5 nejlepších českých měst pro cyklisty

Autor

Jak se cítí cyklisté v českých městech? Která města jsou bezpečná a která mají dobrou infrastrukturu pro cyklisty? Tyto otázky se pokusil zodpovědět Cyklobarometr v již třetím ročníku své ankety. Pojďme se podívat, jak vypadá česká top 5 cyklistických měst!

5 nejlepších českých měst pro cyklisty

Podle čeho byla města hodnocena?

Cyklombarometr ve spolupráci s partnery oslovil prostřednictvím on-line dotazníku účastníky kampaně Do práce na kole. Celkem se v roce 2019 do hlasování zapojilo 1 483 respondentů, kteří odpovídali na 37 otázek. Hodnotit mohli na stupnici od jedné do šesti. Čím nižší celkový průměr, tím lepší výsledek. Města s méně než 25 respondenty nebyla do finálního pořadí zahrnuta. Letos byl také poprvé zohledňován i přístup jednotlivých radnic k rozvoji udržitelné mobility a k její propagaci.

Každý respondent mohl v dotazníku zhodnotil stav cyklistické dopravy ve městě obecně, jak bezpečně se ve městě na kole cítí, jaký je stav cyklostezek a jaká je celková cyklistická infrastruktura a napojení města na cyklotrasy. Konkrétní text dotazníku, který Cyklobarometr používá, najdete na tomto odkazu.

Hradec Králové

Hradec Králové se umístil na 5. místě s průměrnou známkou 2,86. Bohužel neudržel loňské třetí místo a od roku 2016, kdy v anketě Cyklobarometru zvítězil, se stále propadá. Nicméně i tak se pořád řadí mezi ta nejlepší města pro cyklisty. Jeho výhodou je rovinatý terén, dobré klimatické podmínky a také tradice spojená s ohleduplností vůči cyklistům. V bezpečnosti pomáhá okružní dopravní systém města, jehož silniční okruh a významné komunikace jsou téměř po celém svém obvodu doplněny stezkou pro cyklisty a chodce. V současné době se na území města nachází úctyhodných 79 km cyklistických komunikací.

 

Trasa pro cyklovýlet z Hradce Králové do Potštejna

Od února 2013 je v Hradci na Riegrově náměstí v provozu první parkovací věž u nás, která pojme až 116 jízdních kol. K tomu všemu Hradec nabízí i množství zajímavých cyklotras. Můžete vyzkoušet nějakou z našich tras – třeba cyklovýlet po šlechtických sídlech plný historie z Hradce do Potštejna nebo po malebném labském břehu z Hradce do Kuksu.

Pardubice

Čtvrtou pozici s těsným náskokem a průměrnou známkou 2,85 udržely Pardubice, které oproti loňsku spadly z druhé příčky. Pardubice si získávají své občany pro cyklistiku kvalitní infrastrukturou a aktivním přístupem. Město vybudovalo inovativní cykloobousměrky, cyklopruhy a systém pro sčítání cyklistů. Jednu dobu dokonce městská policie spolu se stokorunovou pokutou za jízdu bez světel rozdávala blikačky na kola zdarma. Město dokonce má svoji cykloznačku ParduBIKE a komplexní rozvojový plán cyklogenerel. Špatnou situaci s nedostatkem místa pro parkování kol u nádraží například vyřešili instalací moderního systému Biketower, jak jsme zmiňovali v našem předchozím o robotických parkovacích domech.

Zlín

Na třetí místo se z loňské páté pozice propracoval Zlín s průměrnou známkou 2,82. Zlín nabízí přes 23 km cyklostezek a aktivně pracuje na jejich další výstavbě. Cyklisté si chválí, že se bezpečně dostanou ze Zlína do rekreační zóny, aniž by museli jet po hlavní silnici. Populární stezky vedou ze Zlína na Všeminu, Fryšták, Lukov nebo do vyhlášené zoo. Město také pracuje na kvalitním poskytování informací cyklistům prostřednictvím informačního portálu Zlínského kraje.

Velký zlínský okruh

Chcete-li se inspirovat a zjistit, jak cyklotrasy na Zlínsku vypadají, zkuste Velký zlínský okruh, který najdete i mezi našimi cyklotrasami.

Otrokovice

Loňský i předloňský vítěz se letos musel spokojit s druhým místem a průměrnou známkou 2,71. Otrokovicím ke stabilně výborným výsledkům pomáhají dobře udržované bezpečné cyklostezky a pozitivní vnímání propagace cyklistiky. Otrokovice jsou navíc položeny na rovinatém území, a obyvatelé tak jízdní kolo využívají nejen k turistice, ale i jako běžný způsob dopravy. V Otrokovicích stojí za to vyzkoušet velmi příjemnou cyklostezku směrem do Vizovic přes Prštné a Zlín.

Rožnov pod Radhoštěm

Na první příčce se známkou 2,63 se s velkým náskokem umístil nováček Rožnov pod Radhoštěm. Obyvatelé si v anketě chválili zejména stav cyklistické infrastruktury, ale i bezpečnost a napojení města na další cyklotrasy. A právě trasy v okolí města jej dělají rájem cyklistů. Na nadarmo se Rožnovu říká brána Beskyd, je obklopen nádhernou valašskou přírodou a lákavými kopci do všech stran. Rožnovem prochází jedna z větví nesmírně populární cyklostezky Bečva. Ta je s celkovou délkou takřka 160 km nazývána královnou cyklostezek Moravy. Její část probíhající Rožnovem najdete na námi zmapované trase Valašské Meziříčí – Rožnov pod Radhoštěm – Bečvy.

Velká města jsou na tom hůř

Úplně nejhůře ze všech zkoumaných měst letos dopadlo Brno s průměrnou známkou 3,61 a jen o několik příček výš byla Praha se známkou 3,44. Ostrava na tom byla z velkých měst nejlépe, obsadila 9. místo se známkou 3,25. Naše velká města tedy mají co dohánět a snad je tento průzkum bude motivovat ke zlepšení.

Jak jsme na tom v porovnání se světem?

Města z uvedené top pětky se již dlouhodobě inspirují Dánskem a dalšími ryze cyklistickými státy, takže v některých regionech se kvalitou péče o cyklisty přibližujeme těm nejlepším. Dle nedávné analýzy světových cyklistických měst agenturou Coya však obrázek nevypadá velmi pozitivně. Nutno říci, že zařazena zde byla pouze Praha, žádné další české město. Celkové skóre po zohlednění všech možných parametrů znamenalo 73. místo z 90. sledovaných měst. Podrobnější výsledky najdete v tomto odkazu.

Text: We Love Cycling

WeLoveCycling

Autor WeLoveCycling

WeLoveCycling.cz je online magazín, který Vám přináší zajímavé příběhy nejen ze světa cyklistiky. 

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Lesy ČR
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria Tourism
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiCNC
Impuls
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS
Marketingový partnerSport Invest