Pitný režim cyklisty: čistá voda nebo sportovní nápoje?

Autor

Hendiam explace ribus, aspisque nullandis as rehento que sunt, ullor aut exceate pliqui quodiat omnimus.Officia sectatios eicia dolorporem hicatem earum faccuptur.

Hendiam explace ribus, aspisque nullandis as rehento que sunt, ullor aut exceate pliqui quodiat omnimus.Officia sectatios eicia dolorporem hicatem earum faccuptur.

Hendiam explace ribus, aspisque nullandis as rehento que sunt, ullor aut exceate pliqui quodiat omnimus.Officia sectatios eicia dolorporem hicatem earum faccuptur.

Pitný režim cyklisty: čistá voda nebo sportovní nápoje?

Základní pravidlo hovoří o konzumaci litru až dvou vody při běžné denní zátěži. Pokud se pustíte do sportovní aktivity, měli byste dávku navýšit o 0,4 až 0,8 litru za každou hodinu pohybu. Na horní hranici se snadno dostanete v okamžiku, kdy jsou venkovní teploty vysoké.Mějte na paměti, že ztráta tekutin může vést k vážným potížím.

Ztráta tekutin je nebezpečná

Je paradox, že při mimořádně intenzivní jízdě či abnormální sportovní zátěži může tělo ztratit vlivem únavy a tepla jeden a půl až dva litry tekutin. Přitom ale mnohdy není schopné přijmout více než litr. U vytrvalostních sportů dokonce můžete ztratit až čtyři procenta tělesné hmotnosti. Překročení této hranice může znamenat nežádoucí trable.

 

Stejně tak se můžete dostat do potíží, pokud tělu dopřejete přehnaně velkou porci tekutin a krev se příliš zředí, což sníží koncentraci sodíku. Jde o velmi vzácný úkaz, nicméně i takové situace lékaři evidují. Proto pitný režim nepodceňujte!

Hodinová aktivita? Stačí voda

Pokud se chystáte na maximálně hodinový trénink, bude vám stačit voda. Jestliže je ale v denním plánu intenzivnější příprava, je třeba myslet na vše už v hodinách předcházejících zvýšeným příjmem tekutin. A ihned po tréninku doplnit bílkoviny i sacharidy, ať už formou potravin nebo tekutin v podobě regeneračních koktejlů (více tipů na regeneraci po sportování).

Doporučenou dávkou při tréninku trvajícím 60 až 180 minut je třicet až šedesát gramů sacharidů obsažených v tekutinách zkonzumovaných během jedné hodiny vyjížďky.Jestliže se chystáte na jízdu překračující tři hodiny, měl by být objem sacharidů v tekutinách určených na jednu hodinu tréninku devadesát gramů.

 

Sportovní nápoje pomohou při náročném tréninku 

Výhodou komerčně dostupných sportovních nápojů je ideální mix, který tělu rychle poskytne nejdůležitější uhlohydráty a elektrolyty. Pokud je trénink ve vysoké intenzitě či nadměrné teplotě, je vhodnější doplňovat sacharidy v tekuté formě než v pevné. Důvod je prostý: nápoj projde žaludkem mnohem rychleji přes tenké střevo do krevního řečiště.

Mnoho sportovců preferuje v případě intenzivnějšího tréninku gely. Pokud se chystáte podobnou alternativu vyzkoušet, dobře si nastudujte použití daného prostředku, neboť snadno můžete dopřát tělu příliš mnoho energie v jediné dávce, místo rozložení na několik malých porcí.

Většina ze směsí distribuovaných dnešními výrobci je doplněna o vitaminy, stimulant v podobě kofeinu a obohacena o L-karnitin. Z důvodů chuti obsahují nejprodávanější doplňky jen minimum soli. Nicméně stejně jako je sůl zásadní pro život, je klíčová i pro sport. Tudíž nápoje by měly obsahovat dva až tři gramy soli na litr, abyste zajistili optimální výkon.

Pozor na energetické nápoje

Za naprosto nevhodné je označeno použití coly či energetických drinků. Obsahují příliš vysoké procento sacharidů. Ovšem z hlediska jednorázového stimulačního procesu může s ohledem na vysoké zastoupení kofeinu a taurinu jít o vhodný doplněk třeba při zastávce na oběd nebo po skončení tréninku.

Stejně jako u správného stravování při sportu, i v případě doplňování tekutin platí zásada poslouchat vlastní tělo. Při snaze o dlouhodobější trénink představuje i příprava nápojů svým způsobem trénink a vyladění, co bez problémů snesete, a kdy se naopak dostavují žaludeční potíže. Nepřiměřené použití gelů či isotonických nápojů může způsobit nežádoucí trable.

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé