Cyklistická přilba: proč volit pokročilejší modely?

Autor

Cyklistická přilba je nedílnou součástí všech zodpovědných milovníků jízdy v sedle kola. Základem při volbě ochrany hlavy je vybrat disciplínu, které se chcete věnovat. Ale i pokud máte jasno, může vás dostat do úzkých široké spektrum nabízených výrobků.

Cyklistická přilba: proč volit pokročilejší modely?

Ve spolupráci s Future Cycling se milovníkům bicyklů pomůžeme zorientovat ve výběru helmy z hlediska rozdílných technologií výroby a zejména si představíme pokročilejší modely ochrany hlavy.

Milovníci silniční cyklistiky, cross country a rekreačního užití horských kol vybírají z přileb, u nichž se výrobci zaměřují na pohodlí, nízkou hmotnost, aerodynamiku a dobré odvětrání.

Levnější helmy se od nákladnějších liší hlavně množstvím otvorů. Vzhledem k levnější technologii výroby výplně i skořepiny samotné je potřeba více materiálu. Druhým faktorem odlišujícím levný segment od nákladnějšího je celkové provedení v podobě upínacího mechanismu, použitého materiálu výstelek, které například méně sají pot. V neposlední řadě pak levnější varianta přilby postrádá sofistikovanější technologie.

Nové technologie umožní pohyb helmy v konstrukci

Již delší dobu jsou používané doplňující oplety a výztuhy skořepiny. Aramidové či karbonové prvky zajišťují dobrou pevnost i při menším množství materiálu, ale v případě pádu i celistvost helmy, což výrazně pomůže při drsnějším karambolu.

V posledních letech se výrobci zaměřili při výrobě přileb nejen na ochranu hlavy proti prvotnímu nárazu a fatálním úrazům. Velký důraz kladou i na zmenšení pravděpodobnosti otřesu mozku a celkově rotačním silám působícím při pádu.

Co je MIPS, SPIN či WaveCel?

Helma se na hlavě pevně upne, drží na svém místě, ale zároveň nové technologie umožní pohyb helmy v její samotné konstrukci. Jde vlastně o jakési kluzné pouzdro. Proto jsou nyní více rozšířené technologie jako MIPS, SPIN, WaveCel atd.

Mips je vnitřní samostatná „konstrukce“, která se v případě pádu proti helmě lehce pohybuje na elastomerech.

Spin řeší tuto problematiku většími gelovými prvky.

WaveCel či Koroyd jsou struktury, které připomínají plástve či buněčné stavby a energii pohlcují svou postupnou deformací.

Topmodely se senzory Angi či ICEdot

Někteří výrobci dělí i topmodely na klasické či aerodynamické, kdy si cyklista může zvolit náčiní podle trasy, kterou hodlá absolvovat. Na přilbu tak lze kupříkladu připnout aero kryt větracích otvorů.

Za zmínku stojí i přídavné senzory jako ICEdot či Angi, které lze na helmu připnout, spárovat s telefonem a v případě pádu tyto senzory vyšlou nouzový signál, pokud jej samotný cyklista nezruší.

Při cyklistice, ať už silniční nebo horské, dochází k drsným pádům. Senzor Angi Crash je pak vítaným pomocníkem. Foto: Michal Červený

 

Tuto možnost mají sice i některé telefony, ale u helmy je výhoda v jasné definici, kdy se jednalo opravdu o pád. Pokud člověk jezdí často sám, je to vhodný pomocník pro případ karambolu.

Pro akčnější cyklisty přilby 2v1

Technologie výroby v případě přileb pro traily, enduro či sjezdové disciplíny jsou prakticky stejné jako u silničních modelů. Použité technologie jsou v základu stejné jako u silničních. Hlavní rozdíl je v celkovém tvaru a vyšší odolnosti.

I základní modely se v převážné míře vyznačují ochranou výrazně větší části temene, disponují štítkem proti slunečnímu záření a jsou kompatibilní i se sjezdovými brýlemi.

Taktéž jako u silničních přileb se liší i tento segment napříč cenovým spektrem kvalitou zpracování, poskytovanou ochranou a technologiemi. V poslední době lze dobře vybrat i helmy chránící celý obličej včetně brady.

„Dané přilby jsou zároveň dobře odvětrané a lehké. Určité typy mají dokonce chránič brady odnímatelný, takže dostanete výrobek 2v1, který je použitelný pro lehčí traily, a současně poslouží i jako seriózní ochrana při enduru,“ vysvětluje Štěpán Mikovec z Future Cycling.

Pokud jste náruživý příznivec akčnějších disciplín a jízdy v náročnějším terénu, v němž se s pády počítá, je rozhodně dobré volit z robustnější kategorie. „Platí, že v případě pádu a nárazu do helmy je vhodné neváhat a přilbu vyměnit. Pokud máte pochybnosti, rozhodně neváhejte a vše konzultujte s odborníky. Jde o vaši bezpečnost,“ nabádá Štěpán Mikovec z Future Cycling.

U náročných enduro závodů (samozřejmě pak i pro sjezd) je na zvážení volit z klasické sjezdové kategorie, která nabídne maximální ochranu. Je to podobné jako když vybíráme chrániče: podle náročnosti terénu volíme míru ochrany.

I pro děti jsou přilby odvětrané či na traily

Dětské cyklopřilby už zdaleka nemusí být beztvaré plastové výlisky s princeznou nebo autíčkem, které koupíme v supermarketu již roky. Stejně jako u dětských kol, i u přileb se výrobci rok od roku snaží přenést nové technologie i do tohoto segmentu. „K mání už je naprosto stejné spektrum jako u dospělých přileb,“ přitakává Štěpán Mikovec z Future Cycling.

Takže i pro dítka školou povinná se zálibou v trailech je možné zajistit parádní helmu do terénu, k mání jsou více odvětrané modely pro silniční či horskou cyklistiku, ale pochopitelně i rekreační.

„Opět platí pravidlo, že čím více se dítě cyklistice věnuje, tím je smysluplnější na přilbě nešetřit. Rozdíl poznáte v kvalitě zpracování i hmotnosti,“ říká Štěpán Mikovec z Future Cycling.

U dětí může nastat problém se zkoušením, i proto je k dispozici větší velikostní rozsah. I rovněž zde platí, že je vhodné se obrátit na odborníky, protože ve specializovaných prodejnách vám prodavači pomohou a máte jistotu, že vyberete správně. Bez ohledu na fakt, zda sáhnete po levnějším či finančně nákladnějším modelu.

Text: We Love Cycling

 

Kolo a výbava
Autor

Kolegové už jezdí Do práce na kole a vy byste chtěli taky. Nevíte si rady, jaké kolo vybrat a čím ho vybavit?

Pokračovat ve čtení

WeLoveCycling

Autor WeLoveCycling

WeLoveCycling.cz je online magazín, který Vám přináší zajímavé příběhy nejen ze světa cyklistiky. 

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé