Tréninkový kemp? Nepopravte se první den a myslete na vlastní formu

Autor

Nohy už vám cukají z touhy po kilometrech v sedle kola, ale jarní plískanice jsou stále proti? Nechcete se brodit loužemi či bojovat s nástrahami trasy ve sněhových přeháňkách? Jednou z variant, jak si zpříjemnit čekání na příchod jara, je tréninkový kemp v teple.

Tréninkový kemp? Nepopravte se první den a myslete na vlastní formu

Unikátní mobilní Prádelna KPŽ s nejmodernějšími pračkami a sušičkami i milou obsluhou převezme vaše ušpiněné oblečení a označí prací pytlík číslem. Stejné číslo obdržíte pro účely vyzvednutí i vy.

Než potom pojedete domů, stačí si svoje čisté a suché oblečení vyzvednout a odjíždět s výbavou připravenou na další trénink, vyjížďku nebo závod. A můžete si být jistí, že spokojená bude doma i vaše pračka.

 

Jestliže máte chuť, dostatek dovolené a finanční prostředky, jde o ideální způsob, jak odstartovat sezonu. Aby však investované peníze nepřišly vniveč a vraceli jste se v lepší fyzické kondici posilněni výjimečnými cyklistickém zážitky, je potřeba si alespoň rámcově tréninkový kemp naplánovat. Jak zní pět základních bodů?

Volba lokality

Jde o rozhodující faktor, aby se cyklistický tréninkový kemp stal úspěšným. Je pochopitelné, že pokud unikáte před deštěm a mrazivými dny, chcete adresu s patřičnou dávkou slunečního svitu.

Vyrazit do Pyrenejí je sice pro mnohé lákavé, jenže sluncem zalité hory může na jaře v minutě zastínit přívalová sněhová bouře. Tudíž právě taková destinace asi není zrovna žádaná. Pokud se rozhodnete do tréninkového kempu investovat, zvolte ověřené lokality ve Španělsku, případně na jihu Itálie či Chorvatska. A rozhodně je dobré zmapovat si předem možnosti pro trénink.

Prožít týden na zcela rozbitých cestách může být fajn, pokud se chystáte na kostkovou klasiku Paříž-Roubaix, ale pokud hodláte prožít týden cyklistické radosti bez bolesti, je lepší si prověřit cyklistickou infrastrukturu v cílové lokalitě.

S průvodcem, nebo bez?

Pokud se rozhodnete vyrazit na trénink sami, budete muset vynaložit určitou dávku úsilí z hlediska organizace a plánování, ale rozhodně získáte větší svobodu a flexibilitu.

Nezavrhujte však ani variantu se znalcem prostředí. Cyklistické společnosti v místě poskytují zkušené průvodce a logistickou podporu z hlediska přepravy, zajištění v případě technických problémů i stravování, tudíž se vaše cesta stane bezstarostnější.

Je pochopitelně možné využít i profesionálních agentur a specializovaných cestovních kanceláří, které vám soustředění zajistí do všech detailů. Z vlastních zkušeností můžeme doporučit zejména Alltraining a jeho kempy na Mallorce a Active Tour se zájezdy do Andalusie či Livigna.

 

Umýt po závodě sebe i své kolo je obvykle to první, co po dojezdu do cíle napadne každého závodníka. Na akcích Kolo pro život tím ale s očistou nekončíme…

Než půjdete zahnat hlad, nezapomeňte ještě na jednu zastávku, Prádelnu KPŽ, a užijte si zdarma komfort, který mají kromě vás už jen účastníci světoznámých etapových závodů jako Cape Epic. Právě na Cape Epic jsme se touto službou inspirovali a můžete si ji užít na všech akcích Kolo pro život i vy!

 

Rozložte síly

Záplava slunce a parádní tréninkové možnosti snadno člověka strhnou. Mějte však na paměti, že jste na začátku tréninku. Jakkoliv se cítíte první den čerství a plní sil, není správné se přepínat. Je třeba udržet tréninkové zatížení na patřičném stupni po dobu celého přípravného kempu. Jestliže nasadíte hned od „startu“ zběsilé tempo, způsobíte si více škody než užitku. Zvláště, pokud budete ve vyšší nadmořské výšce, kde trvá delší dobu, než se tělo aklimatizuje.

Nepředvádějte se

Poměřit se s dalšími cyklisty je vždy fajn ukazatel výkonnosti. Zkusit si ve skupině sprint ke značce nebo finiš na horizontu táhlého stoupání představují zpestření tréninku. Pojedete na hranici výkonu několik vteřin, maximálně pár desítek sekund.

Ale zkoušet závodit v deset kilometrů dlouhém stoupání může znamenat „popravu“ nejen pro zbývající část tréninkového dne, ale celého kempu. Zejména, pokud se chcete poměřovat s kolegou, který je z hlediska tréninku dál než vy. Mějte na paměti, že jste za teplem vyrazili kvůli zlepšení vlastní výkonosti, nikoliv frajeřit před ostatními.

Oprostěte se od cyklistiky

Přestože jste vyrazili na tréninkový kemp, mějte na paměti, že nosit v hlavě cyklistiku čtyřiadvacet hodin denně ničemu neprospěje. Tudíž pokud se vrátíte z celodenní jízdy, není potřeba i následně řešit jen trénink.

Vyšetřete si určitou porci hodin z celého dne, kdy budete odpočívat, vyřídíte emaily nebo se bude věnovat rodině, pokud vás na trénink doprovází. Z psychologického hlediska půjde o vzpruhu větší, než pokud budete donekonečna dumat nad hodnotami, které zaznamenal během jízdy váš computer.

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
Partneři211
Česká spořitelna
Balíkovna
Nutrend
lawi
T-mobile
Lesy ČR
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiDnes Premium
Impuls
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS
Marketingový partnerSport Invest