6 tipů, jak na kole ovládnout horké letní dny

Autor
6 tipů, jak na kole ovládnout horké letní dny

Nezapomínejte pít

Přísun tekutin a pitný režim je bezpodmínečnou součástí každé jízdy na kole. Pokud praží slunce, je třeba myslet na hydrataci ještě více. Nepodceňujte přísun vody či iontových nápojů. Pijte průběžně, nejhorší variantou je pít až v okamžiku, kdy máte žízeň. A vydáte-li se do neprozkoumaného terénu, raději zastavte na případné doplnění tekutin už v okamžiku, kdy se zásoby tenčí, než abyste pak trpěli žízní. Klidně si naplánujte zastávku v kavárně či stánku s občerstvením už před startem. Na škodu není pár kostek ledu vhozených do bidonů, než poprvé otočíte pedály.

Používejte opalovací krém

Někdo se rád pyšní linkami od dresu a opálení z hodin v sedle kola bere jako pomyslný odznak. Každopádně při delších jízdách v letních měsících hrozí spálení pokožky. Používejte tudíž opalovací krém. Myslete na nejvíce exponovaná místa, jimiž jsou ruce, obličej, zadní část krku a části nohou nad koleny. A chystáte-li se trávit v sedle více hodin, zastrčte malou tubu do kapsy dresu. I účinnost nejspolehlivějšího krému vlivem pocení klesá.

Použijte sluneční či polarizační brýle

Užívání slunečních brýlí v sedle kola nepředstavuje žádnou frajeřinu. Nejde jen o ochranu očí před škodlivým ultrafialovým zářením, ale zamezíte situaci, kdy vás oslní slunce a vy nad kolem ztratíte kontrolu, byť třeba jen na vteřinu. Takové okamžiky mohou mít fatální následky. Nemluvě o faktu, že oči ochráníte před prachem či muškami všech druhů.

Zvolte správné oblečení

Byť má váš dres krátký rukáv, dost možná se do letních měsíců až tak úplně nehodí, protože není prodyšný. Pro horké letní dny je ideální volbou trikot z nejmodernějších odlehčených materiálů, které zajišťují dokonalý odvod potu, vyhledávanou novinkou jsou dresy s dlouhým zipem a tzv. otevřeným límcem garantující pocit vzdušnosti.

Jestliže se pohybujete v horách, nezapomeňte do kapsy strčit vestu či lehkou bundu, pod vrcholem se teplota může dramaticky změnit. Každopádně tento doplněk využijete při dlouhém sjezdu. Vhodné je užití cyklistické čepice pod helmou. Ochrání vás před sluncem a bude absorbovat pot. V neposlední řadě myslete na rukavice, protože zpocené ruce mohou být příčinou nepříjemného karambolu.

Pečlivě plánujte

Snažte se vyvarovat jízd v čase hodinu před polednem a dvě hodiny po něm. Slunce má v daném času nejvyšší intenzitu, v níž nemá smysl tělo trápit v sedle. Zkuste si přivstat a uvidíte, že ráno spojené s cyklistickou vyjížďkou udělá váš den výjimečným. Nebo naopak vyjeďte „polykat“ kilometry až později odpoledne, kdy teplota přeci jen klesne. Vítaným zpestřením v daných hodinách může být v přírodě pozorování volně žijící zvěře.

Sledujte stav cesty

Daný bod platí zejména pro silniční cyklistiku. Asfalt se snadno může rozehřát, tudíž se zvyšuje riziko pádu na měkkém podloží. Nemluvě o dehtu přilepeném na kola a následně obalená štěrkem ze silnice. Po dešti pak nečistoty mohou způsobit špatnou přilnavost.

A úplně nakonec - správná regenerace po vyjížďce je hlavním krokem k tomu, abyste i další den byli fit a mohli znovu naskočit do sedla.

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Lesy ČR
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria Tourism
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiCNC
Impuls
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS
Marketingový partnerSport Invest