Pestrost, čerstvost a pravidelnost jsou základem zdravé stravy

Autor

Zdravá strava! Téma, které přijde na přetřes velice často v každé rodině. Správné stravovací návyky by měly být základem každého člověka, ať už se zaměřuje na sport či nikoliv. Příjmem vhodných potravin eliminuje rizika vyplývající z nevhodného jídla a špatných návyků. Jaká jsou obecná pravidla?

Pestrost, čerstvost a pravidelnost jsou základem zdravé stravy

Nesoutěžní trasy

Trasy pro rodiny, seniory, pohodáře a začátečníky

Trasa D – Family jízda: délka 13–25 km

Trasa D na akcích Kolo pro život, které se také říká Family jízda, je nesoutěžní jízda pro zábavu v nenáročném terénu. Nezávodní vyjížďka na zajištěné trati, s veškerým komfortem jako na delších trasách seriálu, nabízí možnost ideálně stráveného časurodinám s dětmi, ale také všem cyklistům pohodářům, sportovcům starších ročníků, začínajícím jezdcům, rodičům s dítětem v cyklistickém kočárku a sedačce nebo bikerům na trekových kolech. Na tuto trať můžete vyjet také na elektrokole. Patronem Family jízdy jsou LESY ČR.

Základem by měla být správná strava, kvalitní spánek a pohyb. Potraviny, které konzumujeme, zásadně ovlivňují naši energii i náladu. Mimo sportovní aktivitu omezte nadměrný přísun cukru a soli. Vyhněte se polotovarům a průmyslovým potravinám. Důraz je třeba klást na pestrost, čerstvost a vyváženost. Pro tělo člověka jsou nezbytné sacharidy, tuky a bílkoviny. Žádná z těchto složek by neměla být z jídelníčku vyřazena.

Pokud se chcete dostat do kondice, je mimořádně důležité vědět, jakým jídlům se vyhnout před i po sportovní aktivitě. Pokud budete konzumovat nevhodné pokrmy, vynaložené úsilí přijde vniveč.

Správné časování je základem

Doporučovaným ideálem nejen při sportovním zatížení je dopřát si jídlo pětkrát denně každé tři hodiny, přičemž jednotlivé pokrmy by měly být nutričně vyvážené. Čím častěji budete jíst, tím více bude v „pohybu“ váš metabolismus, což je pro tělo prospěšné. Naopak těžká jídla a velké porce představují zátěž pro stravovací systém.

Zásadní chybou je vynechávat z jídelníčku snídani. Pokud tělu nedopřejete po ránu patřičný přísun energie, zle se vám to vymstí. Velkým nešvarem je rovněž špatně zvolené a načasované jídlo před sportovním výkonem. Dopřát si svíčkovou nebo vepřovou a zalít ji pivem nebude při vidině jízdy na kole či jakékoliv další sportovní aktivity nejlepší stravovací návyk. Pokud si budete dopřávat zdravé suroviny, tělo uspoří spoustu energie, které by jinak vynaložilo na trávení, a tak budete mít mnohem více sil na sportovní výkony.

 

ČD Cargo Junior Trophy Marathon

Pro děti ve věku 8 až 16 let jsou na vybraných akcích připraveny trasy dětských maratonů: ČD Cargo Junior Trophy Marathon. Trasy kopírují tratě atraktivních nezávodních vyjížděk trasy D – Family jízdy a čekají na vás na vybraných akcích KPŽ. Vždy na nich myslíme na bezpečnost mladých závodníků. Trasy v délce 15–20 km jsou pestré, plné zajímavých míst a výhledů do přírody, střídají se na nich různé povrchy a nechybí dobře vybavená občerstvovací stanice. 

Pokud si rodič přikoupí startovné na Family jízdu, má možnost jet s dětmi na trasu D jako doprovod (nechá si číslo označit kolečkem doprovod). Stává se z něho zároveň  mechanik, fanda a rádce v jednom. Tito závodníci se řadí do prvního koridoru, do druhého doprovod. Do třetího pak účastníci Family jízdy.

Rodinná pohoda na Family jízdě

Děti, které nechtějí závodit, se po stejných trasách mohou projet v nezávodním tempu spolu s rodiči v rámci nesoutěžní pohodové Family jízdy. Pokud startují zároveň na dětských závodech, mají startovné zdarma.

Stejně tak mějte na paměti, že je třeba doplnit energii po sportu. Mnozí hobby sportovci totiž po zátěži nejedí vůbec, nebo pozdě a ještě špatně. Když nedoplníte v těle „pohonné hmoty“ po cvičení, jen složitě bude docházet k obnově svalové hmoty.

Ve vyváženém poměru by měly být sacharidy a bílkoviny. Pro nejrychlejší doplnění energie po cvičení jsou vhodné vločky, vejce, ořechy. Nezaměřujte se jen na příjem proteinů, dopřejte tělu i sacharidy. Na druhou stranu fakt, že sportujete, není poukázkou na konzumaci čehokoliv bez rozmýšlení.

A v neposlední řadě mějte na paměti pitný režim. Jednoznačně nejúčinnějším prostředkem z hlediska hydratace je voda. Je sice fajn dopřát si po jakémkoliv sportovní výkonu pivo, ale asi je nezpochybnitelné, že pěnivý mok těžko zastoupí čerstvý zeleninový či ovocný shake.

A věřte, že zdravá strava není časově náročná. Zeleninový salát kupříkladu s některým z tvarohových sýrů zvládne každý připravit za pár minut. Stejně tak třeba ovesnou kaši.

 

Tři základní složky potravy

Sacharidy (cukry)

Nejrychleji využitelný zdroj energie. Měly by pokrývat maximálně 50 procent celkové denní energie. Vhodnými cukry jsou syrové ovoce, zelenina, luštěniny, semena, celozrnné potraviny. Nevhodnými naopak slazené nápoje, ovocné džusy, bílý chléb, sušenky, cukrovinky, čokoláda.

Tuky (lipidy)

Existují nasycené a nenasycené. Nasycené tuky by neměly výrazně přesahovat jednu třetinu z energetické hodnoty všech přijímaných tuků. Je absolutní mýtus, že člověk by se nasyceným tukům měl zcela vyhýbat. Zejména z nasycených tuků jsou totiž tvořeny v našem těle hormony, jako jsou například leptin, adiponektin a jiné, které významně ovlivňují sportovní výkon vlivem energetického metabolismu. Patří sem plněné zákusy, sladké polevy, uzeniny, paštiky, trvanlivé salámy, prorostlé maso. Mezi nenasycené řadíme kupříkladu avokádo, ořechy, kvalitní rostlinné oleje, ryby jako kupříkladu makrela.

Proteiny (bílkoviny)

Jsou základem lidského těla. Mají klíčový význam pro budování svalstva i redukci hmotnosti. Dělí se na živočišné a rostlinné. Do první kategorie patří maso krůtí, kuřecí, hovězí (i sušené), ryby, vejce, neochucený bílý tvaroh, bílý jogurt, sýr cottage, kefír čí nízkotučné tuhé sýry či olomoucké tvarůžky. Za rostlinné bílkoviny označujeme sóju, pohanku, fazole, brokolici, čočku, kapustu, hrášek, quinou, ořechy a semena.

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Lesy ČR
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria Tourism
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiCNC
Impuls
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS
Marketingový partnerSport Invest