Regenerace po závodě: 6 nejlepších tipů

Autor

Hendiam explace ribus, aspisque nullandis as rehento que sunt, ullor aut exceate pliqui quodiat omnimus.Officia sectatios eicia dolorporem hicatem earum faccuptur.

Regenerace po závodě: 6 nejlepších tipů

Profesionálové se opírají při tréninku i v závodě o široký realizační tým, tudíž každá fáze přípravy je naplánována do posledního detailu. Masáže a rehabilitační procedury mají svůj pevně daný řád stejně jako počet kilometrů, které musí borci zářící ve světových pohárech či na mistrovství světa absolvovat. Bez kvalitní regenerace by nemohli cyklisté absolvovat etapové závody, kdy denně musí pokořit stovky kilometrů (Cape Epic, Giro d´Italia, Tour de France).

Je pochopitelné, že hobby cyklisté nemají ve většině případů na stejný přístup čas ani finance. Nicméně není důvod vlastní tělo zanedbávat. Bez regenerace se totiž výkonnost žádného jedince nebude posouvat, nebo jen velmi pomalu. Naopak čím lépe budete regenerovat, tím rychleji vaše výkonnost půjde nahoru.

Doplňte (správné) tekutiny

Po každém tréninku či vyjížďce byste měli doplnit v dostatečné míře tekutiny, ideálně pak o minerály z izotonických či hypotonických nápojů. Na trhu je pestrá nabídka prostředků sloužících k ochraně svalových vláken. Je vědecky dokázáno, že pro regeneraci zmožených svalů je klíčových třicet minut po ukončení tréninku či závodní jízdy.

Ledová voda dělá zázraky

Vhodným způsobem regenerace pro namožené svaly je rovněž okamžitá sprcha. V jarních a letních měsících platí, že pokud zvládnete proud ledové vody, ochlazujte končetiny dostatečně dlouho. A pokud máte zahradu, není nic snadnějšího než si pořídit sud, napustit jej studenou vodou a po tréninku či vyjížďce do něj ponořit nohy a s regeneračním nápojem v ruce dopřát svalům dostatečný čas, aby „vychladly“.

Energie ze sacharidů

Samozřejmostí by mělo být doplnění energie, přičemž není třeba se zdráhat příjmu sacharidů. Ba právě naopak. Těstoviny, rýže, brambory, energetické tyčinky, pečivo s medem či ovoce tělu rychle dodají tolik důležité živiny. Pokud už dojde na zakončení jízdy v restauračním zařízení, zkuste z jídelního lístku vybrat právě něco ze zmíněných surovin. Nebo klidně i palačinku s ovocem.

V těle po namáhavém výkonu chybí glykogen, který do organismu dostanete prostřednictvím sacharidů, tudíž se jich vůbec nezdráhejte. Jestliže si je budete odříkat, jen prodlužujete dobu regenerace. Obecně je stravování velice důležitou, ne-li klíčovou součástí regenerace. Bez kvalitních zdrojů energie nebudou svaly schopné žádného pokroku.

 

Strečink

Velice žádaným prvkem je pro tělo protahovací cvičení či strečink, s nímž byste neměli příliš otálet. Měli byste cítit ve svalech lehký tah, nikoliv bolest. Ideální je provedení několika základních cviků do třiceti minut od zakončení jízdy, v horším případě do hodiny. Následně smysluplnost protahování z hlediska regeneračního přínosu klesá k nule. Navíc strečink můžete provést kdekoliv bez ohledu na počasí.

Klidná vyjížďka

Pokud absolvujete závod nebo drsný či dlouhý trénink, může s odstupem jako ideální způsob navrácení rovnováhy organismu sloužit vyjížďka na kole. Nikoliv bez vynechání všech předchozích procedur a rozhodně jen v podobě přiměřené porce kilometrů s dětmi či přáteli a zásadně v poklidném tempu.

Spánek

Naprosto primárním způsobem regenerace je pak spánek. Trenéři a odborníci nijak netají, že třicet minut odpoledního „šlofíku“, když po vyjížďce absolvujete sprchu a doplníte tekutiny i energii, je nejlepší prostředek regenerace.

I v případě regenerace platí, že tělo každého jedince reaguje příznivě na jiné podněty. Tudíž neexistují obecná pravidla pro všechny. Jestliže zařadíte dva tréninky či vyjížďky za sebou a další den jsou vaše svaly v jednom ohni, je ideálním způsobem regenerace odpočinek, což přitom nemusí znamenat jen polohu vleže u televizní obrazovky. Můžete si dopřát vycházku, zajít do bazénu, sauny či na masáž. Dobrou regenerací pro mysl je změna tréninkových tras. Prostě cokoliv, co vás potěší a v konečném důsledku bude znamenat radost z cyklistiky.

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Lesy ČR
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria Tourism
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiCNC
Impuls
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS
Marketingový partnerSport Invest