10 důvodů, proč je cyklistika v zimě skvělá

Autor

Noci jsou dlouhé, deštivých dnů je hodně, mnohdy padá sníh a mrzne. Přesto i zimní cyklistika přináší jedinečné zážitky, kvůli nimž stojí za to naskočit do sedla a šlápnout do pedálů i v období na přelomu roku.

10 důvodů, proč je cyklistika v zimě skvělá

Jste na rozpacích a nevíte, zda se odhodlat a vyrazit polykat kilometry do přírody? Nabízíme deset důvodů, proč je cyklistika i v zimním období skvělá...

1. Na zimním slunci vše vypadá lépe

Není to samozřejmost, ale když je obloha vymetená bez jediného mráčku a vydaří se slunečný den, bude vyjížďka v sedle kola jedinečná. Zimní slunce je totiž úžasné, přináší skvělé výhledy a mezi stromy opadanými, či zapadanými sněhem, výjimečné scenérie.

2. Důvod nakupovat cyklistické oblečení

Je jasné, že v zimních měsících vám těžko budou stačit kraťasy a dres, který užíváte v létě. Pokud jsou vaše plány se zimní cyklistikou opravdové, budete potřebovat návleky na boty, dlouhé kalhoty, rukavice, nový dres či bundu odolnou větru a dešti, kterou navíc využijete nejen na kole, ale třeba i na běžkách.

 

3. Kratší jízdy jsou povolené

Zimní slunce je sice skvělé, ale jeho intenzita není nijak závratná, a navíc počet hodin, kdy skutečně hřeje, je malý. Tudíž prvním z pozitivních faktorů je, že nemusíte do sedla kola skočit v šest ráno, aby vás polední žár neuškvařil. A tím dalším je skutečnost, že zatímco v hlavní sezóně jsou žádoucí jízdy dlouhé několik hodin, v zimě jsou přípustné vyjížďky trvající pár desítek minut či jednu až dvě hodiny. Závodní kalendář v zimních měsících je u většiny cyklistů prázdný, tudíž zkrácený trénink nepředstavuje žádnou hrozbu z hlediska negativního dopadu na výkonnost.

4. Jiné podmínky, jiný stroj

Rozhodli jste se pro trénink v zimě, ale nechcete si huntovat vašeho jednostopého mazlíčka? Ideální důvod potěšit se nákupem druhého kola. Navíc můžete změnit podmínky k tréninku. Jestliže normálně trávíte více času na silnici, nebojte se častěji vyrazit do přírody. V cyklisticky atraktivních lokalitách je navíc pravděpodobnost menšího provozu, takže se na trasách nebudete přetlačovat s dalšími milovníky kol.

5. Hrdost na vlastní vůli

Zatímco v sedle kola se možná nebudete cítit úplně komfortně, rozhodně se dostaví hřejivý pocit v okamžiku, kdy při debatě s přáteli tradiční parťáci přiznají, že jejich kolo zahálí v garáži. Při příchodu jara tak budete mít náskok několika desítek hodin ostrých jízd.

Parkování

Zaparkujte v klidu, bez stresu a bezpečně

6. Zastávky na kávu

V létě při kratší vyjížďce můžete být na rozpacích, zda zastavit na kávu či čaj v oblíbené kavárně nebo si dopřát zákusek v některé z cukráren na trati. Ale v zimních měsících jde o povinnost a mnohdy i nutnost, když se počasí náhle změní, přižene se přeháňka nebo se prostě jen potřebujete zahřát.

7. Trénink techniky

Jezdit na zledovatělých či zasněžených cestách není rozhodně nic ideálního. Ovšem pokud máte dostatek kuráže a vyrazíte i za svízelnějších podmínek, rozhodně si zlepšíte techniku.

8. Udržíte se v kondici

Když budete sedět celou zimu na gauči před televizí či v pracovní židli u počítače, vaše forma na začátku jara bude hodně mizerná.

9. Důvod vyrazit do tepla

Chcete trénovat, ale podmínky jsou katastrofální. Máte nevybranou dovolenou nebo ještě starou z minulého roku? Ideální čas vyrazit do tepla do destinací jako je Mallorka či jih Španělska, kde můžete klidně jezdit v kraťasech. Půjde o skvělý impuls pro tělo i duši, v neposlední řadě může být bonusem setkání s některým z profesionálů, kteří se v daných lokalitách často připravují.

10. Cyklistika je skvělá v kterémkoliv ročním období!

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé