Cyklistická předsevzetí: rekordní jízda, čisté kolo či první závod

Autor

Z nového roku uteklo jen pár dnů. Cyklisté za sebou mají teprve minimum kilometrů v sedle svých biků, mnozí na kolo ještě vůbec neusedli. S vidinou nadcházejících dvanácti měsíců je ideální doba stanovit si priority pro sezónu a dost možná i určitá cyklistické předsevzetí. Jak by mohla vypadat?

Cyklistická předsevzetí: rekordní jízda, čisté kolo či první závod

1. Maximum kilometrů

Těžko najít cyklistu, který si nezaznamenává najeté kilometry v jednotlivém kalendářním roce. Sledování pokroku v průběhu měsíců je snadnější než kdykoliv v minulosti díky aplikaci Strava. A pokud ji snad nemáte, ani tak není důvod si neklást vysoké cíle. Zkuste monitorovat najeté kilometry po každé jízdě třeba do tréninkového deníku a překonat loňský souhrn.

2. Účast na velké akci

Je složité hledat motivaci k tréninku na trenažéru, rotopedu či v posilovně, když je venku plískanice a mrzne. Ale najděte si akci, která je pro vás cyklisticky přitažlivá. Existují mimořádně vzrušující podniky, kde je více než dosažený čas prestižní už jen účast. Třeba maraton ve Val Gardeně, pro milovníky silniční cyklistiky kupříkladu Sella Ronda Bike Day... Nepochybně však najdete velké výzvy i blíže domovu.

3. Smysluplný trénink

Zaměřte se na maximální využití hodin strávených v sedle kola. Nejezděte na svém jednostopém miláčkovi zcela bez cíle. Pokuste se zlepšit výkonnost, vypracujte si tréninkový plán. Nebo si nechte poradit od odborníků.

4. Zkuste něco nového

Motivovat se k cyklistice celý rok není snadné. Zkuste tedy osvěžit zaběhnutý režim novinkami. Ortodoxní vyznavači horské cyklistiky mohou kupříkladu udělat menší ústupek a otestovat gravel bike, větší odvážlivci si zajisté rádi zkusí silniční cyklistiku. A pokud se nechcete vzdát zažitého, zkuste prostě jen trénink zpestřit disciplínami určenými pro horské kolo, které vás dosud nechávaly chladnými.

5. Jezděte do práce

Nepracujete-li z domova, hodně času vám zabere dojíždění. Zkuste ze vzdálenosti zaměstnání udělat přednost. Jízda do práce na kole je skvělý způsob, jak zvýšit počet najetých kilometrů i zlepšit výkonnost. Když si obyčejnou cestu okořeníte sprinty ke značkám, může jít o skutečně plnohodnotný trénink.

6. Absolvujte závod

Představa závodu ve vás možná vyvolává nervozitu. Ale věřte, že atmosféra vás pohltí. Navíc nemusíte na start nastupovat ve stresu z výsledku a dosaženého času. Pamatujte, že i olympijští šampioni někdy začínali. Můžete vše pojmout jako možnost poznat nové přátele ve světě cyklistiky. A kupříkladu v seriálu Kolo pro život si vyberete z mnoha různých distancí, kde se můžete přihlásit i s celou rodinou.

7. Rekordní švih

Nic nemůže nahradit pocit z rekordně dlouhé jízdy v okamžiku, kdy s úlevou zasednete po posledním šlápnutí do pedálu k oblíbenému nápoji či se prostě jen svalíte doma na pohovku. Až v tréninku a najetých kilometrech dostatečně postoupíte, naplánujte si na slunečný den trasu, během níž pokoříte třeba více než sto kilometrů.

8. Změňte jídelníček

Máte mraky najetých kilometrů, nechybí vám výbušnost ani vytrvalost, ale stejně vás něco brzdí. Zkuste změnit jídelníček. Korekce konzumovaných potravin v průběhu cyklistické sezóny, a pochopitelně nejen během ní, přinese obrovský efekt.

9. Čistěte kolo pravidelně

Vedlejším účinkem jízdy v terénu je špinavé kolo. Zkuste si jako předsevzetí dát pravidelnou údržbu. Když váš bike umyjete po každé jízdě, budete mistrem v čištění, což je však jen druhotný efekt. Primárně bude vaše další jízda hladší a v dlouhodobém hledisku ušetříte pravidelnou údržbou za náhradní díly.

10. Buďte více doma

Předsevzetí, z něhož budou mít radost zejména vaši blízcí. Zkuste dlouhé jízdy nahradit kratším a kvalitnějším tréninkem, což vám umožní trávit více času s rodinou a přáteli.

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé