Jak se posunout na vrchol žebříčku Strava segmentu?

Autor

Co dělat, když je spousta cyklistických závodů zrušených? Máte problémy s motivací do tréninku v letošní zvláštní sezoně poznamenané pandemií koronaviru? Zkuste si najít hezký Strava segment a zajet ho nejrychleji ze všech místních!

Jak se posunout na vrchol žebříčku Strava segmentu?

Strava nedávno přidala nový způsob, jak soutěžit o trofeje na segmentech. Pojďme se podívat na pár tipů, které vám pomohou vyšplhat na vrchol žebříčku aplikace mimořádně populární mezi cyklisty.

Dobře se s vybraným segmentem seznamte

V první řadě je potřeba vybrat si segment, který vás bude bavit jezdit a hned potom se s ním co nejlépe seznámit. Prostudujte, jak vypadá trasa na mapě, jak vypadá výškový profil a klidně si předem projeďte klíčové úseky zvlášť. Sejně jako profíci projíždějí trasu velkého závodu s předstihem.

Čím lépe budete segment znát, tím více mentální energie budete mít na to podávat výkon namísto řešení navigace.

Nový způsob, jak soutěžit

Seznamování se s novým segmentem se nedávno stalo samo o sobě způsobem, jak se zapsat na žebříček daného Strava segmentu. Strava totiž přišla s novou funkcí „Lokální Legendy“. Tahle funkce počítá kolikrát každý cyklista každý segment projel a na základě toho sestavuje žebříček.

Cílem je motivovat cyklisty za jejich vytrvalost, nejen za rychlost. Tato nová funkce poběží na devadesátidenní bázi. Šanci bojovat o přední příčky tedy budou mít i nováčci, nejen ti, kteří jezdí daný segment od prvního dne. Tuto funkci bude Strava spouštět do světa postupně s tím, že první země se dočkaly již v červnu.

Snižte objem tréninku před závěrečným pokusem

Stanovte si jasně datum pro vaší hlavní jízdu na vybraném segmentu a připravujte se na ni podobně jako na závod. To znamená, že v týdnu před vybraným datem postupně snižte objem najetých kilometrů a intenzity tréninků.

Dostat se na vrchol žebříčku některého ze segmentů na Stravě je jeden ze způsobů motivace v tréninku.


Poslední náročný intervalový trénink dejte alespoň tři dny před závodní den. Tento oddych před výkonem pomůže tělu dotáhnout regeneraci a v závodním dni se pak budete cítit odpočatí a plní energie.

Vyberte si chladný den s větrem v zádech

Není žádným tajemstvím, že vítr v zádech dokáže výrazně pomoct s průměrnou rychlostí. Pokud znáte oblast segmentu dobře a víte kdy z jaké strany bude foukat, tak to můžete využít ve váš prospěch a naplánovat si jízdu právě na ten čas.

Určitě se také vyplatí vybrat chladnější den. Chladný vzduch pomůže ochlazovat tělo a předejít přehřívání svalů. Určitě ale začněte segment dobře rozježdění a zahřátí.

Naberte rychlost

Když si naplánujete příjezd k segmentu správně, tak budete správně zahřátí pro samotný závodní pokus. Využijte možnost zahájit segment přímo v sedle a startovní čáru projeďte již v tempu, kterým chcete bojovat o nejlepší čas, pár vteřin to ušetří.

Neberte to ale jako záminku přepálit začátek, držte se naplánovaného tempa a strategie. S takovým přístupem pak můžete o stupně vítězů efektivně zabojovat. A když to nevyjde, tak se díky přípravě můžete zapsat alespoň do žebříčku „Lokální Legendy.“

Text: We Love Cycling

 

Tři tipy, jak správně na kole dýchat
Autor

Upřímně řečeno, většina sportovců může považovat trénink správného dýchaní za ztrátu času. Ale co když trénink dýchacích svalů pomůže zlepšit vaši výkonnost? Není tajemstvím, že různé studie a testování cyklistů, veslařů a běžců potvrdily sice malé, ale rozhodně významné zlepšení výkonnosti. Tak proč to nezkusit? Vyzkoušejte tři dechová cvičení, která vám pomohou dostat se do lepší pohody.

Pokračovat ve čtení

WeLoveCycling

Autor WeLoveCycling

WeLoveCycling.cz je online magazín, který Vám přináší zajímavé příběhy nejen ze světa cyklistiky. 

Hlavní partneřiKooperativa
Veolia
Cardion
OFICIÁLNÍ PARTNER MOBILITYŠkoda nové
PartneřiČeská spořitelna
211
Nutrend
lawi
T-mobile
Oficiální DodavateléBeko
Playstation
Znovín Znojmo
Harfa
MTBiker
TKF
Birell
Alltraining
Austria
Sporthelp
Pan Pompo
Tchibo
Lipence
Rajec
ČD CARGO
Dodavatelé cenLoap
Kilpi
Horalky
Craft
CYKLISTICKÁ SEKCETREK
GIANT
Rock Machine
Generální Mediální PartnerTV NOVA
Hlavní Mediální PartneřiiSportcz
Impuls
Sport
iDnes Premium
Mediální Partneřimtbs.cz
Cyklistickey
za podporyCentrum rehabilitace a sportovni pece
FTVS NOVE
Kudy Z nudy černé