Jak nemít z prstů zmrzlinu

Autor

Trpíte při zimních vyjížďkách promrzlými prsty na rukou i na nohou? V tomto článku vám ukážeme pár vychytávek, které jsme se naučili od cyklistů, kteří jezdí i v těch nejchladnějších měsících v roce.

Jak nemít z prstů zmrzlinu

Proč nám je zima?

Zaprvé bychom vám chtěli vysvětlit, proč vlastně pocity chladu při vyjížďkách v zimě zažíváme. Většina tohoto mrazení v konečcích prstů je způsobena zhoršenou cirkulací krve nebo vlhkostí, která zkondenzuje uvnitř rukavic či bot. Voda totiž vede teplo mnohem efektivněji než vzduch, takže venkovní mráz má přes promočený textil vstupenku přímo k vašim prstům. Dokud bude krev cirkulovat a vaše ruce a nohy zůstanou suché, můžete zažít relativně komfortní vyjížďky při teplotách pod bodem mrazu.

Povolte si tkaničky u bot

Utažené boty změní vaše prsty na necitlivé kousky masa, i když byste stále mohli být v komfortní zóně. Stačí povolit upínací mechanismus na vašich botách, a nebojte se ho povolit hodně. Nezapomeňte na to a před jízdou utažení dvakrát zkontrolujte.

Návleky na boty

Jedná se o takové ponožky, tyto si ovšem navlékáte přes boty. Uchrání nohy před zimou i vodou. Existuje mnoho variant, od tenkých aero návleků využívaných v časovkách přes voděodolné gumové do deště po pletené nebo tlusté neoprenové návleky do pořádné zimy. Tedy čím tlustší návleky máte, tím lepší tepelnou izolaci budou poskytovat. Neopren má tu výhodu, že i když bude promočený, zima vám nebude, protože bude udržovat teplo uvnitř boty, stejně jako udržuje v teple surfaře i plavce.

Zimní tretry v pěti minutách

Cyklistické tretry jsou navrženy tak, aby udržely vaše nohy chladné v horkých letních dnech. K tomu využívají různé sofistikované ventilační systémy, které se v zimě stanou přítěží. Mohou vás hodně potrápit, když se studený vítr změní v nepřítele. Můžete tak své letní tretry schovat na odpovídající roční období a jít nakoupit ty zimní nebo můžete zkusit zabránit studenému vzduchu, aby vnikal přímo k vašim prstům. Postačí vám k tomu kobercová páska, kterou zalepíte ventilační otvory vašich treter zvenku i zevnitř. Vaše zimní tretry tak máte hotové během pěti minut.

Tlusté rukavice pro ruce v teple

Pokud máte v plánu jezdit v ještě větší zimě, klasické cyklistické rukavice vám budou k ničemu. A to i ty dlouhoprsté. Paní Zima si cestu k vašim prstům najde. Abyste se jí ubránili, budete muset sáhnout po lyžařských rukavicích nebo nějakém propracovanějším systému. Tím může být použití dvou párů rukavic – navrch teplé, tlusté, pod ně tenké rukavičky skoro jako do tanečních. Když se oteplí, můžete tenčí rukavice sundat, ale taky můžete vnitřní rukavičky vyměnit za suché, když je propotíte. Zkušení cyklisté v zimě nevyrazí bez latexových rukavic v kapse. Když začne pršet, stačí si je nandat pod promočené rukavice jako první vrstvu, a vaše ruce zůstanou suché. Pokud vás déšť překvapí, pomůže zastávka na benzínce, podobně poslouží jednorázové igelitové rukavice určené k tankování.

Dvojité ponožky

Více ponožek, více tepla. Obvyklá metoda je obléci si lehké letní ponožky a na ně teplé zimní. Trik ale bude fungovat i s dvojitými letními tenkými ponožkami. V prostoru mezi vrstvami uvězníte drahocenné teplo. Záleží taky, jak velké máte boty. Nemůžete si totiž dovolit mít nohy v botách moc natěsno, protože pak by byla omezena cirkulace krve do prstů a byla by vám zima. Proto pokud se do bot s tlustou zimní ponožkou nedostanete, nemá smysl to zkoušet „na sílu“. Můžete také využít starší tretry, které vám jsou trochu velké, jako zimní, protože se vám do nich vejde noha i v teplé ponožce.

Triky s alobalem

Alobal je skvělým izolačním materiálem, který se používá v boileru i v troubě při pečení lasagní. Utrhněte si kus alobalu a obalte jím svou nohu, teplo tak bude odráženo zpátky k noze. Ještě bizarnějšího kousku docílíte s použitím potravinové fólie. Tento trik byl populární u našich dědů, když se snažili udržet nohy v teple. Akorát oni používali obyčejné igelitové pytlíky. Je to jeden z nejlevnějších, nejjednodušších a nejefektivnějších způsobů, jak udržet nohy v teple. Prostě je obalíte fólií, a protože se sama k sobě přilepí, nebudete jí potřebovat zas tolik. Nohy se vám sice zpotí, ale boty zůstanou uvnitř suché, a to znamená i teplé. Pokročilejším řešením jsou ponožky fungující na stejném principu. Ty ale mají výhodu, zamezí totiž kondenzaci vlhkosti na vaší noze. Suché ponožky a boty mají mnohem lepší izolační vlastnosti než jejich promočené varianty. Toto řešení používají cyklisté na extrémních cestách například v Aljašce na Alaskan Iditarod a podobně.

Text: We Love Cycling

 

Zima v cyklistickém šatníku: Jak se obléct na kolo v zimě
Autor

Tak jako musíte vědět, kdy je třeba na vašem kole vyměnit řetěz nebo dofoukat pláště, stejně důležité je zvolit na vyjížďku nebo trénink správné oblečení. Pokud víte, jak se na kolo obléct, nemusíte se bát vyrazit ven ani v zimě.

Pokračovat ve čtení

WeLoveCycling

Autor WeLoveCycling

WeLoveCycling.cz je online magazín, který Vám přináší zajímavé příběhy nejen ze světa cyklistiky. 

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Lesy ČR
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria Tourism
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiCNC
Impuls
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS
Marketingový partnerSport Invest