kapacitu.

Pokud používáte sporttester, zásadně se vyhněte tzv. červené zóně. Pokud od úvodních metrů nasadíte zběsilé tempo, zadýcháte se a brzy začnou vaše nohy vadnout. Pokud jezdíte jen podle pocitu, snadno podle intenzity dýchání, hloubky dýchání a pálení nohou poznáte, zda jste tempo přepálili.

Jedete-li ve vyrovnané skupině a v úvodních metrech kopce se od vás kolegové či kolegyně oddělí, nepanikařte a držte tempo. Velmi pravděpodobně v druhé části stoupání zaplatí za přehnaný nástup, zatímco vy budete v pohodě.

Technika jízdy

Zatímco pro jednoho jsou skutečnou výzvou vrcholy, které zdolávají profesionálové při Tour de France či při maratónských bikových soutěžích v Alpách, pro druhého může jít o stoupání v kterékoliv zapadlé vísce v tuzemsku. Pokoření každého z kopců má však společný základ v podobě technické stránky jízdy a správného řazení. Pod každým kopcem si podřaďte. V případě delších a prudkých kopců se nebojte použít lehčí převodník. Čím těžší převod budete mít, tím rychleji vaše svaly zaplaví laktát, dojde k únavě a jízda bude způsobovat bolest.

Pokud vás čeká delší stoupání, snažte se zůstat v sedle s vyšší kadencí. Pokud nemáte kolo vybavené nejmodernějšími vychytávkami, snadno si spočítáte, kolikrát za minutu pedály otočíte. Jako optimální se uvádí kadence mezi sedmdesáti a osmdesáti otáčkami za minutu.

Zcela jednoduše lze pak tempo určit tak, abyste zvládali pravidelně dýchat a šlapání do pedálů bylo ve vašem podání "čisté a kulaté", tedy žádné trhavé pohyby. Čím agresivnější jízdu volíte, tím více zatěžujete svaly, šlachy a kolenní klouby, což je nežádoucí.

Doplňujte energii

Pokud zdoláváte prudké stoupání dlouhé pár desítek metrů, je daný bod bezpředmětný. Jestliže však bojujete s kopcem dlouhým několik set metrů nebo dokonce několik kilometrů, dochází k obrovským ztrátám glykogenu a tekutin. Tudíž mějte na paměti, že je důležité nepodcenit pitný režim a doplňování energie. Na správné stravování je vhodné myslet už v předstihu před nájezdem do kopce, aby žaludek měl čas potraviny zpracovat.

Trénujte kopce

Bez pravidelného tréninku se při jízdě v kopcích nezlepšíte. Nemá smysl se stoupáním vyhýbat. Čím více kilometrů v kopcích, tím budou vaše nohy reagovat lépe, snadněji budete umět najít rytmus a budete schopni určit pomyslnou červenou zónu, která je pro rekreační sport nežádoucí.

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Lesy ČR
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria Tourism
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiCNC
Impuls
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS
Marketingový partnerSport Invest