Jak přežít zimu: Odolejte pamlskům, regenerujte a nebuďte hrdinou

Autor

Kilometrů na cyklistickém computeru v zimním období přibývá málo. Není divu, protože počasí je mrzuté a rozhodně nevybízí k hodinám v sedle kola. Z psychologického hlediska představuje přelom roku nejnáročnější tréninkové období, přitom je klíčové pro položení základů k parádním cyklistickým zážitkům v letním období. Čeho se vyvarovat, aby první jízdy po přechodném období nebyly utrpením?

Jak přežít zimu: Odolejte pamlskům, regenerujte a nebuďte hrdinou

Odolejte cukrovinkám

 

Přelom roku, či dny předcházející prošpikované mnoha firemními večírky či častějšími sezení s přáteli, je spojený s jídly, která mají ke stravě cyklisty většinou hodně daleko. Přitom objem najetých kilometrů v zimních týdnech je menší než v hlavní fázi sezóny. Tudíž všechna potravinová pokušení mohou způsobit nežádoucí nárůst hmotnosti, který má v konečném důsledku katastrofální dopad na vaši výkonnost.

 

Místo čokoládových pamlsků, dortíků, koláčků či jiných cukrovinek se rozhodněte pro čerstvé ovoce či ořechy. Od věci není při vrcholu večírkové sezóny kombinovat koktejly se stejným množstvím vody. Jednak zabráníte kocovině, stejně tak snížíte i příjem kalorií.

Nezapomínejte na regeneraci

Zimní tréninky nejsou většinou nijak zábavné. Jestliže budete trávit dlouhé hodiny v sedle v zoufalých klimatických podmínkách, snadno si způsobíte onemocnění. Navíc v přírodních podmínkách vaši psychiku nahlodává chlad, vlhko...

A když budete dřít v intervalech na trenažéru každý den, rychle ztratíte motivaci. Ideální je proto charakter přípravných jednotek kombinovat. Ideální je v případě venkovních tréninků vyhledávat jízdy ve skupině nebo alespoň ve dvojici, protože pokud budete smluvený s parťákem, svědomí vám nedovolí jej nechat ve štychu.

Ale hlavně za žádnou cenu nezapomínejte na regeneraci. Snažte se trénovat na osmdesát procent výkonnosti, protože v zimních měsících tělo potřebuje k zotavení větší čas.

Zkuste test výkonnosti

Nedávejte si nedosažitelné cíle, snažte se tréninky plánovat v reálném objemu. Nejde přitom jen o program jednotlivých jízd. Stanovte si dlouhodobý plán s konkrétními vrcholy nadcházející sezóny.

Ideální je pak podstoupit test výkonnosti, který odhalí vaši skutečnou fyzickou připravenost. Obecně platí, že výsledky se špatnými hodnotami každý vidí nerad. Proto většina rekreačních cyklistů buď test nikdy neabsolvuje, nebo jej odsune na období, kdy má v nohách hodně kilometrů. Ale právě začátek přípravného období je ideální.

Odložte ego stranou, zjistěte skutečný stav vaší kondice a následně zkuste tréninkové manuály, kterých je mnoho k dispozici on-line. Nebo zvažte pomoc trenéra.

Úschovna kol a zavazadel

Využijte bezpečnou zónu DEPO Kooperativa

DŮLEŽITÉ! Velké cyklistické akce bohužel přitahují i nenechavce, kteří se na krádeže kol specializují. Přestože na akcích spolupracujeme s místními odděleními policie ČR a městské policie, ne vždy se podaří všem krádežím zabránit. Využijte proto bezplatnou Bezpečnou úschovnu DEPO Kooperativa, která je vám k dispozici až do oficiálního ukončení akce. Nedejte zlodějům šanci, nenechávejte po dojezdu do cíle svá kola v držácích na autě!

Nebuďte hrdinou za každou cenu

Cyklisté schopní zvládat porce kilometrů v sedle během zimních měsíců jsou na svoji odolnost náležitě hrdí. Pokud nepatříte do dané skupiny, nedělejte hrdinu za každou cenu. Jezdit v mrazivých dnech po oblevě může znamenat problém, protože pod sněhem mohou být zmrzlé ledové plotny, tudíž riskujete pád. Stejně tak je nepříjemný velký vítr. Silné poryvy zvyšují riziko karambolu. Někdy je prostě lepší oželet jeden trénink než riskovat ztrátu celého přípravného bloku.

Špatné oblečení

Noční můrou každého cyklisty je náhlá změna počasí, zejména pak v zimních měsících. Není nic horšího než končit vyjížďku zcela mokrý v nasáklém oblečení. Pak si každý cyklista přeje mít jako koníček šachy nebo šipky. Proto vždy myslete na správné oblečení, které bude odolné větru a vodě. Investujte do patřičně kvalitních rukavic, návleků na nohy i bundy, aby vaše tréninky končily v suchu a přinášely skutečný progres.

Tým Kolo pro život

Autor Tým Kolo pro život

Jsme bikeři, od roku 2000 se věnujeme organizaci největšího a nejoblíbenějšího amatérského cyklistického MTB seriálu u nás. Rádi tě uvidíme na startu!

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé