Příprava na jarní cyklistické závody v teple?

Autor

Kvalitní a poctivý trénink, to je věc, kterou nesmí podcenit žádný cyklista. Dobře se připravit a zapracovat na vylepšení fyzické kondice ještě před prvním šlápnutím do pedálů, to je základ pro úspěšné zvládnutí celé cyklistické sezony. Jak na to? Možností je víc než dost – od „suché“ přípravy bez kola v posilovně či v domácím prostředí až po přípravu na kole, ať už v zimě, nebo v teple. Prostě na dobré kondici je důležité pracovat celý rok.

Příprava na jarní cyklistické závody v teple?

Příprava na novou sezónu začíná již v prosinci

Bikeři, kteří na kole závodí s konkrétním cílem, si mnoho odpočinku po sezóně nedopřávají. Zimní přípravu startují již v prosinci, kdy celkově zpevňují tělo a protahují zkrácené svaly, navštěvují posilovnu, běhají na běžkách, počítají bazény a přidávají hodiny na spinningu v rozumných intenzitách. Kvalitní cyklooblečení a pevná vůle navíc umožňují jezdit na kole i při teplotách do pěti stupňů pod nulou, takže o skalní bikery absolvující cestu do práce na kole nebo brázdící vymrzlé cyklostezky není nouze, obzvlášť v posledních letech, kdy jsou u nás zimy poměrně mírné. Každý se zkrátka chystá na jarní závody po svém.

Příprava v teple – pro výkonnostní cyklisty nutnost

Pro cyklisty, kteří to myslí s kolem opravdu vážně, je v posledních letech téměř samozřejmostí zimní nebo jarní výjezd do tepla. Asi vás také zajímá, jestli má pobyt v teplých krajích opravdu tak pozitivní vliv na výkonnost závodníků, jak se tvrdí.

U profesionálních a výkonnostních cyklistů dáváme zimnímu soustředění jasnou zelenou. Výhodou je především časné zahájení závodní sezóny a možnost pracovat dlouhodoběji ve vysokých intenzitách v období, kdy panuje v našich klimatických podmínkách ještě poměrně chladno, den je krátký a sníh občas padá nejen na horách, ale i na silnicích. Pokud chcete držet krok s ostatními, určitě vyrazte – buď sami, nebo ještě lépe se skupinou dalších stejně orientovaných a motivovaných cyklistů. Posune vás to ještě více kupředu. Na cyklistických kempech máte navíc zajištěn veškerý komfort a vše připraveno pro co nejkvalitnější trénink i následnou regeneraci.

Jarní soustředění hobíkům zlepší výkonnost a prospěje psychice

U hobby cyklistů už odpověď na to, zda si zpestřit studené měsíce v teple u moře, není tak jednoznačná. Ti cyklisté, kteří mají fyzicky náročné či psychicky vyčerpávající povolání, toho v českých podmínkách v únoru a březnu stejně nebudou schopni kromě víkendů moc natrénovat. U nich proto vidíme soustředění v teplejší destinaci jako užitečné po stránce výkonnostní (jsou zde schopni trénovat opakovaně několik hodin denně) a po stránce psychické (nemusí a naštěstí ani nemohou na soustředění řešit pracovní problémy, „vyčistí“ si zde hlavu a ještě najezdí kvalitní kilometry).

Ovšem jsou mezi nimi tací, kteří nemají problém trénovat tři až čtyři hodiny denně při práci. Při dobré dlouhodobé předpovědi počasí dokážou absolvovat kvalitní porci tréninků v březnu i v domácích podmínkách. Ušetří peníze a nemusí řešit cestování, časový posun ani klimatický šok po návratu…

Předzávodní příprava v teple by měla trvat 10 až 14 dní

Každopádně jarní tréninkové výjezdy či organizované kempy bývají pro většinu cyklistů vyvrcholením celkové předzávodní přípravy. Ideální tréninková délka je deset až čtrnáct dnů, během kterých máte možnost trénovat bez toho, že byste se museli bát přetrénování. Vrátit byste se měli unavení, ale ne přetrénovaní. Určitě je vhodné vrátit se domů nejpozději 14 dní před prvním startem v sezóně, aby si tělo stačilo odpočinout před závodní zátěží a stačili jste se adaptovat na domácí klima, ale vaše nohy byly stále připravené podat ten nejlepší „jarní“ výsledek. Podle toho, kdy vás čeká první domácí start, tak jednoduše naplánujete svoji poslední tréninkovou cestu do tepla.

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé